VIDEO Gala de premiere a Festivalului Astra Film: Filmul american „I Am Another You“ câştigă Cel mai bun Film Internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătorii premiilor oferite în cele cinci secţiuni competiţionale ale ediţiei a 25-a AFF au fost anunţaţi în cadrul Galei de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2018, care a avut loc sâmbătă, 20 octombrie, la ora 19.00, în Sala Thalia din Sibiu.

Juriile competiţiilor au decis câştigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producţii din 30 de ţări, selecţionate din peste 3.000 de filme înscrise din 93 de ţări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

I Am Another You (Eu sunt un alt tu) de Nanfu Wang a câştigat Premiul AFF pentru Cel mai bun film din Competiţia Internaţională şi Sand and Blood (Nisip şi sânge) de Matthias Krepp şi Angelika Spangel a primit Menţiunea Specială a Juriului AFF.

La finalul serii, Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, i-a acordat Premiul de Excelenţă lui Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar London Open City.

Festivalul se desfăşoară până duminică, 21 octombrie. Motivaţiile juriului pot fi consultate aici.

AFF Competiţia Internaţională

Nanfu Wang a câştigat Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia Internaţională cu filmul I Am Another You|Eu sunt un alt tu (SUA). Filmul explorează sensul şi limitele libertăţii personale, prin ochii unui tânăr călător care respinge regulile societăţii şi alege să trăiască pe străzi.

Din motivaţia juriului: Am apreciat măiestria cu care regizoarea conduce povestea şi hotărârea ei de a pătrunde dincolo de suprafaţă. E un film cu profunzimi, imersiv şi sensibil. O călătorie personală, care dezvăluie noi şi noi faţete ale unei realităţi profund umane.

Tot în această secţiune s-a acordat o Menţiune Specială a Juriului filmului Sand and Blood|Nisip şi sânge (Austria) de Matthias Krepp şi Angelika Spangel. Documentarul este un apel la empatie din partea unor refugiaţi irakieni şi sirieni, care îşi amintesc vremurile trecute ale unei vieţi normale acasă la ei, în timp ce privesc online la ororile ce se petrec în ţările lor în prezent.

Din motivaţia juriului: Am decis să acordăm o Menţiune Specială unui film care pătrunde în adâncimea unei situaţii complicate a zilelor noastre.

Juriul Competiţiei Internaţionale AFF a fost alcătuit din Ally Derks (Olanda), Haruka Hama (Japonia) şi Liviu Tipuriţă (Marea Britanie).

AFF Competiţia Europa Centrală şi de Est

Premiul  AFF Cel mai bun film din Competiţia Europa Centrală şi de Est a fost decernat filmului When The War Comes|De va fi război (Croaţia, Cehia) de Jan Gebert, o analiză atentă asupra vieţii unui adolescent tipic european care are o viaţă dublă ca şef al unui grup paramilitar.

Din motivaţia juriului: Filmul ne face martorii rutinei zilnice din viaţa unui grup paramilitar extremist în plină creştere, urmărindu-l pe conducătorul grupului care interacţionează nestingherit cu un sistem ce normalizează xenofobia. Filmul poate fi citit ca un semnal de alarmă, deoarece arată pregătirile minuţioase pentru o confruntare ce devine din ce în ce mai probabilă.

Nebojsa Slijepcevic a câştigat Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiţia Europa Centrală şi de Est cu filmul Srbenka|Sârboaica (Croaţia). Filmul analizează agresiunea îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia şi modul în care generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.

Din motivaţia juriului: Cu filmul ''Sârboaica'' trecem prin experienţa unor trăiri care ne împing într-un spaţiu emoţional intim, uneori deranjant de brutal şi dureros, în care sunt explorate răni ce nu pot fi vindecate decât prin adevăr. Autorul explorează procesul artistic ca metodă de vindecare colectivă şi ne arată că adevărul şi reconcilierea sunt instrumente ce pot pune punct suferinţei.

Juriul Competiţiei Europa Centrală şi de Est AFF a fost format din Dina Iordanova (Marea Britanie), Cristian Tudor Popescu (România) şi Simon Kilmurry (Statele Unite).

AFF Competiţia România

Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia România a fost acordat filmului Caisă de Alexandru Mavrodineanu, pentru “o perspectivă tulburătoare asupra societăţii româneşti, punând în centru un om care nu se lasă cuprins de cinismul general şi oferă unor tineri un refugiu şi o şansă”.

Claudiu Mitcu a primit Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiţia România pentru filmul său Anniversary|Aniversarea. Juriul a apreciat modul în care “filmul reuşeşte să emoţioneze şi să surprindă cu portretul unui nonagenar puternic, hazliu şi senin, realizat fără a recurge la clişee nostalgice”.

Din juriul Competiţiei România AFF au făcut parte Michael Stewart (Marea Britanie), Marin Martschewski (Germania) şi Alexandru Solomon (România).

AFF Competiţia Scurtmetraj

They Just Come and Go|Toţi sunt trecători (Croaţia) de Boris Poljak a câştigat Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia Scurtmetraj pentru “excelentă cinematografie, simplitate, umor şi pentru mesajul său universal despre existenţa noastră efemeră şi pasageră”.

Juriul Competiţiei Scurtmetraj AFF a fost alcătuit din Adina Popescu (România), Ruben Vermeersch (Belgia) şi Vintilă Mihăilescu (România).

AFF Competiţia DocSchool

Ink of Yam|Poveşti tatuate (Germania) al regizorului Tom Fröhlich a primit Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia DocSchool pentru „gingăşia şi inteligenţa plină de căldură cu care a reuşit să se strecoare printre clişee şi locuri comune, pentru a înregistra fragmente de gânduri şi suflet”.

Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiţia DocSchool a fost decernat regizoarei Letiţia Popa pentru Marie (România), răsplătind “dragostea, inocenţa, curajul şi francheţea unei tinere cineaste însufleţită de dragoste de oameni.”

Competiţia DocSchool AFF a fost jurizată de Cristi Puiu (România).

Premii Speciale

La finalul ceremoniei, Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, i-a acordat Premiul de Excelenţă lui Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar London Open City (Marea Britanie), pentru contribuţia sa excepţională la construirea şi îmbogăţirea continuă a personalităţii Astra Film Festival.

“În toţi aceşti ani, Michael Stewart a fost prietenul şi consultantul cel mai valoros al Festivalului. Experienţa lui de antropolog s-a concretizat în programe tematice speciale şi programe de masterclass; în calitate de producător de film, a facilitat relaţia Festivalului cu lumea internaţională a industriei cinematografice; şi, nu în ultimul rând, a susţinut cu pasiune cauza Festivalului pe lângă autorităţile britanice, obţinând sprijin pentru Astra Film Festival şi pentru promovarea documentarului românesc pe plan internaţional”, a spus Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală şi de Est şi a avut timp de 25 de ani o contribuţie semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei asupra artei filmului de non-ficţiune, sprijinind dezvoltarea genului şi deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu s-a desfăşurat cu recorduri de audienţă. Peste 25.000 de bilete au fost vândute pentru evenimentele din programul Astra Film Junior, care se află la a 10-a ediţie. Toate proiecţiile 360 de grade (full-dome) din secţiunea AFF 2018 - Viitorul e azi au avut loc cu casa închisă.

Iniţiat în urmă cu 10 ani ca un proiect unic de educaţie prin şi despre cinematografia realităţii în România, Astra Film Junior a devenit un festival-în-festival care îşi depăşeşte an de an recordurile de audienţă. La ediţia 2018 s-au vândut peste 25.000 de bilete la evenimentele aliniate pentru copii şi tineri.

Suntem fericiţi să constatăm ca Astra Film Festival a produs în timp o audienţă fidelă şi avizată, formată din iubitori de film capabili nu numai să exploreze şi să înţeleagă realitatea lumii în care trăim, dar şi să  îşi asume o imersiune în realitate, să experimenteze trăiri şi emoţii “pe viu”, astfel încât să poată participa ulterior la transformarea realităţii, a relaţiilor interumane. Festivalul a atras constant public curios şi creativ, în majoritate tânăr - peste 60% dintre spectatorii noştri au între 18 şi 34 de ani -, iar modul în care am integrat producţiile non-ficţiune realizate cu noile tehnologii continuă să deschidă Festivalul către noi audienţe, inclusiv internaţionale”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.  

Programul educativ oferit de Astra Film Junior a inclis 15 filme documentare special selecţionate pentru trei grupe de vârstă (ciclul primar, gimnazial şi liceal). Pentru şcolile primare, Astra Film Festival 2018 oferă şi un concurs de benzi desenate, prin care copiii au prilejul să “re-povestească” prin imagini narativul filmului vizionat, sau chiar să creeze o poveste imaginară pe baza celor văzute. Liceenii sunt beneficiarii unui program în cadrul căruia sunt iniţiaţi în producţia de film documentar -  Atelierul Primul Meu Film Documentar. Documentarele scurte realizate în Atelier sunt prezentate în cadrul unei Gale dedicate, care are loc la Sala Thalia, duminică, 21 octombrie, la 17.00.

