China, altfel de cum o ştiaţi

China, altfel  de cum o ştiaţi

Expoziţia „Pictură ţărănească din China“, deschisă până la 31 mai la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, oferă o altă viziune asupra uneia dintre cele mai vechi civilizaţii din lume. Pictura ţărănească chineză îşi are originile în anii 1950, când partidul comunist a încurajat comunităţile rurale şi armata să se ocupe de artă.

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Tabloul „Flag“ al maestrului pop-art Jasper Johns, reprezentând drapelul american, a fost vândut pentru suma de 28,6 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie’s la New York, depăşind recordul de preţ pentru o operă a acestui artist, scrie Mediafax, citând AFP.

Ai auzit de mine?

Ai auzit  de mine?

„Stradivarius sau triumful aparenţelor“, „Amândoi au cântatla metrou“… şi aş mai fi găsit şi alte titluri pentru aceste rânduri.De ce se ambiţionează Alexandru Tomescu să nu emigreze? Se pot da o seamă de răspunsuri prin care îl putem suspecta de o atitudine fie prea calculată, fie prea generoasă.

Cum să distrugi o capitală europeană

Cum să distrugi o capitală europeană

O expoziţie-manifest de fotografie, deschisă până la sfârşitul lunii la Muzeul Ţăranului Român, readuce în atenţie dramatica soartă a patrimoniului arhitectural din Bucureşti. Evenimentul, care promovează site-ul www.distrugeri.ro, reaminteş-te un adevăr stupefiant: Bucureştiul este singura capitală care a pierdut, după 1989, mai multe clădiri în timp de pace decât la vreme de război.

TIFF-ul îşi păstrează clasa

TIFF-ul îşi păstrează clasa

Între 28 mai şi 6 iunie, la Cluj-Napoca se va desfăşura cea de-a noua ediţie a celebrului Festival Internaţional de Film Transilvania. Trei filme de Wim Wenders, în prezenţa marelui regizor german, precum şi cele mai recente pelicule ale lui Cristi Puiu şi Radu Muntean, recent prezentate la Cannes, se numără printre atracţiile ediţiei din acest an.

Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

Situat în Piaţa Victoriei din Timişoara, denumită şi Piaţa Operei, Palatul Lloyd a fost ridicat între anii 1910 – 1912, după planurile arhitectului Leopold Baumhorn.

Imagini în timp

Imagini în timp

În plină eră informaţională, am auzit pe cineva spunând că, atunci când se uită la o fotografie digitală, simte că nu are la ce se uita. Nu e exagerat.

Adevăruri de altădată:Traduceri

Adevăruri de altădată:Traduceri

Două naţiuni interesează pe francezi: germanii şi anglo-saxonii. Nu numai fiindcă cei dintâi sunt marele pericol, iar ceilalţi marii aliaţi în faţa primejdiei comune. Dar fiindcă nemţii, englezii şi americanii de la nord reprezintă forme uneori înaintate, de civilizaţie sau de progres.

Vă mai amintiţi de... Ilarie Voronca

Vă mai amintiţi de...  Ilarie Voronca

Cu aceste versuri debuta poemul „Colomba”, scris de Ilarie Voronca în 1927:  „Inima duce-n codru sub piept ca o caleaşcă / privirea-n desfrunzire pe-o gură precum scrin / pleoapa mea de tine se umple ca o ceaşcă / şi-opreşti în respirare talăngile-n declin”.

Reţetă culturală

Reţetă culturală

Câştigător al premiului Oscar în 2010 pentru „Cel mai bun actor secundar“ (Christoph Waltz), având şapte nominalizări printre care „Cel mai bun film“, „Cel mai original scenariu“ şi „Cele mai bune sunete şi efecte sonore“, filmul lui Tarantino câştigă de departe simpatia atât a iubitorilor de pelicule, cât şi pe aceea a devoratorilor de cărţi. În plus, distribuţia lui beneficiază de talentul actorilor precum Br

Portretistul secolului

Portretistul secolului

Pentru prima dată în ultimele trei decenii,  MoMa din New York găzduieşte o retrospectivă de amploare Henri Cartier-Bresson. Expoziţia pune în lumină atât valenţele artistice, cât şi dimensiunea jurnalistică a imaginilor surprinse de celebrul fotograf francez.

Ce ne tulbură la pictura anilor '90?

Ce ne tulbură la pictura anilor '90?

La Galeria de Artă a Municipiului Bucureşti este deschisă o expoziţie de pictură a anilor ‘90. „10 pentru deceniul X“ cuprinde lucrări a 10 artişti cât pentru 10 ani de nebuloasă şi miraculoa-să tranziţie. Mai ţineţi minte anii ‘90? Despre pictura acelor ani niciun critic sau teoretician de artă nu s-a încumetat să scrie până acum.

Licitaţii & galerii în lume

Licitaţii & galerii în lume

O comoară arheologică spectaculoasă, descoperită pe o corabie care a naufragiat în largul Indoneziei în urmă cu peste 1.000 de ani, va fi scoasă la licitaţie la Jakarta, pentru un preţ estimat la cel puţin 80 de milioane de dolari, informează AFP.

Într-adevăr, tradiţionalul concert de operă al Orchestrelor şi Corurilor Radio a avut în acest început de an – perioadă obişnuită de desfăşurare – o distribuţie de roluri principale alcătuită din cântăreţi care s-au format la Cluj-Napoca şi şi-au continuat carierele în străinătate, precum şi din actuali solişti ai Operei Naţionale Române din municipiul de pe Someş.

acum 7 zile · comentarii (0)

Orchestra Naţională Radio a continuat şi la începutul acestui an tradiţia prezentării unei opere în concert. S-a renunţat la titlul de Opera rara dat acestui eveniment pentru că, cel puţin de când există blogul Despre Opera, doar Ariadna auf Naxos şi La Favorita puteau pretinde acest statut, şi doar în plan naţional.

acum 8 zile · comentarii (5)

Preşedintele Iohannis tocmai a retrimis în Parlament o modificare la Legea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, pe care România a trebuit s-o armonizeze cu o directivă europeană, în ceea ce priveşte organismele de gestiune colectivă a drepturilor, sub ameninţarea unui infringement cu penalităţi de 43.000 euro pe zi.

acum 8 zile · comentarii (33)

Filarmonica a deschis oficial anul 2018 cu un concert al cărui afiş se ridica la nivelul unei ţări europene. Dana Ciocârlie a cucerit presa muzicală franceză cu înregistrarea integralei Schumann pentru pian solo (Chocs de l’année în revista Classica), în timp ce Christian Badea e inclus într-un top 10 al celor mai bune DVD-uri de operă, propus de revista americană Opera News (e vorba de La bohème, de la Opera din Malmö).

acum 8 zile · comentarii (0)

Ştiut este faptul că Filarmonica bucureşteană este una dintre primele, dintre cele mai vechi instituţii de cultură ale ţării. Fapt atestat istoric, a fost înfiinţată de Eduard Wachmann în urmă cu un secol şi jumătate, cu două decenii înainte de inaugurarea somptuosului palat al Ateneului Român.

acum 9 zile · comentarii (0)

Celebrul regizor austriac Michael Haneke încearcă să atace indirect, în noul său film „Happy End“, problema refugiaţilor africani care invadează Europa şi a indiferenţei noastre faţă de soarta acestora, dar – deşi filmul are forţă artistică şi distribuie actori formidabili – e departe de capodoperele care l-au consacrat.

acum 10 zile · comentarii (1)

Am încheiat anul 2017 cu un proiect despre obiectele pe care le salvăm când ne schimbăm viaţa. De la diploma confiscată de vameşi la oglinda de buzunar găsită miraculos într-o geantă, de la stiloul „Pelikan” la râvnita pereche de blugi, peste 20 de autori români şi-au povestit obiectul pe care l-au luat cu ei păşind într-un nou, definitiv sau temporar, orizont al vieţii. Un filozof francez explică demersul din perspectiva lumii de azi.

acum 13 zile · comentarii (3)

În urmă cu un an, pe 5 ianuarie 2017, preluam pentru a doua oară mandatul de ministru al Culturii. La nici 24 de ore de la depunerea jurământului aveam să mă confrunt cu primul scandal, creat din nimic şi pornit de obsesia anti-PSD a unora. Într-un elan creator specific tehnocratului matur, pentru Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, foştii miniştri nu pregătisera nimic.

acum 16 zile · comentarii (29)

În urmă cu cinci ani, la data de 4 ianuarie 2013, publicam, pe blogurile adevarul.ro, textul purtând titlul de mai sus. Era prilejuit de moartea regizorului de film Sergiu Nicolaescu. Îmi asumam atunci riscul de a nu miza pe evocarea „amintirilor pioase“, de a nu ascunde adevărul şi de a împărtăşi adevărul meu referitor la „viaţa şi opera lui Sergiu Nicolaescu“.

acum 18 zile · comentarii (6)

Dacă v-aţi trezit mai târziu şi n-aţi mai prins concertul Filarmonicii de la Viena, profitaţi de timpul liber şi navigaţi pe website-ul Medici TV pentru a vedea o operă de iarnă, La bohème de la Opéra National de Paris (disponibilă online până în Martie), marele scandal artistic al operei de la sfârşitul anului 2017.

acum 20 zile · comentarii (2)

O apariţie mai veche de la Vellant nu trebuie lăsată deoparte, pentru că este cu adevărat remarcabilă. Este vorba despre „Dealuri şi cîmpii: Ion Ţuculescu şi Horia Bernea. Antropogeografii atavice“, catalog al unei expoziţii de-acum doi ani de la Craiova, cu un concept, atât expoziţional, cât şi publicistic, aparţinându-i istoricului de artă Erwin Kessler. E pentru prima dată când cei doi titani ai picturii româneşti sunt văzuţi în conexiune.

acum 24 zile · comentarii (0)