Cronică de moravuri: Izabela

Cronică de moravuri: Izabela

După naţionalizare, începând cu anii ’50, prin mansarda casei părinteşti au început să se perinde tot soiul de oameni, de prin toate colţurile ţării şi din toate breslele vremii, în general, oameni cu dosare sănătoase tun.

Vă mai amintiţi de: Jean Georgescu

Vă mai amintiţi de: Jean Georgescu

Actorul, scenaristul şi regizorul român Jean Georgescu şi-a manifestat pasiunea pentru cinematografie în anii în care această artă începea să evolueze şi în ţara noastră, rămânând cel mai bine cunoscut pentru regia filmului „O noapte furtunoasă“ (1942), film produs de Ion C.

Controverse cu Giulgiul din Torino și ochelarii 3D

Controverse cu Giulgiul din Torino și ochelarii 3D

Autorităţile Bisericii din Torino au condamnat planurile de a vinde ochelari 3D pelerinilor care vor vizita Sfântul Giulgiu. Asta se va întâmpla în următoarele şase săptămâni de după Paşte. Potrivit expertului Bruno Fabbiani, ochelarii 3-D vor permite pelerinilor să vadă detalii insesizabile cu ochiul liber, cum ar fi rănile de pe chipul omului.

Spaţialitatea, redefinită de un sculptor

Spaţialitatea, redefinită de  un sculptor

Până la 12 octombrie , Muzeul Guggenheim din Bilbao găzduieşte o expoziţie monografică de proporţii a sculptorului indian Anish Kapoor. Prezentarea aduce pen-tru prima dată publicului spaniol o trecere în revistă a lucrărilor de dimensiuni mari ale lui Kapoor, artist ale cărui opere se află în prezent în principalele noduri culturale ale lumii.

Artă din capriciile istoriei

Artă din capriciile istoriei

80 de gravuri ale celebrului pictor Francisco Goya radiografiază la Muzeul Naţional de Artă societatea spaniolă a sfârşitului de secol XIX. De la expoziţia deschisă de curând în Sălile Kretzulescu pleci mai degrabă gândindu-te (inevitabil comparativ) la cum arăta Spania, la firul ierbii, dar şi în cercurile clericale înainte ca trupele franceze să invadeze ţara la începutul anilor 1800.

Fetiţele se visează balerine

Fetiţele se visează balerine

Nu e de mirare că spectacolele de balet pentru copii au un public entuziast, când 90% din fetiţe se visează balerine, prinţese sau… sirene. Aplauzele pentru un spectacol de bun- gust, cum a fost „Visul unei nopţi de vară” al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess”, ne fac să sperăm că lumea Barbie nu va învinge.

Iubiri dincolo de scenă

Iubiri dincolo de scenă

Mulţi actori, îndrăgostiţi de partenerele lor din teatru, s-au căsătorit şi trăiesc poveşti de dragoste tulburătoare şi în viaţa reală. Printre cuplurile de cursă lungă se numără Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, Mircea Diaconu şi Diana Lupescu, Emil Hossu şi Catrinel Dumitrescu.

Festivalul cineaştilor de generaţie nouă

Festivalul cineaştilor de generaţie nouă

Între 13 şi 18 aprilie, la Bucureşti se va desfăşura a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Next. Cu 26 de filme în competiţie, selectate din aproximativ 950 de înscrieri, şi alte pelicule premiate, prezentate în afara concursului, cu invitaţi de renume şi ateliere atrăgătoare, festivalul se anunţă promiţător.

Vreme de decenii a fost una dintre cele mai captivante personalităţi ale vieţii noastre muzicale! ...ca violonist, ca dirijor, ca muzician; ...în calitate de director al unei importante instituţii de concerte cum este Filarmonica din Braşov; ...în calitate de inspirat animator al vieţii noastre muzicale, drept fondator al cunoscutului Festival braşovean de Muzică de Cameră.

Acest text este un fragment din eseul publicat, sub titlul „«De mult vreau să te fut». Sexul femeilor şi puterea bărbaţilor în filmul de tranziţie“, în volumul colectiv „Filmul tranziţiei. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc «nouăzecist»“, editura Tact, 2017.

acum 3 zile · comentarii (27)

Opera Naţională Română din Iaşi a împlinit de curând 61 de ani de existenţă. Această prestigioasă instituţie şi-a deschis porţile acum mai bine de şase decenii cu opera „Tosca“ de Giacomo Puccini, în regia lui Hero Lupescu şi conducerea muzicală a lui Radu Botez.

acum 5 zile · comentarii (1)

Toată masa asta discursivă te-a prins ca-ntr-o cutie de conserve. Waze, Google Maps, orare peste orare şi starea vremii, pentru orientare şi turism; evadarea şi divertismentul din reportaje, video publicitare, filme, artă, cărţi, vitrine, mall-uri, show; PR-ul de legitimare din politică, administraţie, economie şi aproape tot restul instituţiilor de orice fel, căci PR-ul este chiar activitatea unei entităţi şi nu doar comunicarea unei activităţi.

acum 7 zile · comentarii (0)

Aceştia sunt pilonii pe care a fost construit, săptămânile trecute, evenimentul muzical găzduit de sala de concerte a Conservatorului Marelui Ducat luxemburghez. Mai mult decât un obişnuit eveniment artistic, a fost momentul unor comemorări de aleasă semnificaţie privind poziţionarea actuală a României în spaţiul spiritual, şi nu numai, al Europei.

acum 7 zile · comentarii (1)

... un eveniment important al vieţii noastre culturale, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor (UCMR), Secţiunea Naţională Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană (SNR-SIMC), în cooperare cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (UNMB) şi Muzeul Naţional „George Enescu“.

acum 7 zile · comentarii (0)

Toamna muzicală este îmbogăţită în fiecare an de recitalurile pe care distinsa soprană le iniţiază în contextul aducerii în prim plan a liedului românesc şi universal, ca pandant al marilor evenimente desfăşurate sub auspiciile Festivalului şi Concursului Internaţional „Hariclea Darclée“, în care opera este regina absolută.

acum 20 zile · comentarii (0)

Multă agitaţie în luna octombrie în ceea ce priveşte situaţia Operei Naţionale Bucureşti, având în vedere că atât mandatul de director interimar, cât şi cel al directorului titular la conducerea instituţiei cu cea mai mare subvenţie de la Ministerul Culturii se vor termina la sfârşitul anului. Miza pentru anul 2018 este foarte mare, cca. 20 de milioane de euro. Voi explica şi cifrele mai târziu, dar mai întâi e nevoie de ceva context.

acum 20 zile · comentarii (0)

A fost una dintre cele mai aşteptate vedete ale ediţiei de anul acesta a Festivalului Enescu: pianistul rus de 26 ani, Daniil Trifonov. Era de aşteptat: nu doar că a câştigat concursuri prestigioase pentru „Ceaikovski“ de la Moscova şi „Arthur Rubinstein“ de la Tel Aviv, dar Martha Argerich, una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre, a spus despre el că „nu a ascultat niciodată ceva asemănător, că are totul şi încă mai mult“.

acum 24 zile · comentarii (0)
Postari Recente