Reţetă culturală

Reţetă culturală

Atât cartea, cât şi filmul reprezintă piese de rezistenţă în arta literaturii, respectiv industria cinematografică. Romanul lui Harris a primit cel mai important trofeu din categoria în care se înscrie, iar filmul lui Polanski, prezentat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin din acest an, a acumulat numeroase critici favorabile din partea cinefililor.

Confucius în Manhattan

Confucius în Manhattan

Galeria Institutului Chinez din Manhattan, New York, găzduieşte o expoziţie în premieră absolută în America. Este prima dată când reprezentanţa din SUA a unei instituţii culturale din China organizează un eveniment care pune în lumină personalitatea şi posteritatea înţelep-tului considerat inaugu-ratorul filosofiei chineze.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Madrid: Festivalul „La Adaptacion Imposible“, în care vor avea loc proiecţii ale unor filme realizate după cărţile marilor scriitori universali, se va desfăşura la Centrul Cultural Circulo de Bellas Artes, în perioada 6 aprilie – 6 mai.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Torino: Expunerea Giulgiului din Torino - La Domul din Torino, timp de şase săptămâni, imediat după Paşte, va fi arătat giulgiul pe care se presupune că este impregnat conturul corpului lui Iisus Hristos.

Violenţe

Violenţe

Discuţia despre violenţa la televizor şi efectele ei asupra telespectatorilor nu este atât de simplă precum pare.

Will Self: „Scrisul este o aventură intimă“

Will Self: „Scrisul este o aventură intimă“

Exclusiv „Adevărul literar & artistic“: Controversatul scriitor britanic  Will Self vorbeşte deschis despre apocalipsă, profesia de scriitor şi sex. „Cartea lui Dave“, de Will Self, roman apărut săptămâna trecută la Editura Polirom, este o radiografie a vremurilor de azi, având ca personaj central un taximetrist londonez dezaxat, care scrie un volum despre femei.

Cum a petrecut Perjovschi 20 de ani pe scena artei

Cum a petrecut Perjovschi 20 de ani pe scena artei

Desenele artistului, realizate cu cretă albă pe pereţi negri, pot fi văzute până la 30 aprilie, la galeria Centrului de Introspecţie Vizuală. „Dan Perjovschi S.A.“ reprezintă primul capitol dintr-o serie de expoziţii-concept, grupate sub titlul „1990-2010“, care au ca subiect investigarea scenei de artă din România, în ultimii 20 de ani.

Licitaţii & Galerii

Licitaţii & Galerii

Scrisoarea primei soţii a lui Napoleon, Joséphine (foto), în care aceasta afirma „Totul s-a sfârşit, va abdica", a fost vândută, cu 86.745 de euro, la o licitaţie ce a avut loc la Fontainebleau, la sud de Paris, şi care a reunit o colecţie de 50 de scrisori ale împărătesei, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Copiii paradisului

Copiii paradisului

Concertul „Les enfants du Paradis“ a inaugurat proiectul de muzică de cameră al London Schubert Players, care se va desfăşura până în octombrie 2011 la Londra, Edinburgh, Paris, Cluj şi Bucureşti. În cosmopolita atmos-feră culturală londoneză, lansarea proiectului multinaţional „Invitation to Composers“ la final de martie la Royal Academy of Music a fost un adevărat eveniment.

Dinastiile din artă

Dinastiile din artă

Copiii unor actori, muzicieni, regizori, artişti plastici şi scriitori au călcat pe urmele părinţilor, devenind, la rândul lor, artişti de primă mână. Florin Piersic jr, Ştefan Bănică jr, Oana Pellea, Tudor Chirilă, Lamia Beligan, Mihai Constantin sunt copiii unor mari actori, care au ales arta Thaliei, a muzicii sau a filmului.

„Dilema veche“ se înnoieşte

„Dilema veche“ se înnoieşte

De la 8 aprilie, revista „Dilema veche“ va apărea într-o nouă formulă, prezentându-se în faţa cititorilor cu o grafică împrospătată, cu rubrici noi şi cu un conţinut mai bogat. Până la 27 mai, publicaţia se va distribui în fiecare săptămână cu câte un DVD care-l va aduce în casele cinefililor pe nemuritorul Charlie Chaplin.

Vreme de decenii a fost una dintre cele mai captivante personalităţi ale vieţii noastre muzicale! ...ca violonist, ca dirijor, ca muzician; ...în calitate de director al unei importante instituţii de concerte cum este Filarmonica din Braşov; ...în calitate de inspirat animator al vieţii noastre muzicale, drept fondator al cunoscutului Festival braşovean de Muzică de Cameră.

Acest text este un fragment din eseul publicat, sub titlul „«De mult vreau să te fut». Sexul femeilor şi puterea bărbaţilor în filmul de tranziţie“, în volumul colectiv „Filmul tranziţiei. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc «nouăzecist»“, editura Tact, 2017.

acum 3 zile · comentarii (27)

Opera Naţională Română din Iaşi a împlinit de curând 61 de ani de existenţă. Această prestigioasă instituţie şi-a deschis porţile acum mai bine de şase decenii cu opera „Tosca“ de Giacomo Puccini, în regia lui Hero Lupescu şi conducerea muzicală a lui Radu Botez.

acum 5 zile · comentarii (1)

Toată masa asta discursivă te-a prins ca-ntr-o cutie de conserve. Waze, Google Maps, orare peste orare şi starea vremii, pentru orientare şi turism; evadarea şi divertismentul din reportaje, video publicitare, filme, artă, cărţi, vitrine, mall-uri, show; PR-ul de legitimare din politică, administraţie, economie şi aproape tot restul instituţiilor de orice fel, căci PR-ul este chiar activitatea unei entităţi şi nu doar comunicarea unei activităţi.

acum 7 zile · comentarii (0)

Aceştia sunt pilonii pe care a fost construit, săptămânile trecute, evenimentul muzical găzduit de sala de concerte a Conservatorului Marelui Ducat luxemburghez. Mai mult decât un obişnuit eveniment artistic, a fost momentul unor comemorări de aleasă semnificaţie privind poziţionarea actuală a României în spaţiul spiritual, şi nu numai, al Europei.

acum 7 zile · comentarii (1)

... un eveniment important al vieţii noastre culturale, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor (UCMR), Secţiunea Naţională Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană (SNR-SIMC), în cooperare cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (UNMB) şi Muzeul Naţional „George Enescu“.

acum 7 zile · comentarii (0)

Toamna muzicală este îmbogăţită în fiecare an de recitalurile pe care distinsa soprană le iniţiază în contextul aducerii în prim plan a liedului românesc şi universal, ca pandant al marilor evenimente desfăşurate sub auspiciile Festivalului şi Concursului Internaţional „Hariclea Darclée“, în care opera este regina absolută.

acum 20 zile · comentarii (0)

Multă agitaţie în luna octombrie în ceea ce priveşte situaţia Operei Naţionale Bucureşti, având în vedere că atât mandatul de director interimar, cât şi cel al directorului titular la conducerea instituţiei cu cea mai mare subvenţie de la Ministerul Culturii se vor termina la sfârşitul anului. Miza pentru anul 2018 este foarte mare, cca. 20 de milioane de euro. Voi explica şi cifrele mai târziu, dar mai întâi e nevoie de ceva context.

acum 20 zile · comentarii (0)

A fost una dintre cele mai aşteptate vedete ale ediţiei de anul acesta a Festivalului Enescu: pianistul rus de 26 ani, Daniil Trifonov. Era de aşteptat: nu doar că a câştigat concursuri prestigioase pentru „Ceaikovski“ de la Moscova şi „Arthur Rubinstein“ de la Tel Aviv, dar Martha Argerich, una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre, a spus despre el că „nu a ascultat niciodată ceva asemănător, că are totul şi încă mai mult“.

acum 24 zile · comentarii (0)
Postari Recente