Reţetă culturală

Reţetă culturală

Rebelul Tyler îşi petrece zilele în New York-ul care nu îi poate şterge tristeţea lăsată în urmă de dispariţia prematură a mamei sale. Pe lângă asta, tensiunea dintre el şi tatăl său (Pierce Brosnan) pune capăt oricărui gând care l-ar putea face fericit.

Muzeul 9/11, călătorie în infern

Muzeul 9/11, călătorie în infern

Ultimele cuvinte ale victimelor atacului terorist care a schimbat lumea şi urmările tragediei de proporţii vor fi expuse la New York, alături de alte urme ale dezastrului. În Ground Zero, la 21 de metri sub pământ, se construieşte un muzeu care va dezvălui, printr-o abordare intens emoţională, ce a însemnat prăbuşirea World Trade Center din 11 septembrie 2001.

O lume de constipate şi de diareici

O lume de constipate şi de diareici

Observam acum ceva vreme, în revista „Dilema veche“, că publicitarii au scos la lumină cel mai bine păstrat secret al femeilor, cu siguranţă ceea ce a fost cunoscut de-a lungul veacurilor drept „misterul feminin“: ele sunt prin definiţie constipate.

„Europa răsăriteană n-a scăpat de comunism“

„Europa răsăriteană n-a scăpat de comunism“

Scriitorul Ádám Bodor, care şi-a exorcizat experienţa carcerală prin literatură, afirmă că ameninţarea dictaturii încă trăieşte în conştiinţele mutilate de ororile trecutului, în pofida anilor democratici. În vârstă de 74 de ani, autorul rememorează clipele de detenţie petrecute la Gherla, după ce fost condamnat, între 1952 şi 1954, pentru înfiinţarea unei organizaţii anticomuniste.

Bestiar contemporan

Bestiar  contemporan

Expoziţia „Zoomania.ro“, de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, aduce alături artişti din generaţii diferite şi cu maniere de creaţie dintre cele mai variate. Rinoceri, câini, porci, şerpi, tigri, păsări şi toate lighioanele Domnului au „invadat“, pentru câteva săptămâni, spaţiul de expunere de la Palatul Parlamentului.

La palat, printre taxiuri

La palat, printre taxiuri

Prima ediţie a Turneului Naţional „Muzica Palatelor Româneşti“ a fost umbrită de neglijenţe organizatorice. Concertele au avut loc la Conacul de la Tescani (Muzeul Naţional George Enescu - secţia Tescani), Castelul de la Miclăuşeni, Palatul Cuza din Iaşi (Muzeul Unirii), Castelul Peleş şi Palatul Mogoşoaia.

În culisele festivalului „Anonimul“

În culisele festivalului „Anonimul“

3.000 de oameni au venit la Sfântu Gheorghe pentru a vedea cele 57 de filme din competiţie. În Deltă, actorul Dorian Boguţă a fost singurul care a scăpat de ţânţari, iar criticul de film Irina-Margareta Nistor s-a întors pentru scurt timp la „meseria de bază“, tradusul.

Chopin reloaded

Chopin reloaded

Pianistul britanic Sam Haywood va cânta la Bucureşti piesele de referinţă ale „geniului romantismului“. Anul 2010 este, pentru iubitorii muzicii clasice, Anul Chopin, eveniment care marchează trecerea a 200 de ani de la naşterea, pe plaiurile poloneze, a marelui şi îndrăgitului muzician.

Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

În sediul publicaţiei bucureştene „L’Independence Roumaine“, ziar ce apărea zilnic în Capitală, în două ediţii, încă din anul 1876, avea loc, la 27 mai 1896, prima proiecţie cinematografică din România, la mai puţin de cinci luni de la prima proiecţie mondială din Paris.

Adevăruri de altădată: Filmul rusesc

Adevăruri de altădată: Filmul rusesc

E ste clar că prostul gust al domnului spectator bucureştean face ca, în mod sistematic, filmele bune să cadă, în timp ce infamii diverse: operete, comedii zise „muzicale“, poveşti poliţiste neverosimil şi inutil fioroase, „super reviste“ de „fast-lux“ etc., etc., să ţină afişul la nesfârşit.

Vă mai amintiţi de: Benjamin Fundoianu

Vă mai amintiţi de: Benjamin Fundoianu

Poet, publicist şi scenarist român de origine evreiască, Benjamin Fundoianu (născut Wechsler) a fost o figură prezentă pe scena literară avangardistă a începutului de secol XX, mai întâi în România, apoi la Paris, unde a trăit a doua parte a vieţii sale, în capitala franceză semnându-şi scrierile cu numele Benjamin Fondane.

Reţetă culturală

Reţetă culturală

O diferenţă majoră între cartea şi filmul „În sălbăticie“ este modul de abordare al subiectului. Dacă romanul explorează viaţa şi moartea lui Chris McCandless, filmul îl celebrează ca pe un erou. Un alt semn distinctiv îl constituie punctul de vedere din care este privită tema. Filmul evocă povestea din perspectiva lui Chris, dar în roman se numără mai multe voci care clădesc împreună portretul personajului.

Noi situri culturale în UNESCO

Noi situri culturale în UNESCO

Patrimoniul cultural protejat al omenirii s-a îmbogăţit cu sate istorice, peşteri preistorice, cetăţi episcopale şi imperiale, un bazar istoric şi alte situri. Comitetul care validează propunerile a hotărât recent să includă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO situri din încă trei ţări: Tadjikistan, Insulele Marshall şi Republica Kiribati.

Sunt mai multe tipuri de concediu, de la cel în care vizitezi o altă ţară şi eşti în mişcare toată ziua, din muzeu în muzeu, la cel în care ai o problemă şi vei avea nevoie de vreo şase zile de stat la ghişee, concediul în care zaci la soare, cel în care urci pe munţi, concediul în care te vezi cu familia, sapi în grădină, renovezi casa sau pur şi simplu stai toată ziua în pat şi citeşti sau te uiţi la filme. Eu pun pe listă şi concediul TIFF.

acum 6 zile · comentarii (5)

Sâmbătă 14 aprilie, Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a găzduit un eveniment special, prilejuit de aniversarea celor 80 de ani ai baritonului şi profesorului universitar Nicolae Constantinescu, unul dintre importanţii artişti ai Operei bucureştene, însemnat cadru didactic al prestigioasei instituţii de învăţământ care, demnă de toată lauda, a găsit de cuviinţă să-l onoreze printr-o sărbătorire strălucită.

acum 8 zile · comentarii (2)

Aplauze prelungite, aclamaţii entuziaste, nesfârşite rechemări la rampă; suplimente muzicale oferite la solicitarea insistentă a publicului... Atmosfera unei generoase comunicări i-a însoţit pe muzicienii români pe parcursul întregului serial al concertelor susţinute la sfârşit de martie în Kuwait City, în fabulosul complex cultural Sheikh Jaber Al-Ahmad (JACC). Nici nu putea fi altfel!

acum 21 zile · comentarii (2)

Nu e 1 Aprilie. Tocmai când constatam că dl secretar de stat Mădălin Voicu nu s-a ţinut de cuvânt când promitea, la momentul ungerii celui de-al şaselea interimar (Ştefan Ignat), că va anunţa în luna Martie data concursului pentru conducerea Operei Naţionale Bucureşti, website-ul Ministerului Culturii a publicat anunţul privind concursul.

acum 22 zile · comentarii (0)

Am avut şansa să mă ocup, în ultimii zece ani, de promovarea unor evenimente de muzică clasică, multe dintre ele de anvergură naţională. Recent, am fost invitat să dau o mână de ajutor pentru campania de promovarea în online a primului turneu de recitaluri al sopranei Teodora Gheorghiu în România.

acum 23 zile · comentarii (1)

În 25 martie s-au împlinit 100 ani de la moartea lui Claude Debussy, compozitorul-fanion al impresionismului, primul dintre stilurile muzicale care au înflorit în arealul mai larg al modernismului. Trebuie să fi ascultat măcar o dată Preludiul la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, prima lucrare modernă din istoria muzicii, a cărei premieră a avut loc în anul 1894.

acum 26 zile · comentarii (1)

O descriere a sindromului post-traumatic, suferit de foştii combatanţi din războaiele duse de America, dar şi o radiografie a corupţiei care macină societatea americană la vârf, lucruri care pe drept cuvânt l-au făcut să fie considerat „Şoferul de taxi“ al secolului XXI, este filmul scoţienei Lynne Ramsay, „N-ai fost niciodată aici“, pentru care Joaquin Phoenix a primit premiul de interpretare la Cannes.

acum 26 zile · comentarii (0)
Postari Recente