Producătorul român de film Ada Solomon, noua preşedintă executivă a European Women's Audiovisual Network

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătoarea Ada Solomon preia luna aceasta preşedinţia EWA - European Women's Audiovisual Network de la regizoarea Isabel de Ocampo, reţea ce are misiunea de a încuraja egalitatea de gen pentru femeile care lucrează în domeniul audio-viziual, privind accesul şi oportunităţile de angajare şi finanţare pe plan european.

Între obiectivele EWA se numără crearea unei comunităţi puternice a profesionistelor din domeniu, care împărtăşesc experienţe şi se susţin reciproc, precum şi promovarea vizibilităţii conţinutului audio-vizual realizat de femei, în general, şi de membrele reţelei, în mod particular.

European Women's Audiovisual Network acordă anual premii la festivalurile DOK Leipzig, WEMW-Trieste şi La Coruña.

Ada Solomon s-a implicat, de-a lungul anilor, în multe dintre activităţile EWA, precum moderarea dezbaterii „Gender Representation in European Films”, în 2014, la Berlin, susţinerea unui masterclass la adunarea anuală a membrilor EWA din 2017, iar anul acesta, la Trieste, a participat la schema de mentorat pentru producătoarele de film aflate la început de drum.

Născută în Bucureşti, Ada Solomon şi-a început cariera în publicitate, iar în 1993 a devenit producător de film. În 2004, a pus bazele Hi Film Productions împreună cu Avi Karpick.

A produs şi coprodus peste 50 de filme, care însumat au primit peste 180 de premii la festivaluri din întreaga lume. Ada Solomon a coprodus filme în mai mult de 15 ţări din Europa, iar peliculele la care a lucrat au fost vândute în peste 50 de teritorii.

De numele Adei se leagă scurtmetraje multi-premiate realizate de Cristian Nemescu („Marilena de la P7”) şi Radu Jude („Lampa cu căciulă”), lungmetrajele de debut ale lui Radu Jude („Cea mai fericită fată din lume”), Răzvan Rădulescu („Felicia, înainte de toate”) şi Paul Negoescu („O lună în Thailanda”), şi documentare realizate de Alexandru Solomon („Kapitalism, reţeta noastră secretă”, „Cold Waves - Război pe calea undelor” şi „Ouăle lui Tarzan”- foto:jos).

image

Ada Solomon este producătorul lungmetrajului „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, semnat de Adrian Sitaru, dublu premiat la Festivalul Internaţional de la Locarno 2011, precum şi al filmelor lui Radu Jude „Toată lumea din familia noastră”, câştigătorul premiului Heart of Sarajevo 2012, al marelui premiu Bayard d’Or şi al premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, al marelui premiu CinEast IFF, „Aferim!” - selectat în peste 30 de festivaluri şi premiat la Berlin 2015 cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, cu marele trofeu la IndieLisboa, cu premiul FIPRESCI la Jameson CineFest Miskolci, cu premiul publicului la Let’s CEE Film Festival şi Bayard d’Or la Festivalul de Film Francofon de la Namur, şi „Inimi cicatrizate”, recompensat între altele cu premiul special al juriului la Locarno şi Silver Astor - cel mai bun regizor la Mar del Plata Film Festival.

Ea este producătorul lungmetrajului „Poziţia copilului” (2013), în regia lui Călin Peter Netzer, primul lungmetraj românesc recompensat cu Ursul de Aur la Berlin.

netzer

A produs filmele de debut ale unor regizor precum Cristi Iftime, Ivana Mladenovic, Ştefan Constantinescu, Adriano Valerio, Federico Bondi şi Martha Berman.  

În 2013, Ada Solomon a fost laureata premiului Eurimages pentru coproducţie, o distincţie oferită de Academia Europeană de Film care recunoaşte rolul decisiv al coproducţiilor în industria cinematografică din Europa.

Un an mai târziu, a lucrat la coproducţia „Toni Erdmann”, regizată de Maren Ade, filmată România şi nominalizată la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017.

                                                                       Ada Solomon alături de regizorul Călin Peter Netzer, cu                                                                           trofeul Ursul de aur, pentru filmul „Poziţia Copilului” (2013)

În ianuarie 2018 a fost distinsă cu Premiul organizaţiei Central European Initiative pentru contribuţie la dialogul intercultural in cadrul Festivalului Alpe Adria Trieste.

Ada Solomon este director de distribuţie la microFILM şi iniţiatoarea Festivalului Internaţional de Film NexT. Este membră în board-ul Academiei Europene de Film şi coordonator pentru Romania al European Audiovisual Entrepreneurs (EAVE).

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite