Invazie de NuJazz la Gărâna

Invazie de NuJazz la Gărâna

Festivalul de jazz din Semenic, ajuns la a XIII-a ediţie, îi va avea ca invitaţi speciali pe John Abercrombie, Nils Petter Molvaer, Terje Rypdal, Helge Lien şi Ulrich Drechsler. Gărâna-Jazz Festival a ajuns la cea de-a 13-a ediţie. Devenit un brand european, evenimentul, ce se va desfășura între 17 și 19 iulie, va aduce și anul acesta nume mari ale jazzului mondial.

Aur la Cannes pentru plastica românească

Aur la Cannes pentru plastica românească

România a câştigat două medalii la Salonul Internaţional „Le Monde de la Culture et des Arts (M.C.A)“. Ajunsă la a 11-a ediţie, prestigioasa manifestare de arte vizuale din oraşul filmului, organizată de fundaţia cu acelaşi nume, a avut recent gala de decernare a medaliilor care înnobilează orice CV de artist.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Zaragoza. „Festivalul Ebru”, sărbătoare locală, se desfăşoară în luna iulie, în Parcul de Apă din Zaragoza şi cuprinde 300 de activităţi culturale sportive.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

 Veneţia. “Grădini”. În cadrul Bienalei “Fondamenta dell’Arsenale”, până la 22 noiembrie, la standul Marii Britanii va fi prezentat un film realizat de Steve McQueen.

O oază de artă în Bucureşti

O oază de artă în Bucureşti

Muzeul Naţional de Artă al României a redeschis recent Muzeul Pallady din strada Spătarului 22. După reamenajare şi după restaurarea lucrărilor, Casa Melik, ce găzduieşte impresionanta colecţie de grafică „Theodor Pallady“, aşteaptă din nou vizitatorii.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Într-o vânzare publică recentă, lucrarea „Sat flamand iarna, cu masacrul inocenţilor“, de Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1637/38), a depăşit evaluarea prealabilă de 2.500.000-3.500.000 de lire sterline.

Magnetul Angela Gheorghiu

Magnetul Angela Gheorghiu

Spectacolul de la TNB, cu Ion Caramitru şi Dan Grigore ca gazde şi invitată specială Angela Gheorghiu, a adunat peste 1.000 de spectatori. La sfârşitul primei părţii a spectacolului, aproape toate lumânările din decor se topiseră. Timpul şi-a pierdut valoarea, curgând într-un ritm ce nu ţine seamă de reperele obişnuite.

Din România, în Grecia

Din România, în Grecia

Albumul „Colecţie de artă românească. Marina Dimitropoulos“ a apărut recent la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Editat în remarcabile condiţii grafice şi tipografice, albumul prezintă o parte din cele 300 de opere de pictură, sculptură şi grafică ale colecţionarei din Grecia.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Sotheby’s, Londra Drumul spre Giverny În licitaţia dedicată artei impresioniste şi moderne, pe primul loc s-a situate pictura lui Claude Monet (1840-1926), „Drum la Giverny iarna“.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Lisabona Jazz Pianiştii Jancy Körössy şi Ramona Horvath (foto)vor susţine un recital extraordinar de improvizaţii de jazz la două piane, la data de 13 iulie, la Palatul Foz din Lisabona.

Casa marionetelor lumii

Casa marionetelor lumii

Muzeul oraşului Lyon s-a redeschis recent, după o restaurare care a durat 10 ani. Situat într-o clădire renascentistă, „Muzeul marionetelor lumii“ este singurul din Franţa dedicat acestui tip de spectacol viu.

Muzică clasică între claxoane

Muzică clasică între claxoane

Bucharest Music Film Festival a prezentat recitaluri camerale, jazz şi proiecţii. E vară, e cald, toţi cei care doresc să-şi păstreze relaţia amicală cu viaţa culturală şi-ar dori ca aceasta să „iasă“ în aer liber.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

În vânzarea publică din King Street, dedicată artei impresioniste şi moderne, pictura „Au Parc Monceau“ („În Parcul Monceau“), de Claude Monet (1840-1926), a depăşit semnificativ evaluarea specialiştilor (3,5 - 4 milioane de lire sterline), fiind achiziţionată cu 6.313.250 de lire.

Artă din Rusia la Amsterdam

Artă din Rusia la Amsterdam

Ermitajul din capitala Olandei este găzduit din această vară în clădirea Amstelhof, construită în stil clasic în anul 168. La inaugurarea noii clădirii a Ermitajului din Amsterdam, o ramură a Muzeului din Sankt Petersburg, au participat Regina Beatrix a Olandei şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

Sunt mai multe tipuri de concediu, de la cel în care vizitezi o altă ţară şi eşti în mişcare toată ziua, din muzeu în muzeu, la cel în care ai o problemă şi vei avea nevoie de vreo şase zile de stat la ghişee, concediul în care zaci la soare, cel în care urci pe munţi, concediul în care te vezi cu familia, sapi în grădină, renovezi casa sau pur şi simplu stai toată ziua în pat şi citeşti sau te uiţi la filme. Eu pun pe listă şi concediul TIFF.

acum 3 zile · comentarii (4)

Sâmbătă 14 aprilie, Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a găzduit un eveniment special, prilejuit de aniversarea celor 80 de ani ai baritonului şi profesorului universitar Nicolae Constantinescu, unul dintre importanţii artişti ai Operei bucureştene, însemnat cadru didactic al prestigioasei instituţii de învăţământ care, demnă de toată lauda, a găsit de cuviinţă să-l onoreze printr-o sărbătorire strălucită.

acum 5 zile · comentarii (2)

Aplauze prelungite, aclamaţii entuziaste, nesfârşite rechemări la rampă; suplimente muzicale oferite la solicitarea insistentă a publicului... Atmosfera unei generoase comunicări i-a însoţit pe muzicienii români pe parcursul întregului serial al concertelor susţinute la sfârşit de martie în Kuwait City, în fabulosul complex cultural Sheikh Jaber Al-Ahmad (JACC). Nici nu putea fi altfel!

acum 18 zile · comentarii (2)

Nu e 1 Aprilie. Tocmai când constatam că dl secretar de stat Mădălin Voicu nu s-a ţinut de cuvânt când promitea, la momentul ungerii celui de-al şaselea interimar (Ştefan Ignat), că va anunţa în luna Martie data concursului pentru conducerea Operei Naţionale Bucureşti, website-ul Ministerului Culturii a publicat anunţul privind concursul.

acum 19 zile · comentarii (0)

Am avut şansa să mă ocup, în ultimii zece ani, de promovarea unor evenimente de muzică clasică, multe dintre ele de anvergură naţională. Recent, am fost invitat să dau o mână de ajutor pentru campania de promovarea în online a primului turneu de recitaluri al sopranei Teodora Gheorghiu în România.

acum 20 zile · comentarii (1)

În 25 martie s-au împlinit 100 ani de la moartea lui Claude Debussy, compozitorul-fanion al impresionismului, primul dintre stilurile muzicale care au înflorit în arealul mai larg al modernismului. Trebuie să fi ascultat măcar o dată Preludiul la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, prima lucrare modernă din istoria muzicii, a cărei premieră a avut loc în anul 1894.

acum 22 zile · comentarii (1)

O descriere a sindromului post-traumatic, suferit de foştii combatanţi din războaiele duse de America, dar şi o radiografie a corupţiei care macină societatea americană la vârf, lucruri care pe drept cuvânt l-au făcut să fie considerat „Şoferul de taxi“ al secolului XXI, este filmul scoţienei Lynne Ramsay, „N-ai fost niciodată aici“, pentru care Joaquin Phoenix a primit premiul de interpretare la Cannes.

acum 23 zile · comentarii (0)

„Dacă ascultăm muzică barocă, neuronii capătă un ritm de activitate ciclică între 8 şi 12 cicli pe secundă, ceea ce se întâmplă numai în cazul geniilor! Numai că geniile îl au permanent, în vreme ce omul care ascultă muzică îl are doar cât ascultă muzica, dar este suficient, pentru că îmbunătăţeşte memoria.“

acum 26 zile · comentarii (2)

Să afirm de la bun început. Volumul semnat de dr. Cristina Radu, cunoscuta soprană, solistă a Operei Braşov şi a podiumurilor de concert din ţară şi străinătate, profesor asociat la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din municipiul de sub Tâmpa, este o lectură indispensabilă pentru toţi cei pasionaţi de arta cântului, fie aspiranţi sau profesionişti, fie simpli melomani.

acum 28 zile · comentarii (0)
Postari Recente