„Mulţumesc, Rembrandt!“

„Mulţumesc, Rembrandt!“

Galeriile 3/4 găzduiesc o amplă selecţie de lucrări de grafică ale artistei, realizate de-a lungul a peste 20 de ani. Organizată în colaborare cu galeria de artă KunstArt am Hellweg din Bochum (Germania), expoziţia are un caracter retrospectiv.

Expresul „Oneghin”, Bucureşti-Praga-Viena

Expresul „Oneghin”, Bucureşti-Praga-Viena

Ion Caramitru a pus în scenă celebra operă a lui P.I. Ceaikovski. Într-o sincronizare europeană, premiera cu „Evgheni Oneghin” a Operei Naţionale din Bucureşti a fost lansată în martie, în acelaşi timp cu montările omonime ale Teatrului Naţional din Praga şi Operei de Stat din Viena.

Iris, în ediţie specială, la Adevărul

Iris, în ediţie specială, la Adevărul

Ziarul nostru continuă campania “Adevărul strânge un milion de mesaje de suflet pentru Iris şi Cristi Minculescu” printr-un CD, ediţie specială, intitulat “Iris – Legenda merge mai departe”, care va fi distribuit miercuri, 8 aprilie, împreună cu “Adevărul” şi “Adevărul literar şi artistic”, la un preţ de 7,99 lei.

Lecţii avansate despre artă

Lecţii avansate despre artă

Editura Polirom a tipărit, la începutul acestui an, două volume de teoria şi tehnica picturii. „Tehnica picturii în ulei” şi „Culoarea în artă” de Liviu Lăzărescu readuc în peisajul editorial cărţile de teorie atât de necesare nu numai studenţilor, dar şi iubitorilor de artă.

Cultura vieneză respiră româneşte

Cultura vieneză respiră româneşte

Teodora Gheorghiu, Ildiko Raimondi sau Zoltan Nagy s-au născut în România şi susţin spectacole la Opera de Stat din capitala Austriei. În Viena, un spaţiu în care prezenţa semnificativă a celor născuţi în România nu poate produce decât mândrie conaţionalilor aflaţi ocazional în oraş – este Opera de Stat.

Stiri pe scurt

Stiri pe scurt

Spectacolul-concert “Odiseea Visotski”, de Alexander Hausvater, (foto) inspirat din viaţa poetului şi muzicianului rus Vladimir Vysotsky, va avea premiera mâine, la Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti, unde se vor desfăşura primele zece reprezentaţii.

Nu trageţi în chitarist!

Nu trageţi în chitarist!

Sorin Romanescu acoperă, prin prisma zonelor stilistice pe care le abordează, o arie foarte largă din preferinţele posibile ale publicului. Instrument prin excelenţă capabil de a genera mari pasiuni, chitara adună printre cei care o studiază mult mai mulţi îndrăgostiţi decât celelalte instrumente.

În lumea Ilfovenilor

În lumea Ilfovenilor

Expoziţia „Saga Ilvoveanu” este deschisă la Galeria „ArtSociety” până la 29 martie şi prezintă pictură, fotografie şi sculptură. Realizată în ciclul „Dinastii de artişti”, selecţia de lucrări de la galeria din strada Luca Stroici prezintă vizitatorului creaţia celor patru membri ai familiei: Sorin, Ana Ruxandra, Adrian şi Nicu.

Stiri pe scurt

Stiri pe scurt

Cântăreţul britanic Iggy Pop (foto) a anunţat că a înregistrat un album de jazz inspirat din romanul “Posibilitatea unei insule “, al scriitorului francez Michel Houllebecq.

Umilinţele memoriei

Umilinţele memoriei

Expoziţia „In memoriam – Marcel Chirnoagă” este deschisă, până la 15 aprilie, la Muzeul Municipiului Bucureşti. Organizată la Palatul Şuţu, de Asociaţia Culturală „Marcel Chirnoagă” şi de Societatea Colec-ţionarilor din România, actuala expoziţie este una omagială.

Licitaţia recordurilor

Licitaţia recordurilor

Desfacerea la licitaţie a fabuloasei colecţii de artă Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé a atins suma de 374.392.500 de euro. Cele 730 de piese propuse spre vânzare de Pierre Bergé&Associes şi Casa Christie’s la Grand Palais au constituit evenimentul săptămânii trecute pentru întreaga lume a artei.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Bucureşti Depeche Mode, în turneu “temperamental” Dave Gahan, vocalistul trupei Depeche Mode (foto), promite că noul turneu, intitulat “Tour of the Universe 2009”, care va include şi

Extraordinara expoziţie „Stivuire“, a Maiei Ştefana Oprea, a fost prezentată la AnnArt Gallery în toamna anului 2016. Şi pentru excelenţa acestui demers, tânăra artistă a fost distinsă aseară cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru artă plastică. Expoziţia nu mai există, dar a rămas un excepţional catalog al ei, scos de galeria AnnArt într-un tiraj restrâns, care ţine loc (deocamdată) de carte de artist.

acum 4 zile · comentarii (1)

NORD E una dintre ultimele veri ale „vechii lumi“, de dinainte de 1914, iar în mirificul „sat de pescari“ Slack Bay, de pe coasta Mânecii, roiesc dispariţii misterioase, acte de canibalism, poveşti de dragoste adolescentine, androginie şi detectivi levitatori, în imaginaţia dezlănţuită a regizorului Bruno Dumont din filmul său „Ma Loute“.

acum 9 zile · comentarii (0)

Reluăm prezentarea cărţilor de artă, mai ales că e Luna Cadourilor şi nu există cadou mai de bun-gust decât un album de artă. Lea Rasovszky, a cărei carte de artist a fost lansată de Vellant pe la începutul anului, îşi vernisează o „personală“ la Mobius Gallery joi, 7 decembrie. Dacă ne gândim şi că retrospectiva Gh. Rasovszky, curator Simona Vilău, s-a deschis de curând la MNAC, putem spune că sfârşitul de an aparţine familiei Rasovszky.

acum 12 zile · comentarii (0)

O primă audiţie românească, o primă audiţie europeană, o viziune instrumentală inedită! ...un eveniment în adevăr special l-a reprezentat, recent, prezentarea celebrei Sonate enesciene, a 3-a, „în caracter popular românesc“; ...în transcripţie pentru violă şi pian. Fapt pe cât de inedit, pe atât de neaşteptat!

acum 20 zile · comentarii (0)

Societatea Transilvania Film face un act de curaj, dar şi de reală cultură şi implicare în societate, distribuind în cinematografe cel mai recent documentar al regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, „Austerlitz“, un film observaţional care interoghează felul în care ne raportăm la trecutul istoric, redând câteva ore dintr-o după-amiază a fostului lagăr de concentrare Auschwitz.

acum 23 zile · comentarii (1)

Guvernul României, prin Ministerul Culturii, deschide anul centenar pe 26 Noiembrie cu o gală, la Teatrul Naţional Bucureşti, însă nu cu vreo piesă de teatru ci cu… solişti de operă. Vor cânta Piotr Beczała (care-l înlocuieşte pe Marcelo Álvarez, anunţat iniţial), Michael Barenboim, Ştefan Pop, Julian Rachlin, Stefan Tarara, Kristīne Opolais, Adela Zaharia, plus Orchestra de tineret condusă de Cristian Măcelaru.

acum 24 zile · comentarii (1)

Vreme de decenii a fost una dintre cele mai captivante personalităţi ale vieţii noastre muzicale! ...ca violonist, ca dirijor, ca muzician; ...în calitate de director al unei importante instituţii de concerte cum este Filarmonica din Braşov; ...în calitate de inspirat animator al vieţii noastre muzicale, drept fondator al cunoscutului Festival braşovean de Muzică de Cameră.

acum 28 zile · comentarii (0)

Acest text este un fragment din eseul publicat, sub titlul „«De mult vreau să te fut». Sexul femeilor şi puterea bărbaţilor în filmul de tranziţie“, în volumul colectiv „Filmul tranziţiei. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc «nouăzecist»“, editura Tact, 2017.

luna trecuta · comentarii (27)

Opera Naţională Română din Iaşi a împlinit de curând 61 de ani de existenţă. Această prestigioasă instituţie şi-a deschis porţile acum mai bine de şase decenii cu opera „Tosca“ de Giacomo Puccini, în regia lui Hero Lupescu şi conducerea muzicală a lui Radu Botez.

luna trecuta · comentarii (1)

Toată masa asta discursivă te-a prins ca-ntr-o cutie de conserve. Waze, Google Maps, orare peste orare şi starea vremii, pentru orientare şi turism; evadarea şi divertismentul din reportaje, video publicitare, filme, artă, cărţi, vitrine, mall-uri, show; PR-ul de legitimare din politică, administraţie, economie şi aproape tot restul instituţiilor de orice fel, căci PR-ul este chiar activitatea unei entităţi şi nu doar comunicarea unei activităţi.

luna trecuta · comentarii (0)

Aceştia sunt pilonii pe care a fost construit, săptămânile trecute, evenimentul muzical găzduit de sala de concerte a Conservatorului Marelui Ducat luxemburghez. Mai mult decât un obişnuit eveniment artistic, a fost momentul unor comemorări de aleasă semnificaţie privind poziţionarea actuală a României în spaţiul spiritual, şi nu numai, al Europei.

luna trecuta · comentarii (1)
Postari Recente