Pictura ca scenă

Pictura ca scenă

Expoziţia „Adrian Ghenie“ este deschisă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană până la 14 februarie 2010. Absolvent, în 2003, al Universităţii de Arte din Cluj, Adrian Ghenie este deja un nume bine cunoscut în străinătate atât de public, cât şi de critică.

Generaţia necunoscută

Generaţia necunoscută

Promotorii din muzică ar trebui să facă eforturi mai mari pentru a populariza dirijorii. Pe scenele româneşti, mai des pe cele de provincie, apar noi dirijori, care în lipsa unei „maşinării de promovare“ rămân prea puţin cunoscuţi.

Eminescu, rătăcit în Pantelimon

Eminescu, rătăcit în Pantelimon

Scrijelite în agonie pe zidurile sanatoriului de lângă Biserica Mărcuţa, ultimele versuri ale „poetului naţional“ au fost şterse de tăvălugul istoriei. Nicio plăcuţă comemorativă şi niciun alt indiciu nu amintesc de trecerea lui Eminescu printr-un spaţiu acum ascuns în Pantelimonul bucureştean.

Cea mai râvnită carte

Cea mai râvnită carte

„Încă de pe atunci vulpea era vânătorul“, romanul scriitoarei Herta Müller, laureată anul acesta cu Premiul Nobel pentru literatură, s-a bucurat de un mare succes în rândul cititorilor care au trecut pe la Gaudeamus. Hărţuită constant de Securitate, Herta Müller a povestit despre clipele prin care a trecut cât timp a trăit în România comunistă în cărţile sale, premiate şi traduse în peste 20 de limbi.

Eroismul socialist al genurilor

Eroismul socialist al genurilor

Expoziţia „Gender Check. Feminity and Masculinity in the Art of Eastern Europe“ este deschisă la Viena. Gândită în contextul aniversării a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, manifestarea este rezultatul unei cercetări efectuate de experţi din 24 de ţări, printre care şi România.

Divele, parizerul şi cartea

Divele, parizerul şi cartea

Am urmărit, sâmbăta trecută, ce au dat seara, la ştiri, principalele televiziuni comerciale despre Gaudeamus (sâmbătă a fost, ca întotdeauna, cea mai plină zi a târgului de carte).

...a readus magia muzicii enesciene împreună cu sunetele primei Rapsodii în la major, într-o nouă haină timbral-sonoră! În adevăr, celebra Rapsodie enesciană a putut fi audiată la Ateneul Român, săptămâna trecută, într-o nouă înveşmântare instrumentală, una cu totul captivantă, imaginativă, strălucitoare; ...în cadrul recitalului cameral oferit de formaţia RaRo.

GHIVECI Regizorul Jon Watts şi armata lui de scenarişti încearcă să îngrămădească de toate în noul „Spider-Man: Homecoming“: film cu supereroi, film de acţiune, comedie delirantă şi teen movie (film cu adolescenţi, despre viaţa în colegiu). Culmea este că, în mare, le şi reuşeşte, filmul fiind, în orice caz, o comedie excelentă, dar şi o meditaţie despre ce mai înseamnă anarhismul în ziua de azi, când toţi avem o familie de întreţinut.

acum 13 zile · comentarii (0)

La capătul unei alei umbroase şi răcoroase, Intrarea Armaşului, se află una dintre cele mai elegante galerii de artă din Bucureşti, 418 Contemporary Art Gallery, „păstorită” de Fundaţia Joana Grevers. S-a intrat aici în ultima lună de vizitare a unei excelente expoziţii, cu lucrările a 9 artişti reprezentaţi de galerie în cei 9 ani de existenţă. Totodată, programul Fundaţiei continuă în centrul cultural de la Cetate, pe malul Dunării.

acum 17 zile · comentarii (1)

Am văzut spectacolul în sală, în februarie 1993 şi rememorările sunt puternice, mai ales acum, când producţia lui Andrei Şerban se reia în celebrul teatru, după peste trei decenii de la premieră şi programări ciclice, semn de înaltă apreciere valorică. În rolul Liù cântase Angela Gheorghiu.

acum 17 zile · comentarii (0)

Recunosc, titlul este excesiv, mergând pe ideea evidentă că noul ministru al culturii a fost directorul unor tabloide. La o privire mai atentă, avem măcar dovada unei experienţe de management privat, spre deosebire de profilul standard al intelectualului universitar, sau al activistului de partid, nu prea eficienţi în a cârmui corabia culturii româneşti. Vom vedea.

acum 23 zile · comentarii (0)

După Aida, înregistrată în studio în 2015, un succes care a făcut lumea să viseze la vremurile de altădată ale industriei fonografice, anunţul despre debutul lui Jonas Kaufmann în Otello a zgândărit toate pasiunile şi discuţiile, astfel încât încă de la începutul anului acesta era limpede care este evenimentul cel mai aşteptat al lumii operatice.

acum 25 zile · comentarii (2)

TANDRU Un studiu asupra singurătăţii şi al felului în care se îndrăgostesc doi oameni, aparent complet diferiţi, realizează regizoarea maghiară Ildikó Enyedi în filmul ei „Despre trup şi suflet“, distins cu prestigiosul Urs de Aur la Festivalul de la Berlin de anul acesta. Beneficiază de arta a doi actori fabuloşi, Alexandra Borbély şi Géza Morcsányi.

acum 28 zile · comentarii (1)
Postari Recente