Publicul Astra Film Junior a avut ocazia să vizioneze filme şi în format de cinema experienţial, prin proiecţii 360 de grade la Dome şi proiecţii VR, contribuind la îmbogăţirea experienţei de vizionare, precum şi a conceptului de noi formate de cinema posibile. Programul full-dome al Astra Film Junior cuprinde filme despre Univers (The Secrets of Gravity/Secretele gravitaţiei, We Are Stars/Suntem stele), despre natură (Life of Trees/Viaţa copacilor) şi despre corpul uman (Amigos – Inside the Human Body/Amici – În interiorul corpului uman).

astra film 2018 foto andrei gîndac

Astra Film Junior 2018 a atras o largă audienţă între 6 şi 15 ani, nu numai din Sibiu, ci şi din localităţile învecinate. Autobuze de linie au adus în Piaţa Mare, pentru proiecţiile full-dome şi pentru celelalte evenimente din cadrul AFF Jr., copii şi tineri din Gura Râului, Răşinari, Apold, Jina, Hoghilag, Dârlos, Ludoş, Agnita, Râul Sadului şi altele.

Biletele pentru cele 18 filme documentare imersive prezentate între 15 şi 21 octombrie în Domul amplasat în Piaţa Mare din Sibiu s-au epuizat în primele 24 de ore. Toate proiecţiile full-dome (360 de grade) au loc cu casa închisă.

Programul full-dome din cadrul secţiunii AFF 2018 - Viitorul e azi propune 18 filme de non-ficţiune, care explorează mistere ale ştiinţei (Faster Than Light/Mai repede decât lumina), ale Universului (Astronaut, Closer to the Stars/Mai aproape de stele, Oceans in Space/Oceane în spaţiu), şi aspecte mai puţin cunoscute despre planeta noastră şi despre umanitate (Dynamic Earth/Pământul dinamic, Our Violent Planet/Planeta noastră violentă, The Mayans’ Cosmic Planners/Planificatorii cosmici ai oraşelor mayaşe, Sky on Fire/Cerul în flăcări). Noi modalităţi de a trăi experienţe artistice sunt oferite de lucrări mai abstracte, cum ar fi Stardancers’ Waltz (Vals printre stele), Contraluz (Contre-jour), After Cherenkov (După Cherenkov), Liminality (Liminalitate).

Astra film 2018 foto Andrei Gîndac

Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală şi de Est şi a avut timp de 25 de ani o contribuţie semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei  basupra artei filmului de non-ficţiune, sprijinind dezvoltarea genului şi deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

astra film foto andrei gîdac

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.Un total de 10 filme au fost prezentate în cadrul categoriei realitate virtuală (VR), dintre care 6 titluri sunt din colecţia The Guardian VR, şi anume Arctic 360, un tur-mărturie a consecinţelor comportamentului uman asupra mediului arctic; Limbo (Purgatoriu), o experienţă virtuală a ceea ce înseamnă aşteptarea acordării azilului pentru un refugiat; The Joy of Frogs (Bucuria broaştelor), un documentar-360 despre sezonul împerecherii; The Party (Petrecerea), o ilustrare virtuală a autismului; Sea Prayer (Sea Prayer), animarea în VR a unei poveştii de Khaled Hosseini, inspirată de comemorarea a doi ani de la moartea micului refugiat sirian Alan Kurdi şi First Impressions (Primele impresii), o minunată ilustrare în VR a experienţei şi interacţiunii cu lumea pe care le trăieşte un nou-născut. Alte trei producţii reprezintă o selecţie realizată împreună cu Diversion Cinema, creator de programe de realitate virtuală pentru festivaluri de film relevante precum cele de la Cannes, Veneţia, Amsterdam, Dubai: The Real Thing (Viaţă adevărată), Bloodless (Lipsită de viaţă) şi Kobold. Acestora li se alătură în programul de VR o prezenţă românească, documentarul observaţional Circus 360 de Dorin Moldoveanu, despre primul circ fără animale din Bucureşti.

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat şi descărcat aici.

Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, în reţeaua librăriilor Humanitas din întreaga ţară, precum şi la casieriile AFF.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite