Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Strasbourg Cu vioara Stradivarius, în turneu Laurent Korcia (foto) a lansat recent albumul „Cinema, 100 de ani de muzică“. Cu acest prilej, muzicianul întreprinde un turneu de promovare,

Între comedie şi copilărie

Între comedie  şi copilărie

Opera Comică pentru Copii din Bucureşti a pus în scenă capodopera pucciniană „Gianni Schicchi“, într-o montare adresată celor mici.O distribuţie entuziastă a realizat un spectacol alert, cu acest opus celebru, în care calitatea muzicii clasice a fost servită de un umor savuros.

Punct… şi de la capăt

Punct…  şi de la capăt

Galeria Point Contemporary a fost inaugurată recent, pe strada Icoanei, din Bucureşti, cu o dublă expoziţie.Plasată pe două niveluri, „ Point“ îşi propune să fie „o galerie de concepte şi atitudini vizuale“. 

Începutul şi sfârşitul lumii

Începutul şi sfârşitul lumii

Expoziţia „Trupul şi fiinţa“ a pictorului Vladimir Zamfirescu este deschisă până în 15 iulie, la Sala Dalles din Bucureşti. Artist cu rare apariţii în sălile de expoziţie, Vladimir Zamfirescu  a vernisat recent o amplă retrospectivă, cuprinzând picturi, desene şi colaje.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Formaţia Farfarello se alătură line up-ului festivalului Plai, care va avea loc între 11 şi 13 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara şi aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea festivalului Woodstock va prilejui prezentarea a 38 de melodii nelansate până în prezent.

Surprize ale orchestrelor radio

Surprize ale orchestrelor radio

Săptămâna viitoare vor avea loc două recitaluri deosebite: cel al Orchestrei de Cameră Radio, la Sala Auditorium, şi cel al Orchestrei Naţionale Radio, la Ateneul Român. Iubitorii de muzică clasică au avut parte de o serie de surprize, cea mai semnificativă fiind aceea că orchestrele radio au putut fi ascultate la Ateneul Român şi la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă.

Mondializarea artei

Mondializarea artei

Duminică s-a deschis Bienala de artă de la Veneţia, locul de întâlnire al artiştilor contemporani din întreaga lume. Ajunsă la a 53-a ediţie, expoziţia din oraşul Dogilor are tema „Making Worlds“, stabilită de noul ei director, suedezul Daniel Birnbaum.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Într-o licitaţie organizată recent, celebra casă Sotheby´s a propus lucrări de artă europeană a secolului al XIX-lea şi de artă orientală. Lucrarea „The Bathing Hour“ a pictorului spaniol Joaquín Sorolla (1863-1923) a fost vedeta zilei.

Jazzul spiritului ţigănesc, la Paris

Jazzul spiritului ţigănesc, la Paris

Festivalul Tzig’n’jazz s-a desfăşurat recent în capitala Franţei şi a avut mare succes.Este a doua oară când muzicieni români de jazz manouche se întâlnesc pe aceeaşi scenă într-un context festivalier, la a doua ediţie a Tzig’n’jazz, între 26 şi 28 mai.

Muzeul din deşert

Muzeul din deşert

Luvru din Abu Dhabi se va întinde pe o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi şi va fi gata în patru aniSăptămâna trecută, Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, şi şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, prinţul moştenitor din Abu Dhabi, au dat undă verde începerii construcţiei Muzeului Luvru pe teritoriu arab.

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Sotheby’s, New York Peisaj din Franţa Cele două mari Case de licitaţie, Sotheby’s şi Christie’s, au organizat recent vânzări publice de artă modernă şi contemporană americană.

Fantasme şi metamorfoze

Fantasme şi metamorfoze

Reputatul artist-fotograf francez Felipe Ferré s-a entuziasmat, recent, de frumuseţile şi de mânăstirile Gorjului.Prezent la Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“ de la Târgu-Jiu, Felipe Ferré, artist francez născut în Columbia, şi-a prezentat câteva dintre cărţile-albume difuzate pe ambele maluri ale Oceanului.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

La 4 iunie, montarea lui Andrei Şerban cu “Turandot” de Puccini va avea premiera la Washington National Opera şi soprana Angela Gheorghiu  şi tenorul Andrea Bocelli vor cânta la concertul de binefacere pentru reconstruirea Conservatorului din L’Aquila, distrus de cutremur.

Sunt mai multe tipuri de concediu, de la cel în care vizitezi o altă ţară şi eşti în mişcare toată ziua, din muzeu în muzeu, la cel în care ai o problemă şi vei avea nevoie de vreo şase zile de stat la ghişee, concediul în care zaci la soare, cel în care urci pe munţi, concediul în care te vezi cu familia, sapi în grădină, renovezi casa sau pur şi simplu stai toată ziua în pat şi citeşti sau te uiţi la filme. Eu pun pe listă şi concediul TIFF.

acum 3 zile · comentarii (4)

Sâmbătă 14 aprilie, Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a găzduit un eveniment special, prilejuit de aniversarea celor 80 de ani ai baritonului şi profesorului universitar Nicolae Constantinescu, unul dintre importanţii artişti ai Operei bucureştene, însemnat cadru didactic al prestigioasei instituţii de învăţământ care, demnă de toată lauda, a găsit de cuviinţă să-l onoreze printr-o sărbătorire strălucită.

acum 5 zile · comentarii (2)

Aplauze prelungite, aclamaţii entuziaste, nesfârşite rechemări la rampă; suplimente muzicale oferite la solicitarea insistentă a publicului... Atmosfera unei generoase comunicări i-a însoţit pe muzicienii români pe parcursul întregului serial al concertelor susţinute la sfârşit de martie în Kuwait City, în fabulosul complex cultural Sheikh Jaber Al-Ahmad (JACC). Nici nu putea fi altfel!

acum 18 zile · comentarii (2)

Nu e 1 Aprilie. Tocmai când constatam că dl secretar de stat Mădălin Voicu nu s-a ţinut de cuvânt când promitea, la momentul ungerii celui de-al şaselea interimar (Ştefan Ignat), că va anunţa în luna Martie data concursului pentru conducerea Operei Naţionale Bucureşti, website-ul Ministerului Culturii a publicat anunţul privind concursul.

acum 19 zile · comentarii (0)

Am avut şansa să mă ocup, în ultimii zece ani, de promovarea unor evenimente de muzică clasică, multe dintre ele de anvergură naţională. Recent, am fost invitat să dau o mână de ajutor pentru campania de promovarea în online a primului turneu de recitaluri al sopranei Teodora Gheorghiu în România.

acum 20 zile · comentarii (1)

În 25 martie s-au împlinit 100 ani de la moartea lui Claude Debussy, compozitorul-fanion al impresionismului, primul dintre stilurile muzicale care au înflorit în arealul mai larg al modernismului. Trebuie să fi ascultat măcar o dată Preludiul la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, prima lucrare modernă din istoria muzicii, a cărei premieră a avut loc în anul 1894.

acum 22 zile · comentarii (1)

O descriere a sindromului post-traumatic, suferit de foştii combatanţi din războaiele duse de America, dar şi o radiografie a corupţiei care macină societatea americană la vârf, lucruri care pe drept cuvânt l-au făcut să fie considerat „Şoferul de taxi“ al secolului XXI, este filmul scoţienei Lynne Ramsay, „N-ai fost niciodată aici“, pentru care Joaquin Phoenix a primit premiul de interpretare la Cannes.

acum 23 zile · comentarii (0)

„Dacă ascultăm muzică barocă, neuronii capătă un ritm de activitate ciclică între 8 şi 12 cicli pe secundă, ceea ce se întâmplă numai în cazul geniilor! Numai că geniile îl au permanent, în vreme ce omul care ascultă muzică îl are doar cât ascultă muzica, dar este suficient, pentru că îmbunătăţeşte memoria.“

acum 26 zile · comentarii (2)

Să afirm de la bun început. Volumul semnat de dr. Cristina Radu, cunoscuta soprană, solistă a Operei Braşov şi a podiumurilor de concert din ţară şi străinătate, profesor asociat la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din municipiul de sub Tâmpa, este o lectură indispensabilă pentru toţi cei pasionaţi de arta cântului, fie aspiranţi sau profesionişti, fie simpli melomani.

acum 28 zile · comentarii (0)
Postari Recente