Jordi Savall: „Muzica lui Cantemir e formidabilă“

Jordi Savall:  „Muzica lui Cantemir e formidabilă“

Supranumit „Rege al muzicii vechi“, violistul a înregistrat muzica lui Dimitrie Cantemir pe CD-ul „Cartea ştiinţei muzicii“, care include nouă piese scrise de marele cărturar, într-un sistem de notaţie inventat chiar de el. Artistul a înregistrat muzica la propria casă de discuri, Alia Vox, în noiembrie 2009. CD-ul„Istanbul. Dimitrie Cantemir - Le livre de la science de la musique“ va fi disponibil la începutul lui septembr

Frondă prin artă

Frondă prin artă

„Ziarul Neconvenţional“ prezintă, la Galateca, lucrări de Marin Gherasim sau Alma Redlinger, precum şi texte de Adriana Bittel şi Pavel Şuşară.  Grupul de artişti expune în acelaşi loc de câţiva ani, sperând să scoată din inerţie structurile îmbâcsite ale lumii noastre culturale.

O reconfortantă dependenţă

O reconfortantă dependenţă

IconArts este un produs cultural care fiinţează de opt veri şi face un racord cu cele mai noi tendinţe din muzică, dans, artă dramatică sau fotografie. Academia IconArts „ameninţă“ cu manifestări care vor avea loc la toamnă în Bucureşti şi în Cluj şi care vor consta în happening-uri cu proiecţii  video, dans şi muzică, după reţeta casei.

Romanul poliţist autohton începe ofensiva

Romanul poliţist autohton începe ofensiva

Romanian Crime Writers Club şi-a făcut apariţia la scenă deschisă la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, aflat în plină desfăşurare. Înfiinţată de curând de un grup de scriitori români de literatură poliţistă, asociaţia Romanian Crime Writers Club îşi propune să reaproprie cititorii de un gen popular şi să promoveze  thrillerul sau romanul crime & mystery neaoş.

Hăituiţi de paparazzi, la „Anonimul“

Hăituiţi de paparazzi, la „Anonimul“

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul“ se desfăşoară până duminică,la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Invitatul acestei ediţii va fi Matthew Cooke, producătorul filmului „Teenage paparazzo“, în regia actorului Adrian Grenier. Documentarul descrie relaţia aproape „incestuoasă“ dintre un paparazzo precoce (în vârstă de 13 ani) şi subiectul său, o vedetă hollywoodiană.

Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

Construită în 1806 în stil neoclasic, clădirea în care funcţionează actualul Muzeu al Unirii din Iaşi a aparţinut, pe rând, în prima parte a secolului al XIX-lea, celor mai cunoscute familii nobile din Moldova: Catargiu, Cantacuzino, Ghica.

Reţetă culturală

Reţetă culturală

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul“ va fi organizată în Delta Dunării, la Sfântul Gheorghe. Orientat către „publicul iubitor de film şi natură“, festivalul se va desfăşura pe parcursul a şapte zile, timp în care vor fi proiectate 57 de pelicule.

Pippo Delbono: „Învăţ să mor în fiecare spectacol“

Pippo Delbono: „Învăţ să mor în fiecare spectacol“

„Sunt homosexual, seropozitiv şi budist“ e mărturisirea pe care actorul şi regizorul italian Pippo Delbono o face într-unul dintre spectacolele sale, „Poveşti de iunie“. Artistul, care a obţinut anul trecut Premiul „Europa pentru Noi Realităţi Teatrale“, îşi transpune în spectacolele sale suferinţa după îmbolnăvirea cu HIV sau după moartea unui partener.

Sunt mai multe tipuri de concediu, de la cel în care vizitezi o altă ţară şi eşti în mişcare toată ziua, din muzeu în muzeu, la cel în care ai o problemă şi vei avea nevoie de vreo şase zile de stat la ghişee, concediul în care zaci la soare, cel în care urci pe munţi, concediul în care te vezi cu familia, sapi în grădină, renovezi casa sau pur şi simplu stai toată ziua în pat şi citeşti sau te uiţi la filme. Eu pun pe listă şi concediul TIFF.

acum 6 zile · comentarii (5)

Sâmbătă 14 aprilie, Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a găzduit un eveniment special, prilejuit de aniversarea celor 80 de ani ai baritonului şi profesorului universitar Nicolae Constantinescu, unul dintre importanţii artişti ai Operei bucureştene, însemnat cadru didactic al prestigioasei instituţii de învăţământ care, demnă de toată lauda, a găsit de cuviinţă să-l onoreze printr-o sărbătorire strălucită.

acum 8 zile · comentarii (2)

Aplauze prelungite, aclamaţii entuziaste, nesfârşite rechemări la rampă; suplimente muzicale oferite la solicitarea insistentă a publicului... Atmosfera unei generoase comunicări i-a însoţit pe muzicienii români pe parcursul întregului serial al concertelor susţinute la sfârşit de martie în Kuwait City, în fabulosul complex cultural Sheikh Jaber Al-Ahmad (JACC). Nici nu putea fi altfel!

acum 21 zile · comentarii (2)

Nu e 1 Aprilie. Tocmai când constatam că dl secretar de stat Mădălin Voicu nu s-a ţinut de cuvânt când promitea, la momentul ungerii celui de-al şaselea interimar (Ştefan Ignat), că va anunţa în luna Martie data concursului pentru conducerea Operei Naţionale Bucureşti, website-ul Ministerului Culturii a publicat anunţul privind concursul.

acum 22 zile · comentarii (0)

Am avut şansa să mă ocup, în ultimii zece ani, de promovarea unor evenimente de muzică clasică, multe dintre ele de anvergură naţională. Recent, am fost invitat să dau o mână de ajutor pentru campania de promovarea în online a primului turneu de recitaluri al sopranei Teodora Gheorghiu în România.

acum 23 zile · comentarii (1)

În 25 martie s-au împlinit 100 ani de la moartea lui Claude Debussy, compozitorul-fanion al impresionismului, primul dintre stilurile muzicale care au înflorit în arealul mai larg al modernismului. Trebuie să fi ascultat măcar o dată Preludiul la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, prima lucrare modernă din istoria muzicii, a cărei premieră a avut loc în anul 1894.

acum 26 zile · comentarii (1)

O descriere a sindromului post-traumatic, suferit de foştii combatanţi din războaiele duse de America, dar şi o radiografie a corupţiei care macină societatea americană la vârf, lucruri care pe drept cuvânt l-au făcut să fie considerat „Şoferul de taxi“ al secolului XXI, este filmul scoţienei Lynne Ramsay, „N-ai fost niciodată aici“, pentru care Joaquin Phoenix a primit premiul de interpretare la Cannes.

acum 26 zile · comentarii (0)
Postari Recente