Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Sotheby’s, Londra Spania, la preţ Vacanţa se simte şi în realizările negustorilor de artă. „Prometheus“, de Jusepe de Ribera (1591-1652), numit, de obicei, Lo Spagnoletto, este una

Un sentiment reconfortant

Un sentiment reconfortant

Mediul spaţiului de concert poate fi la fel de plăcut ca acela al unei întâlniri cu prietenii. Şansa unei seri răcoroase de 1 august a făcut şi mai plăcută tuturor celor prezenţi participarea la Promenada Operei, fie că a fost pentru prima oară, fie că au revenit.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Roma. Stampele pictorului Hiroshige  sunt expuse la Muzeul Fundaţiei Roma până la data de 13 septembrie. Astfel, pot fi vizionate 200 de lucrări ale lui Utagawa Hiroshige.

Festivalul Enescu, în nocturnă

Festivalul Enescu, în nocturnă

În serile de 11, 12 şi 13 septembrie, publicul are ocazia să asculte doar muzică de Haydn. Festivalul „Enescu“ propune în septembrie „Concertele de la miezul nopţii“, grupate la Ateneul Român, de la ora 22.30.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Într-o licitaţie recentă din King Street, dedicată mobilierului, sculpturii şi ceasurilor, o pereche de cufere stil Ludovic al XIV-lea, realizate de André-Charles Boulle în jurul anului 1688, a atins preţul de 2.617.250 de lire sterline.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Regretatul muzician de jazz Duke Ellington  a revenit în clasamentul albumelor Billboard 200, în această săptămână, după o pauză de 41 de ani, graţie lansării compilaţiei „Best of Duke Ellington“.

Pictura ca stare de suflet

Pictura ca stare de suflet

Expoziţia „O poetică a intimităţii“, a pictoriţei Emilia Niculescu este deschisă în Sala Dalles din Bucureşti până la 20 august. Artista oferă cea de a cincea personală. Primele au avut loc în 1986 (New York), 1992 (Art-expo), 1996 (Institutul Cultural Francez), 1998 (galeria UNU, Bucureşti).

Ultima dinastie a ţarilor

Ultima dinastie a ţarilor

Expoziţia „Moscova, splendorile Romanovilor“ este deschisă la Grimaldi Forum din Monaco până la 13 septembrie. La cinci ani după „Impérial Saint-Pétersbourg“ („Sankt Petersburgul imperial“), expoziţia actuală se concentrează asupra Moscovei.

Artă românească apreciată în Franţa

Artă românească apreciată în Franţa

Expoziţia „Pictori români în Bretania“, care va fi găzduită până la 4 octombrie 2009 de Muzeul Departamental Breton din Quimper, a fost lăudată de presa franceză şi i-a impresionat pe vizitatori. „Pictori români în Bretania“ cuprinde 77 de lucrări de pictură şi grafică, care au fost realizate în Bretania de artişti români, între anii 1880 şi 1940.

Balada amintirilor

Balada amintirilor

Până la 13 septembrie, se desfăşoară „Întâlnirile fotografice de la Arles“ (Franţa). Ajuns în 2009 la a 40-a ediţie, acest festival internaţional al fotografiei numără peste 60 de expoziţii ale unor artişti din întreaga lume.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

Muzicianul A.G. Weinberger (foto) va susţine un concert la Amfiteatrul Mihai Eminescu din Bucureşti, la 27 august. Cântăreaţa macedoneană Esma Redzepova vine la Festivalul Plai Timişoara.

Ordonanţa de modificare a Legii cinematografiei a picat în Camera Deputaţilor fără niciun fel de dezbatere. E un conflict de generaţie, s-a zis de la tribuna Parlamentului, s-au primit avertismente grave din partea unor organizaţii. Ei bine, să vedem mai pe-ndelete care-au fost gravele avertismente - poate, aşa, aflăm şi de ce despre ele nu s-a putut discuta. Şi de ce ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale tace în continuare.

acum 15 ore · comentarii (1)

Proiectul de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei, proiect care se află pe agenda plenului Camerei Deputaţilor din data de 22-23 mai 2017.

acum 3 zile · comentarii (0)

Spre finalul stagiunii Operei Naţionale Bucureşti, se conturează, retrospectiv, o structură aparte în concepţia repertorială, primele luni aducând o avalanşă de evenimente cu totul speciale, în care s-au regăsit şi oaspeţi din galeria „celor mari” pe plan internaţional - fie în gale fastuoase, de operă sau de balet -, fie în premiere ce s-au succedat lunar, alternând,

acum 4 zile · comentarii (0)

S-a întâmplat şi anul acesta celebrul eveniment „Noaptea Muzeelor”. Ce-i drept, mai promovată a fost mişcarea de protest a muzeografilor care a precedat pomana culturală, pentru că vremea ploioasă nu i-a mai scos pe români din case ca în alte dăţi, dar nici de această dată nu au lipsit cozile la care oamenii au aşteptat ore în şir.

acum 5 zile · comentarii (16)

Aida Garifullina şi Julia Lezhneva – două voci venite din est, două soprane ruse care au atras atenţia criticii şi publicului; două voci tinere (Aida Garifullina are 29 ani, Julia Lezhneva, 27 ani) care deja fac o importantă carieră internaţională. Ambele au contract cu casa londoneză de discuri Decca şi ambele şi-au lansat în prima parte a anului 2017 un nou album.

acum 18 zile · comentarii (0)

Mi-ar fi plăcut să merg şi joi la concertul de la Ateneu, dar am cedat ispitei de a revedea excelenta producţie a lui Stephen Barlow pentru Rigoletto, de la ONB. Însă, aşa cum s-au aşezat lucrurile, muzica Simfoniei destinului de la Ateneu devine un preambul excelent (dar şi un standard înalt de interpretare) în aşteptarea lui Fidelio la ONB (14 Mai).

acum 20 zile · comentarii (0)

Am mers la cele două spectacole, stimulat de distribuţii tinere şi de un oaspete străin. În prima privinţă, este clar că managementul Operei Naţionale Bucureşti se orientează către întinerirea afişului, în măsura în care vocalitatea rolurilor se pretează abordării de către unii cântăreţi aflaţi la începuturile carierelor, demersuri de multe ori riscante dar, dacă sunt precaut gândite, funcţionează şi atrag.

acum 20 zile · comentarii (0)

Mihaela Martin, plecată în Germania din 1986, a cântat joi şi vineri Concertul în la minor, op. 53, pentru vioară şi orchestră de Antonin Dvorak, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, condusă de Christian Badea. Violonista spune, într-un interviu, că a constatat, în România, o absenţă a tinerilor violonişti.  Artista punctează că acasă este acum, pentru ea, acolo "unde este fiul ei".

acum 21 zile · comentarii (1)

Dacă nu mă înşeală memoria, cred că sunt mai bine de doi ani de când ONB nu a mai prezentat Rigoletto. Ar putea să vă pară drept impardonabilă lipsa mea de precizie, dar, conform unui principiu românesc după care „istoria începe cu ultimul manager”, website-ul Operei Naţionale nu mai conţine nici un fel de date istorice.

acum 21 zile · comentarii (0)