One day they will start a war?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aş putea să scriu un serial întreg cu mesaje care se vor inteligente purtate pe tricouri prin Bucureşti. De exemplu, azi am văzut mesajul acesta:

„One day they will start a war. And no one will take part in it.” („Într-o zi ei vor începe un război. Şi nimeni nu va lua parte la el.”)

Pare deştept, nu? Totuşi, ceva nu se leagă. Să vedem ce.

În primul rând, logica. Dacă începi un război, înseamnă că cineva ia deja parte la el. Nu poţi să începi un război pe hârtie. Cel puţin doi oameni trebuie să se fie acolo pe câmp gata de luptă, faţă în faţă şi cu nişte arme în mână.

Dar poţi să începi un război virtual, vor spune unii – în care războinicii nu sunt înşiraţi pe un câmp. De acord, dar atunci intri în scenariul filmului „Wag the Dog” (cel cu Dustin Hoffman şi Robert De Niro) în care un război imaginar în Albania e o diversiune pentru un război politic real în America. Şi războaiele politice şi ideologice, cele care se poartă în şi pentru minţile oamenilor, sunt tot războaie.

În al doilea rând, sloganul strigă de la o poştă „teoria conspiraţiei”. „Ei”, răii, corupţii pornesc războaiele; noi, cei puri, cei curaţi moral, the pristine snowflakes, suntem paşnici şi îi denunţăm pe conspiratori. Tricoul face cu ochiul – eu ştiu cum merg lucrurile, sforile sunt trase de către nişte „ei” răi şi corupţi împotriva cărora noi, cei buni, protestăm prin mesaje subversive (purtate la bere cu prietenii pe tricouri).

În al treilea rând, e o asumare a unor merite morale fără a plăti costul pentru acele merite – eu sunt bun deoarece, nu-i aşa, port un tricou cu un mesaj pacifist smart. Eu lupt declarativ împotriva „lor” şi a războaielor în sens generic şi în mod abstract.

Dar în mod concret – ce facem cu războaiele concrete? Toţi suntem implicaţi în câte un război – unii preferă pepenii roşii, alţii pepenii verzi; unii telefoanele pe iOS, alţii cele pe Android; unii tricouri cu haştag #Rezist, alţii tricouri cu haştag #Subzist; unii marxismul cultural, alţii CpF. Şi asta nu pentru că cineva de acolo de la butoane vrea ca noi să ne războim – ci pentru că, aşa cum spunea G.K. Chesterton, trăim într-o lume în care orice lucru, oricât de mic, luptă împotriva tuturor lucrurilor. Şi asta de când se ştie omul pe pământ.

Chiar şi acest mesaj, de pe acest tricou, e un mesaj de război – e un mesaj împotriva observaţiei de bun-simţ a lui G.K. Chesterton. Am putea să reflectăm asupra implicaţiilor observaţiei lui Chesterton – sau am putea să o ignorăm cu totul. Şi vom bea 100 şi 1.000 şi 10.000 de beri vorbind despre cum, dacă vom duce un război suficient de susţinut împotriva „lor” (oricare ar fi ăia), doar încă un mic război peste toate celelalte, într-o zi am ajunge în sfârşit în utopie şi am elimina toate celelalte războaiele.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite