Dianne Reeves - o întâlnire cu sens

Dianne Reeves - o întâlnire cu sens

După apariţia din 2008 la Festivalul Masters of Jazz de la Bucureşti, Dianne Reeves a revenit pe scena Sălii Palatului. Asemenea lui John McLaughlin, marea interpretă are atât de multe de spus, încât poate fi asemuită cu un mare muzeu.

Cehov şi constelaţia livezii

Cehov şi constelaţia livezii

Cei 150 de ani de la naşterea dramaturgului rus sunt sărbătoriţi de Teatrul Naţional din Bucureşti printr-o admirabilă „Livadă de vişini“, nou tradusă de Maşa Dinescu,  în care joacă Maia Morgenstern şi Marius Manole. Spectacolul, pus în scenă de regizorul Felix Alexa, are premiera mâine şi vineri, de la ora 19.00, la Sala Amfiteatru. La 23 mai, va fi susţinută, tot la Teatrul Naţional, conferinţa „Se poate salva

„Identităţile“ Comediei

„Identităţile“ Comediei

Teatrul de Comedie din Bucureşti organizează, în perioada 15-22 mai, ediţia a VIII-a a Festivalului Comediei Româneşti (festCO). Manifestarea începe, sâmbătă, cu specta-colul „Identităţi“,  pus în scenă de Victor Ioan Frunză la Brăila, după şapte piese scurte ale lui Dumitru Solomon.

Vă mai amintiţi de...Victor Iliu

Vă mai amintiţi de...Victor Iliu

Una dintre primele pelicule româneşti nominalizate la marele premiu Palme d’Or din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, ediţia din anul 1957, era „Moara cu noroc“ (1955) , în regia lui Victor Iliu.

Bob Dylan, sărbătorit la New York

Bob Dylan, sărbătorit la New York

Dylan Fest 2010 îl va omagia, la 26 mai, pe celebrul muzician american, după 50 de ani petrecuţi pe scenă. La Bowery Ballroom se vor întâlni pentru o zi şi o noapte cântăreţi şi trupe din toată lumea, uniţi de spiritul muzicii lui Bob Dylan, care va împlini luna aceasta 69 de ani.

Distracţia oilor placide

Distracţia oilor placide

A ţi observat că indivizii filmaţi de televiziuni în cluburi nu ştiu alte cuvinte în afară de „Foarte tare! Distracţie la maxim!“? Aşa cum cei ieşiţi la iarbă verde par a nu avea habar de altceva decât de „pastramă, mici şi bere“.

Corina Şuteu:„Cultura română se vede mai bine de la New York decât de la Bucureşti“

Corina Şuteu:„Cultura română se vede mai bine de la New York decât de la Bucureşti“

Începând din 2006, Corina Şuteu conduce Institutul Cultural Român de la New York – o instituţie extrem de activă şi cu o vizibilitate considerabilă atât în Statele Unite, cât şi în România. Corina Şuteu vorbeşte despre recenta sa alegere în funcţia de preşedinte al reţelei institutelor culturale ale UE din New York, despre diaspora românească din America şi despre repercusiunile faimosului incident al poneiului roz.

Mamă, ai purtat ciorapi ridicoli?

Mamă, ai purtat ciorapi ridicoli?

O trecere în revistă a publicităţii româneşti interbelice şi comuniste. În expoziţia „De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclamă în România.  Reclame interbelice şi din perioada comunistă”,  o să aflaţi de ce să consumi cacao Knorr pentru constipaţie şi boli de stomac e sublim, iar să porţi ciorapi Adesgo e ridicol.

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Un tablou al maestrului egiptean Mahmud Said (1897 - 1964) a fost vândut în cadrul unei licitaţii organizate în Dubai pentru 2,43 milioane de dolari, un preţ-record pentru o operă semnată de un artist arab, informează AFP, citată de Mediafax.

Într-adevăr, tradiţionalul concert de operă al Orchestrelor şi Corurilor Radio a avut în acest început de an – perioadă obişnuită de desfăşurare – o distribuţie de roluri principale alcătuită din cântăreţi care s-au format la Cluj-Napoca şi şi-au continuat carierele în străinătate, precum şi din actuali solişti ai Operei Naţionale Române din municipiul de pe Someş.

acum 7 zile · comentarii (0)

Orchestra Naţională Radio a continuat şi la începutul acestui an tradiţia prezentării unei opere în concert. S-a renunţat la titlul de Opera rara dat acestui eveniment pentru că, cel puţin de când există blogul Despre Opera, doar Ariadna auf Naxos şi La Favorita puteau pretinde acest statut, şi doar în plan naţional.

acum 8 zile · comentarii (5)

Preşedintele Iohannis tocmai a retrimis în Parlament o modificare la Legea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, pe care România a trebuit s-o armonizeze cu o directivă europeană, în ceea ce priveşte organismele de gestiune colectivă a drepturilor, sub ameninţarea unui infringement cu penalităţi de 43.000 euro pe zi.

acum 8 zile · comentarii (33)

Filarmonica a deschis oficial anul 2018 cu un concert al cărui afiş se ridica la nivelul unei ţări europene. Dana Ciocârlie a cucerit presa muzicală franceză cu înregistrarea integralei Schumann pentru pian solo (Chocs de l’année în revista Classica), în timp ce Christian Badea e inclus într-un top 10 al celor mai bune DVD-uri de operă, propus de revista americană Opera News (e vorba de La bohème, de la Opera din Malmö).

acum 8 zile · comentarii (0)

Ştiut este faptul că Filarmonica bucureşteană este una dintre primele, dintre cele mai vechi instituţii de cultură ale ţării. Fapt atestat istoric, a fost înfiinţată de Eduard Wachmann în urmă cu un secol şi jumătate, cu două decenii înainte de inaugurarea somptuosului palat al Ateneului Român.

acum 9 zile · comentarii (0)

Celebrul regizor austriac Michael Haneke încearcă să atace indirect, în noul său film „Happy End“, problema refugiaţilor africani care invadează Europa şi a indiferenţei noastre faţă de soarta acestora, dar – deşi filmul are forţă artistică şi distribuie actori formidabili – e departe de capodoperele care l-au consacrat.

acum 10 zile · comentarii (1)

Am încheiat anul 2017 cu un proiect despre obiectele pe care le salvăm când ne schimbăm viaţa. De la diploma confiscată de vameşi la oglinda de buzunar găsită miraculos într-o geantă, de la stiloul „Pelikan” la râvnita pereche de blugi, peste 20 de autori români şi-au povestit obiectul pe care l-au luat cu ei păşind într-un nou, definitiv sau temporar, orizont al vieţii. Un filozof francez explică demersul din perspectiva lumii de azi.

acum 13 zile · comentarii (3)

În urmă cu un an, pe 5 ianuarie 2017, preluam pentru a doua oară mandatul de ministru al Culturii. La nici 24 de ore de la depunerea jurământului aveam să mă confrunt cu primul scandal, creat din nimic şi pornit de obsesia anti-PSD a unora. Într-un elan creator specific tehnocratului matur, pentru Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, foştii miniştri nu pregătisera nimic.

acum 16 zile · comentarii (29)

În urmă cu cinci ani, la data de 4 ianuarie 2013, publicam, pe blogurile adevarul.ro, textul purtând titlul de mai sus. Era prilejuit de moartea regizorului de film Sergiu Nicolaescu. Îmi asumam atunci riscul de a nu miza pe evocarea „amintirilor pioase“, de a nu ascunde adevărul şi de a împărtăşi adevărul meu referitor la „viaţa şi opera lui Sergiu Nicolaescu“.

acum 18 zile · comentarii (6)

Dacă v-aţi trezit mai târziu şi n-aţi mai prins concertul Filarmonicii de la Viena, profitaţi de timpul liber şi navigaţi pe website-ul Medici TV pentru a vedea o operă de iarnă, La bohème de la Opéra National de Paris (disponibilă online până în Martie), marele scandal artistic al operei de la sfârşitul anului 2017.

acum 20 zile · comentarii (2)

O apariţie mai veche de la Vellant nu trebuie lăsată deoparte, pentru că este cu adevărat remarcabilă. Este vorba despre „Dealuri şi cîmpii: Ion Ţuculescu şi Horia Bernea. Antropogeografii atavice“, catalog al unei expoziţii de-acum doi ani de la Craiova, cu un concept, atât expoziţional, cât şi publicistic, aparţinându-i istoricului de artă Erwin Kessler. E pentru prima dată când cei doi titani ai picturii româneşti sunt văzuţi în conexiune.

acum 24 zile · comentarii (0)