Operalia 2014. Câştigătorii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
operalia foto catalin sava

Soprana Rachel Willis-Sørensen, 30 de ani, SUA şi tenorul Mario Chang, 24 de ani Guatemala sunt câştigătorii celor două premii întâi, în valoare de 30 de mii de dolari, la prestigiosul concurs internaţional vocal Operalia, desfăşurat în această dimineaţă la Opera din Los Angeles.

Runda finală, desfăşurată sub forma unui concert de gală a fost dirijată de preşedintele juriului internaţional Operalia, celebrul tenor Placido Domingo, cel care înfiinţa în 1993 acest concurs mondial pentru cântăreţii de operă din dorinţa de a descoperi tinere şi noi talente ale artei lirice.


„Operalia” este ca Jocurile Olimpice pentru operă: cântăreţi din întreaga lume concurează pentru a ajunge în finală şi pentru a câştiga. Entuziasmul şi bucuria vieţii acestei noi limfe, acestui sânge proaspăt ne-au arătat că opera nu va muri niciodată şi va trăi pentru totdeauna. Sunt cuvintele lui Placido Domingo, creatorul Operalia. Şi mai ales esenţa crezului său artistic,  care a dus la construcţia celei mai importante şi cunoscute competiţii lirice din lume la ora actuală. Iar sâmbătă, 30 august, (Duminică dimineaţa, 31 august. ora României 05.00 A.M) gala finala care  fost găzduită de Opera din Los Angeles, pentru a treia oară în istoria competiţiei şi urmărită în întreaga lume via internet, a adus în faţa publicului pe cei mai buni tineri interpreţi selecţionaţi din cei peste 1000 de aplicanţi la ediţia 2014 de un juriu internaţional compus din manageri ai celor mai prestigioase teatre lirice şi specialişti de necontestat ai lumii operei, între care: F. Paul Driscoll, redactor-şef al Opera News, Anthony Freud, director general Opera Lirică din Chicago, Peter Katona, Casting director Royal Opera House Covent Garden, James Conlon, director muzical LA Opera şi Ioan Hollender, director artistic al Festivalului George Enescu. Domingo a prezentat, dirijat şi înmânat premiile. Şi a început prin a ruga publicul să-şi păstreze aplauzele pentru competitori. Care la fel, ca sportivii la Olimpiadă  au nevoie de deplină susţinere într-un concurs infernal dar care o dată câştigat te transformă într-o veritabilă stea a constelaţiei lirice contemporane.  

operalia foto catalin sava

Din 1993, anul înfiinţării concursului Operalia,  Placido Domingo, personalitate complexă a artei interpretative contemporane, oferă prin acest vîrf al olimpismului vocal o şansă la consacrare tinerilor interpreţi din lumea operei. Şi spune, fără nici un fel de modestie,  că astăzi pe toate marile scenele ale lumii poţi găsi un laureat Operalia. Ceea ce e adevărat.  Iar de la prima ediţie, desfăşurată acum 21 ani la Théâtre du Chatelet din Paris, Operalia, devenită sinonim numelui Placido Domingo,  a lansat carierelor unor artişti ca Nina Stemme, José Cura, Rolando Villazon, Joyce DidDonato, Joseph Calleja dar şi a românului Ştefan Pop, marele câştigător din 2010.

operalia foto catalin sava
03 Rachel-Willis-Sorensen

Câştigătorii celor două mari premii întâi de anul acesta sunt soprana americană de 30 de ani Rachel Willis-Sørensen, remarcată  pînă acum de iubitorii operei pe scena Houston Grand Opera în Donna Anna din Don Giovanni dar şi la debutul cu L.A Philarmonic Orchestra în Simfonia a 9 a de Beethoven. A cântat şi în Europa, la Covent Garden în rolul Contesei din nunta lui Figaro şi Gutrune în Götterdämmerung  Tot cu Wagner a reuşit să convingă juriul că merită unul din cele două mari premii, interpretând "Dich, teure Halle" din Tannhäuser.

04 Mario-Chang

Tenorul de 24 de ani născut în Guatemala, Mario Chang, al doilea mare câştigător al premiului întâi este absolvent al Lindemann Young Artist Development Program de la Metropolitan Opera. De curând a performat  pe scena Teatrului Puerto Rico în Dialogues des Carmélites şi şi-a făcut debutul la Carnegie Hall . Are în repertoriu  două roluri recente în Don Ottavio, Don Giovanni  la Teatro Lirico d’Europa şi rolul Fritz din  L’Amico Fritz la  Miami Lyric Opera. În gala finală a cântat o excelentă "Ella mi fu rapita!" din Rigoletto-ul verdian.

operalia foto catalin sava

Iată şi lista completă a câştigătorilor, care pe lângă marele premii include două premii doi şi trei dar şi două premii speciale, masculine şi feminin, cu titulatura Pepita Embil Domingo Zarzuela pentru interpretarea unei arii zarzuela, gen de operetă spaniolă consacrat de părinţii marelui tenor şi unul Birgit Nilsson, pentru interpretarea repertoriului Strauss/Wagner. Ultimele premii speciale sunt acordate de fundaţia portoricană Culturarte şi premiul publicului, cite un ceas Rolex, principalul susţinător financiar al Operalia. 

Două mari premii întâi, $30,000:
Rachel Willis-Sørensen (soprană, USA) şi Mario Chang (tenor, Guatemala)

Două premii doi, $20,000:
Amanda Woodbury (soprană, USA) şi Joshua Guerrero (tenor, USA/Mexic)

Patru premii trei,  $10,000
Anaïs Constans (soprană, Franţa) şi Mariangela Sicilia (soprană, Italia)
John Holiday (contratenor , USA) şi Andrey Nemzer (contratenor, Rusia)

Premiul Birgit Nilsson pentru arie germană Strauss/Wagner:
Rachel Willis-Sørensen (soprană, USA)

Pepita Embil Domingo Zarzuela Prize,  $10,000:
Rachel Willis-Sørensen (soprană, USA)

Premiul CulturArte, Puerto Rico, $10,000:
Joshua Guerrero (tenor, USA/Mexic)

Două premii ale publiculuim oferite de Rolex:
Amanda Woodbury (soprană, USA) şi Mario Chang (tenor, Guatemala)

Ca opinie personală, şi eu cred că după gala finală Rachel Willis-Sørensen şi tenorul Mario Chang meritau marile premii. Dezamăgitoare sopranele din Franţa şi Italia, Anaïs Constans şi  Mariangela Sicilia, superb tenorul Mexican Joshua Guerrero. Nici unul dintre cei doi contratenori prezenţi în finală o premieră a Operalia nu au convins, deşi la sfârşit şi-au împărţit un premiu trei. Superbe ariile zarzuela, un gen cu care nu ai ocazia să te întâlneşti prea des. În fine, ediţia 2014, dominată de americani şi de ruşi, cam la fel cum se întâmplă şi pe la olimpiade, a fost destul de comentată în această dimineaţă şi în România,  pe reţelele de socializare. Semn că Operalia începe să fie un reper, chiar şi la noi.

Am visat dintotdeauna să creez un concurs de operă diferit, spune Placido Doming. În vârsta de 73 de ani, trecut de curînd prin ceva avataruri medicale în urma cărora şi-a anulat reprezentaţia cu Trubadurul la Festivalul de la Salzburg, celebrul muzician va fi cu siguranţă şi la anul preşedinte al juriului şi fac-totum la Operalia, organizată în 2015 în premieră la Royal Opera House. Good speed & God bless! Şi s-auzim de bine şi muzici frumoase!    

Gala finală poate fi urmărită aici:

http://www.medici.tv/#  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite