O casă a lui George Enescu, folosită ca depozit pentru cartofi, în pericol să fie demolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa lui George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani, este la un pas de dărâmare. Pianista Raluca Ştirbăţ, din Viena, expertă în muzica lui Enescu, lansează un apel internaţional, încercând să salveze clădirea şi să determine autorităţile din România să se implice în rezolvarea situaţiei.

Pianista Raluca Ştirbăţ, autoarea apelului de salvare, spune într-un interviu pe care i l-a acordat jurnalistului Victor Eskenasy de la Radio Europa Liberă că această casă a aparţinut bunicilor după mamă ai lui Enescu – preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale Zenovia, născută Vogoride. Acolo s-a născut mama compozitorului, Maria Cosmovici, mai târziu Maria Enescu, în 1839, şi acolo a şi murit în martie 1909.

Având în vedere că părinţii lui Enescu – Costache şi Maria – s-au despărţit (Costache rămânând la Cracalia şi Maria Enescu la Mihăileni), toate vacanţele pe care George Enescu le făcea în România, toate verile petrecute în România, le împărţea în mod egal – cât putea el de egal – între casa tatălui (între conacul) de la Cracalia şi casa mamei de la Mihăileni, mai povesteşte Raluca Ştirbăţ.

„Aici a lucrat foarte mult, aici a definitivat lucrări – printre care Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră op. 8 (în noiembrie 1901, la căpătâiul mamei sale bolnave), lieduri (Plugar sau Die nächtliche Heerschau) şi alte lucrări.“

Actualul deţinător – sau cel care îngrijeşte casa – intenţionează să o demoleze pentru a-şi extinde gospodăria. Raluca Ştirbăţ mai arată că, în prezent, casa este folosită ca hambar, ca depozit pentru cartofi şi se pare că aceasta este intenţia proprietarilor – de a se extinde, pentru că ei au o altă casă alături şi „doresc să radă această căsuţă de pe faţa pămîntului.”

Raluca Ştirbăţ trăieşte la Viena, unde a înfiinţat Societatea Internaţională „George Enescu“.

Un cunoscut muzicolog britanic, Norman Lebrecht, publica pe blogul său Slipped Disc, asociat revistei online artsjournal.com, un text mărturie la care adăuga „Cerem cititorilor care au contacte guvernamentale la Bucureşti şi Bruxelles să facă toate eforturile posibile pentru salvarea acestui sit de patrimoniu naţional şi internaţional“.

Şi editorul şi criticul Martin Anderson (Tocatta Press & Classics) a cerut Societăţii britanice „George Enescu“ să intervină, inclusiv pe lângă ambasadorul României la Londra, mai scrie jurnalistul Victor Eskenasy, pe site-ul Europa Liberă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite