La Mulţi Ani, Leonard Cohen!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 21 septembrie, Leonard Cohen împlineşte 74 de ani. În aceeaşi zi, va susţine un concert la Bucureşti, pe stadionul Arcul de Triumf, începând cu ora 19.00. "Leonard Cohen World Tour

Pe 21 septembrie, Leonard Cohen împlineşte 74 de ani. În aceeaşi zi, va susţine un concert la Bucureşti, pe stadionul Arcul de Triumf, începând cu ora 19.00.

"Leonard Cohen World Tour 2008-2009" este primul turneu al artistului după o pauză lungă, de 15 ani. Până la sfârşitul acestui an, Cohen are un program încărcat, pe agenda sa fiind anunţate spectacole la Viena, Praga, Berlin, Stockholm, Paris sau Manchester.Un nou album este aşteptat în două-trei luni..

Cântăreţ, compozitor, poet şi romancier, Leonard Cohen s-a născut în 1934, la Montreal, Canada, într-o familie de evrei. A publicat primul volum de poezii în 1956 şi primul roman în 1963. În muzică a debutat destul de târziu, la 33 de ani, cu albumul "Songs of Leonard Cohen", care a inclus şi celebra piesă "Suzanne".

S-a apucat să cânte la chitară la vârsta de 13 ani, iniţial pentru a impresiona o fată, pentru ca mai târziu să-şi interpreteze propriile piese în cafenelele din oraş. A urmat cursurile Universităţii McGill, unde a câştigat premiul McNaughton pentru creaţie.

La un an de la absolvire, a apărut primul său volum de poezie "Let Us Compare Mythologies", care s-a bucurat de un mare succes. A devenit cunoscut în cercurile poetice, mai ales în Canada, cu volumul "The Spice-Box of Earth" (1961).

Inspiraţie pe o insulă grecească

După ce s-a mutat pe insula grecească Hydra, i-au fost publicate un volum de poezii "Flowers for Hitler" (1964) şi romanele "The Favourite Game" (1963) şi "Beautiful Losers" (1966), care au atras atenţia presei. Cariera muzicală a lui Leonard Cohen a prins contur la sfârşitul anilor '60, la New York. Judy Collins, un nume greu al folkului acelor ani, a înregistrat o versiune a piesei "Suzanne", care s-a transformat rapid în hit. Artista i-a propus lui Cohen să o însoţească în turnee.

A cântat pentru prima oară în faţa unui public numeros în anul 1967, la The Newport Folk Festival. Au urmat alte două concerte cu casa închisă la New York şi o apariţie la CBS Network, unde Leonard Cohen şi-a interpretat cântecele şi şi-a recitat poeziile. Albumul "The Songs of Leonard Cohen" a devenit rapid un hit folk, care i-a asigurat un renume, dar a stârnit şi vâlvă în mediile muzicale.

Al doilea album, "Songs From a Room" (1969), în acelaşi stil melancolic, n-a mai înregistrat succesul comercial al celui anterior, însă al treilea material, "Songs of Love and Hate" (1971), este considerat de publicul fidel al artistului ca fiind "esenţial" pentru opera lui. După "The Best of Leonard Cohen" din 1975, Cohen a lansat, doi ani mai târziu, controversatul "Death of a Ladies' Man".

Primul turneu după 15 ani de absenţă

Suferind de depresie, în anii '90 s-a retras la o mânăstire din California pentru a studia filosofia Zen. După cinci ani de meditaţii, s-a întors la muzică în 2001, cu "Ten New Songs".

În 2006 a publicat un nou volum de poezii şi desene, "Book of Longing", care a devenit un bestseller în ţara natală. Pe 13 ianuarie 2008 a anunţat un lung turneu, primul în cei 15 ani de absenţă. În luna martie a acestui an, a fost inclus, alături de John Mellencamp, Madonna, The Dave Clark Five şi The Ventures, în Rock and Roll Hall of Fame din New York.

Cine este Suzanne?

Unul dintre hiturile lui Leonard Cohen, "Suzanne", a apărut întâi ca poem în 1966, piesa cu acest nume fiind înregistrată iniţial de Judy Collins. Un an mai târziu, Cohen a imprimat propria variantă împreună cu Noel Harrison. Conform biografului şi regizorului Harry Rasky, Cohen a fost căsătorit cu artista Suzanne Elrod, de care s-a despărţit în 1979. Se pare însă că melodia "Suzanne" nu se referă la fosta soţie, ci la Suzanne Verdal, prima soţie a prietenului său, sculptorul Armand Vaillancourt, pe care a întâlnit-o la Montreal.

Cei doi susţin că n-a existat vreo legătură amoroasă între ei, în ciuda versurilor drăgăstoase ale piesei. După "Suzanne" au făcut coveruri Joan Baez, Harry Belafonte, Neil Diamond, Peter Gabriel, Nana Mouskouri, Nina Simone, Diane Reeves sau Aretha Franklin.

"Meravigliosa" Gianna Nannini

Spectacolul de pe 22 septembrie, din Capitală, al Giannei Nannini, cântăreaţă şi compozitoare italiană, va începe la ora 20.00, la Arenele Romane. Şi-a lansat primul hit în 1979, iar melodia "America" şi albumul "California" au devenit, în scurt timp, un succes în Europa. Artistă rebelă şi mereu surprinzătoare, Gianna Nannini a descoperit rockul în timpul şederii în SUA. În 1986, piesa "Bello e impossibile" a ajuns un hit internaţional, multipremiat în Italia, Germania, Austria şi Elveţia.

A urmat compilaţia "Maschi e altri", care s-a vândut în peste un milion de exemplare. A cântat "Un'estate italiana", imnul oficial al Cupei Mondiale de Fotbal din 1990. A lansat albumul "Perle" în 2004, care conţine piese mai vechi remasterizate. Acum doi ani, single-ul "Sei nell'anima" a ajuns numărul 1 în topurile italiene.

Din colaborarea cu Andreea Bocelli a rezultat "Ama Credi E Vai". Versiunea acustică a piesei "Meravigliosa Creatura" de pe albumul "Perle" a fost folosită într-un spot publicitar, difuzat şi pe posturile tv de la noi. Cunoscută mai mult ca interpretă şi compozitoare, puţini ştiu că Gianna a jucat şi în filmul "Sogno di una notte d'estate" (1983), dar şi în serialele "Hola Raffaella!" (1992) şi Bistro (1979).

Videoclipul single-ului "Mosca Ciega" (2008) l-a dedicat jurnalistei şi activistei pentru drepturile omului Anna Politkovskaya, asasinată în urmă cu doi ani, în Rusia. Gianna Nannini este şi o susţinătoare a drepturilor omului şi a cauzei ecologice.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite