Operă la radioul din maşină

Operă la radioul din maşină

Există alternative la vorbăria politică sau la hiturile pe care le transmit FM-urile. Traficul de vineri seară, combinat cu lapoviţa care pusese stăpânire pe Bucureşti, m-a adus în situaţia de a asculta începutul operei în concert „Herodiada” de Massenet la radio şi nu în sală.

Cartea de artă şi arta cărţii

Cartea de artă  şi arta cărţii

Albumul artistei Alma Redlinger acoperă jumătate de secol de creaţie. Nou intrată pe piaţa de carte, Editura Alexis propune o serie de publicaţii, intitulată "Artişti plastici români contemporani".

Lecţie de deschidere multiculturală

Lecţie de deschidere multiculturală

Grigore Leşe i-a făcut pe cei 1.000 de spectatori aflaţi la Ateneu să cânte împreună cu rapsozii de pe scenă muzică românească vocală autentică. Ateneul a fost mai plin ca la cele mai importante concerte ale Festivalului „Enescu”. Şi chiar dacă nu contează, rămân convinsă că s-a venit, mai mult ca atunci, din snobism.

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Sotheby’s, New York Un manuscris celebru În şedinţa de licitaţii dedicată unei reputate colecţii de carte, o Biblie ebraică miniată , scrisă de Levi Ben Aaron Halfan din Florenţa în

Picturile Şeherezadei

Picturile Şeherezadei

Editura RAO a lansat “1.001 de picturi de privit într-o viaţă”. Editat de Quintet Publishing sub coordonarea lui Stephen Farthing, volumul a fost inclus în colecţia “Enciclopedia RAO”, în traducerea semnată de Olivia-Carmen Birsăşteanu, Daniela Bojică şi Adina Petrescu.

Pe scurt

Pe scurt

Benicàssim Kings Of Leon cântă în Spania Trupele Kings of Leon (foto), Franz Ferdinand şi Paul Weller vor concerta la ediţia de anul acesta a Festivalului Benicàssim, care are loc între

Nu rataţi, de ratat

Nu rataţi, de ratat

Keane Perfect Symmetry (Island, 2008) Un album agreabil, vioi şi expansiv, o surpriză neaşteptată din partea prea puţin promiţătorilor muzicieni britanici. O injecţie cu

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Murcia. Opera de teatru pentru copii „Regina Zãpezii”, pusă în scenă de Compania „Fabula”, la Teatrul Villa de Molina din localitate, în 31 decembrie 2008. Las Palmas de Gran

Licitaţii & Galerii

Licitaţii & Galerii

Sotheby’s, New York Inele cu diamante Luna decembrie a atras mulţi amatori la vânzarea de bijuterii de la Rockfeller Plaza. Fără a atinge vreun record mondial, vedeta zilei a fost un inel cu

Arta şi politica

Arta şi politica

La sfârşitul lui 2008, cei 140 de ani de existenţă a Filarmonicii au fost sărbătoriţi printr-un concert aniversar. Mişcările din zona politică au făcut ca, la 140 de ani de la primul concert girat de Societatea Filarmonică din Bucureşti, în loja regală a Ateneului Român să se afle doar familia regală a României, iar guvernul să nu fie reprezentat în niciun fel.

Artista Yoko Ono

Artista Yoko Ono

„Between the Sky and My Head” este titlul celei mai recente expoziţii personale a văduvei lui John Lennon. Yoko Ono, o deschizătoare de drumuri în arta conceptuală, sărbătoreşte printr-o expoziţie retrospectivă de anvergură 50 de ani de carieră în acest domeniu.

O familie cu grădini şi scoici

O familie cu grădini şi scoici

Până în 26 ianuarie, în strada Luca Stroici este deschisă expoziţia „Ion Gheorghiu şi Anamaria Smigelschi”. În recent înfiinţata galerie „ArtSociety”, expoziţia „Ion Gheorghiu şi Anamaria Smigelschi” deschide proiectul „Suflete–pereche”.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Veneţia „Italics. Arta italiană între tradiţie şi revoluţie. 1969-2008”. Expoziţia va fi deschisă publicului până la data de 22 martie 2009, la Palazzo Grassi. Genova „Silvia

Fantezii de Crăciun

Fantezii de Crăciun

O incitantă expoziţie a artistului francez Fabien Verschaere este deschisă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Intitulată “Xmas Party”, selecţia de creaţii semnate de Fabien Verschaere introduce privitorul într-o lume exotică şi ironică, incită la un Crăciun situat între post şi Carnaval.

Pe scurt

Pe scurt

Bucureşti Concert de Crăciun Astă-seară, la ora 18.00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu” oferă un concert extraordinar in memoriam prof. dr. Ion Sârbu, sub bagheta

Extraordinara expoziţie „Stivuire“, a Maiei Ştefana Oprea, a fost prezentată la AnnArt Gallery în toamna anului 2016. Şi pentru excelenţa acestui demers, tânăra artistă a fost distinsă aseară cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru artă plastică. Expoziţia nu mai există, dar a rămas un excepţional catalog al ei, scos de galeria AnnArt într-un tiraj restrâns, care ţine loc (deocamdată) de carte de artist.

acum 4 zile · comentarii (1)

NORD E una dintre ultimele veri ale „vechii lumi“, de dinainte de 1914, iar în mirificul „sat de pescari“ Slack Bay, de pe coasta Mânecii, roiesc dispariţii misterioase, acte de canibalism, poveşti de dragoste adolescentine, androginie şi detectivi levitatori, în imaginaţia dezlănţuită a regizorului Bruno Dumont din filmul său „Ma Loute“.

acum 9 zile · comentarii (0)

Reluăm prezentarea cărţilor de artă, mai ales că e Luna Cadourilor şi nu există cadou mai de bun-gust decât un album de artă. Lea Rasovszky, a cărei carte de artist a fost lansată de Vellant pe la începutul anului, îşi vernisează o „personală“ la Mobius Gallery joi, 7 decembrie. Dacă ne gândim şi că retrospectiva Gh. Rasovszky, curator Simona Vilău, s-a deschis de curând la MNAC, putem spune că sfârşitul de an aparţine familiei Rasovszky.

acum 12 zile · comentarii (0)

O primă audiţie românească, o primă audiţie europeană, o viziune instrumentală inedită! ...un eveniment în adevăr special l-a reprezentat, recent, prezentarea celebrei Sonate enesciene, a 3-a, „în caracter popular românesc“; ...în transcripţie pentru violă şi pian. Fapt pe cât de inedit, pe atât de neaşteptat!

acum 20 zile · comentarii (0)

Societatea Transilvania Film face un act de curaj, dar şi de reală cultură şi implicare în societate, distribuind în cinematografe cel mai recent documentar al regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, „Austerlitz“, un film observaţional care interoghează felul în care ne raportăm la trecutul istoric, redând câteva ore dintr-o după-amiază a fostului lagăr de concentrare Auschwitz.

acum 23 zile · comentarii (1)

Guvernul României, prin Ministerul Culturii, deschide anul centenar pe 26 Noiembrie cu o gală, la Teatrul Naţional Bucureşti, însă nu cu vreo piesă de teatru ci cu… solişti de operă. Vor cânta Piotr Beczała (care-l înlocuieşte pe Marcelo Álvarez, anunţat iniţial), Michael Barenboim, Ştefan Pop, Julian Rachlin, Stefan Tarara, Kristīne Opolais, Adela Zaharia, plus Orchestra de tineret condusă de Cristian Măcelaru.

acum 24 zile · comentarii (1)

Vreme de decenii a fost una dintre cele mai captivante personalităţi ale vieţii noastre muzicale! ...ca violonist, ca dirijor, ca muzician; ...în calitate de director al unei importante instituţii de concerte cum este Filarmonica din Braşov; ...în calitate de inspirat animator al vieţii noastre muzicale, drept fondator al cunoscutului Festival braşovean de Muzică de Cameră.

acum 28 zile · comentarii (0)

Acest text este un fragment din eseul publicat, sub titlul „«De mult vreau să te fut». Sexul femeilor şi puterea bărbaţilor în filmul de tranziţie“, în volumul colectiv „Filmul tranziţiei. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc «nouăzecist»“, editura Tact, 2017.

luna trecuta · comentarii (27)

Opera Naţională Română din Iaşi a împlinit de curând 61 de ani de existenţă. Această prestigioasă instituţie şi-a deschis porţile acum mai bine de şase decenii cu opera „Tosca“ de Giacomo Puccini, în regia lui Hero Lupescu şi conducerea muzicală a lui Radu Botez.

luna trecuta · comentarii (1)

Toată masa asta discursivă te-a prins ca-ntr-o cutie de conserve. Waze, Google Maps, orare peste orare şi starea vremii, pentru orientare şi turism; evadarea şi divertismentul din reportaje, video publicitare, filme, artă, cărţi, vitrine, mall-uri, show; PR-ul de legitimare din politică, administraţie, economie şi aproape tot restul instituţiilor de orice fel, căci PR-ul este chiar activitatea unei entităţi şi nu doar comunicarea unei activităţi.

luna trecuta · comentarii (0)

Aceştia sunt pilonii pe care a fost construit, săptămânile trecute, evenimentul muzical găzduit de sala de concerte a Conservatorului Marelui Ducat luxemburghez. Mai mult decât un obişnuit eveniment artistic, a fost momentul unor comemorări de aleasă semnificaţie privind poziţionarea actuală a României în spaţiul spiritual, şi nu numai, al Europei.

luna trecuta · comentarii (1)
Postari Recente