Un pictor interbelic călător prin Europa

Un pictor interbelic călător prin Europa

Expoziţia „Nicolae Dărăscu – magician al culorii“ este deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti până la 3 august. O selecţie de 60 de lucrări marchează împlinirea a 50 de ani de la moartea acestui artist, a cărui creaţie ocupă un loc special în arta românească interbelică.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Alicante. La 25 iulie, ora 23.00, în piaţa Constitucion, interpreta latino Soraya va prezenta cel de-al patrulea album al său, care include şi melodia „Give Me Your Love”.

Enescu, o punte între generaţii

Enescu, o punte între generaţii

Mari orchestre ale lumii vor fi prezente la Sala Palatului, între 8 şi 26 septembrie. Festivalul „Enescu“ se anunţă din nou un punct de atracţie, mai ales că va dura aproape o lună, de la final de august până la sfârşitul lunii septembrie.

Aur la Cannes pentru plastica românească

Aur la Cannes pentru plastica românească

România a câştigat două medalii la Salonul Internaţional „Le Monde de la Culture et des Arts (M.C.A)“. Ajunsă la a 11-a ediţie, prestigioasa manifestare de arte vizuale din oraşul filmului, organizată de fundaţia cu acelaşi nume, a avut recent gala de decernare a medaliilor care înnobilează orice CV de artist.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

 Veneţia. “Grădini”. În cadrul Bienalei “Fondamenta dell’Arsenale”, până la 22 noiembrie, la standul Marii Britanii va fi prezentat un film realizat de Steve McQueen.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Zaragoza. „Festivalul Ebru”, sărbătoare locală, se desfăşoară în luna iulie, în Parcul de Apă din Zaragoza şi cuprinde 300 de activităţi culturale sportive.

Invazie de NuJazz la Gărâna

Invazie de NuJazz la Gărâna

Festivalul de jazz din Semenic, ajuns la a XIII-a ediţie, îi va avea ca invitaţi speciali pe John Abercrombie, Nils Petter Molvaer, Terje Rypdal, Helge Lien şi Ulrich Drechsler. Gărâna-Jazz Festival a ajuns la cea de-a 13-a ediţie. Devenit un brand european, evenimentul, ce se va desfășura între 17 și 19 iulie, va aduce și anul acesta nume mari ale jazzului mondial.

O oază de artă în Bucureşti

O oază de artă în Bucureşti

Muzeul Naţional de Artă al României a redeschis recent Muzeul Pallady din strada Spătarului 22. După reamenajare şi după restaurarea lucrărilor, Casa Melik, ce găzduieşte impresionanta colecţie de grafică „Theodor Pallady“, aşteaptă din nou vizitatorii.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Într-o vânzare publică recentă, lucrarea „Sat flamand iarna, cu masacrul inocenţilor“, de Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1637/38), a depăşit evaluarea prealabilă de 2.500.000-3.500.000 de lire sterline.

Casa marionetelor lumii

Casa marionetelor lumii

Muzeul oraşului Lyon s-a redeschis recent, după o restaurare care a durat 10 ani. Situat într-o clădire renascentistă, „Muzeul marionetelor lumii“ este singurul din Franţa dedicat acestui tip de spectacol viu.

Magnetul Angela Gheorghiu

Magnetul Angela Gheorghiu

Spectacolul de la TNB, cu Ion Caramitru şi Dan Grigore ca gazde şi invitată specială Angela Gheorghiu, a adunat peste 1.000 de spectatori. La sfârşitul primei părţii a spectacolului, aproape toate lumânările din decor se topiseră. Timpul şi-a pierdut valoarea, curgând într-un ritm ce nu ţine seamă de reperele obişnuite.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Lisabona Jazz Pianiştii Jancy Körössy şi Ramona Horvath (foto)vor susţine un recital extraordinar de improvizaţii de jazz la două piane, la data de 13 iulie, la Palatul Foz din Lisabona.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Sotheby’s, Londra Drumul spre Giverny În licitaţia dedicată artei impresioniste şi moderne, pe primul loc s-a situate pictura lui Claude Monet (1840-1926), „Drum la Giverny iarna“.

Ordonanţa de modificare a Legii cinematografiei a picat în Camera Deputaţilor fără niciun fel de dezbatere. E un conflict de generaţie, s-a zis de la tribuna Parlamentului, s-au primit avertismente grave din partea unor organizaţii. Ei bine, să vedem mai pe-ndelete care-au fost gravele avertismente - poate, aşa, aflăm şi de ce despre ele nu s-a putut discuta. Şi de ce ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale tace în continuare.

acum 15 ore · comentarii (1)

Proiectul de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei, proiect care se află pe agenda plenului Camerei Deputaţilor din data de 22-23 mai 2017.

acum 3 zile · comentarii (0)

Spre finalul stagiunii Operei Naţionale Bucureşti, se conturează, retrospectiv, o structură aparte în concepţia repertorială, primele luni aducând o avalanşă de evenimente cu totul speciale, în care s-au regăsit şi oaspeţi din galeria „celor mari” pe plan internaţional - fie în gale fastuoase, de operă sau de balet -, fie în premiere ce s-au succedat lunar, alternând,

acum 4 zile · comentarii (0)

S-a întâmplat şi anul acesta celebrul eveniment „Noaptea Muzeelor”. Ce-i drept, mai promovată a fost mişcarea de protest a muzeografilor care a precedat pomana culturală, pentru că vremea ploioasă nu i-a mai scos pe români din case ca în alte dăţi, dar nici de această dată nu au lipsit cozile la care oamenii au aşteptat ore în şir.

acum 5 zile · comentarii (16)

Aida Garifullina şi Julia Lezhneva – două voci venite din est, două soprane ruse care au atras atenţia criticii şi publicului; două voci tinere (Aida Garifullina are 29 ani, Julia Lezhneva, 27 ani) care deja fac o importantă carieră internaţională. Ambele au contract cu casa londoneză de discuri Decca şi ambele şi-au lansat în prima parte a anului 2017 un nou album.

acum 18 zile · comentarii (0)

Mi-ar fi plăcut să merg şi joi la concertul de la Ateneu, dar am cedat ispitei de a revedea excelenta producţie a lui Stephen Barlow pentru Rigoletto, de la ONB. Însă, aşa cum s-au aşezat lucrurile, muzica Simfoniei destinului de la Ateneu devine un preambul excelent (dar şi un standard înalt de interpretare) în aşteptarea lui Fidelio la ONB (14 Mai).

acum 20 zile · comentarii (0)

Am mers la cele două spectacole, stimulat de distribuţii tinere şi de un oaspete străin. În prima privinţă, este clar că managementul Operei Naţionale Bucureşti se orientează către întinerirea afişului, în măsura în care vocalitatea rolurilor se pretează abordării de către unii cântăreţi aflaţi la începuturile carierelor, demersuri de multe ori riscante dar, dacă sunt precaut gândite, funcţionează şi atrag.

acum 20 zile · comentarii (0)

Mihaela Martin, plecată în Germania din 1986, a cântat joi şi vineri Concertul în la minor, op. 53, pentru vioară şi orchestră de Antonin Dvorak, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, condusă de Christian Badea. Violonista spune, într-un interviu, că a constatat, în România, o absenţă a tinerilor violonişti.  Artista punctează că acasă este acum, pentru ea, acolo "unde este fiul ei".

acum 21 zile · comentarii (1)

Dacă nu mă înşeală memoria, cred că sunt mai bine de doi ani de când ONB nu a mai prezentat Rigoletto. Ar putea să vă pară drept impardonabilă lipsa mea de precizie, dar, conform unui principiu românesc după care „istoria începe cu ultimul manager”, website-ul Operei Naţionale nu mai conţine nici un fel de date istorice.

acum 21 zile · comentarii (0)