Noaptea Muzeelor îmbogăteşte Bucureştiul cu un muzeu neconvenţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noaptea Muzeelor revine cu o nouă ediţie, a 13-a, sâmbătă, 20 mai. Muzeele din România îşi deschid porţile şi luminile în aceeaşi noapte, alături de alte câteva mii de muzee şi instituţii culturale din întreaga Europă, pentru o sărbătoare a colecţiilor şi a creativităţii care va transforma peisajul urban.

Noaptea Muzeelor aduce în acest an mai multe surprize la Bucureşti. Dacă până acum, publicul s-a bucurat de oferta culturală a muzeelor, a organizaţiilor culturale, a asociaţiilor şi a galeriilor de artă, derulate în diverse zone şi spaţii neconvenţionale sau în curţile şi sălile de expunere ale muzeelor, anul acesta Reţeaua Naţională a Muzeelor din România va fi mai mult decât un promotor al evenimentului şi un furnizor de servicii complementare pentru public. Reţeaua va fi prezentă cu un proiect curatorial complex care prezintă un concept original şi impresionant: “muzeul în continuă transformare”.

Noul concept de muzeu va fi lansat oficial în perimetrul extins al Nod Makerspace, la două luni după Noaptea Muzeelor, dar va debuta chiar pe 20 mai cu o expoziţie dedicată diferitelor tipuri de locuire în Bucureştiul ultimilor 70 de ani. Proiectul curatorial va fi dezvoltat în parteneriat cu Simina Bădică (curator), cu o echipă de experţi independenţi şi cu Asociaţia VIRA. Fiind un concept cu temă deschisă şi proces de formare viu, la dezvoltarea acestei expoziţii vor participa creativi, căutători de poveşti urbane, activişti pentru salvarea patrimoniului oraşului Bucureşti şi, nu în ultimul rând, publicul care este invitat să dea conţinut temei primei expoziţii a muzeului.

“L-am gândit ca un muzeu care expune pe măsură ce îşi dezvoltă un nou conţinut şi colectează obiecte pentru o nouă temă sau destinaţie – poate deveni oricând un Muzeu al Muzicii Rock sau un Muzeu al Comunismului. Pentru a-l înţelege mai bine, va trebui să îl poziţionaţi între muzeul clasic şi cel al unui spaţiu alternativ pentru experimentare şi contact cu mediul creativ”, spune  Dragoş Neamu, manager proiect, Reţeaua Naţionala a Muzeelor şi iniţiatorul Nopţii Muzeelor în România.

Şi pentru că dialogul devine tema centrală a poveştii propuse de Noaptea Muzeelor la această ediţie, el va putea fi extins şi în primul spaţiu – cafenea al evenimentului. “Cafeneaua” va funcţiona în perioada premergătoare Nopţii Muzeelor, 15 – 19 mai, în cadrul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. Va fi spaţiul perfect pentru a facilita un dialog inspiraţional şi constructiv între muzeografi şi public care este invitat sa acceseze spaţiul şi să nu ezite în a oferi sugestii de implicare în dinamica unui muzeu. În spaţiul- cafenea vă puteţi întâlni cu lectura, cu proiecţiile despre viaţa muzeelor şi veţi putea socializa la o cafea şi în preajma deliciilor branduite şi inventate special pentru eveniment de către artizani ce ţin în viaţa micile bresle gastronomice locale.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite