Festivalul Zilele Nordului susţine reabilitarea Şcolii Vechi din Darabani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turişti din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi în până duminică să descopere Nordul extrem al României la Zilele Nordului, desfăşurat la Darabani. Concertele susţinute de formaţiile Moonlight Breakfast, Coma, Taraf de Caliu, The Kryptonite Sparks şi JazzyBIT sunt menite să-i facă pe locuitori şi pe călători să aleagă judeţul Botoşani pentru petrecerea a patru zile de poveste la un altfel de festival.

Ferestre bătute în cuie, prin care intră frigul iarna, tavan cu infiltraţii de apă care după orice ploaie mai serioasă riscă să cadă peste elevi şi peste cadre didactice: aşa arată acum Şcoala Veche din Darabani, unitate la care învaţă 175 de elevi de clasele 0-IV. Şcoala este un pericol real pentru cei care îşi desfăşoară activitatea aici, în condiţiile în care tavanul riscă să se prăbuşească din cauza infiltraţiilor de apă.

Festivalul Zilele Nordului (ZN, 17-20 august), care a început joi în nordul ţării, se mobilizează anul acesta pentru reabilitarea instituţiei de învăţământ, iar organizatorii ZN îi încurajează pe toţi participanţii dar şi pe toţi cei care pot ajuta să doneze bani sau materiale de construcţii pentru repararea de urgenţă a clădirii.

„Îmi doresc ca aceşti copii minunaţi ce în fiecare an, îndrumaţi de învăţătorii lor, obţin numeroase premii la concursuri şi diverse competiţii, să-şi desfăşoare activităţile educative într-un climat propice învăţării. Nu este corect faţă de ei, să stea în fiecare zi în nişte săli de clasă ce au geamurile bătute în cuie, apa ce se infiltrează prin tavan să le distrugă lucrările şi desenele, iar în lunile reci, nu puţine de altfel, să tremure de frig, deoarece toată căldura se pierde prin tavanul subţire de rigips. Stăm cu emoţie că la fiecare ploaie, la topirea zăpezii, tavanul ar putea să cadă. De aceea lansez un îndemn pentru toţi cei care au posibilitatea, să sprijine reabilitarea Şcolii Vechi. Mulţumesc, pe acestă cale, tuturor celor ce se implică în acest proiect”, spune directorul Şcolii Gimnaziale "Leon Danăilă" din Darabani, Angelica Creţu.

Şcoala Veche a fost construită în 1871, a fost reabilitată în 2009 printr-un program al Băncii Mondiale, iar suma necesară pentru efectuarea lucrărilor urgente de reparaţii este de 150.000 de lei.

„E cel mai ambiţios proiect al nostru de până acum, avem nevoie de o sumă mare de bani pentru realizarea tuturor reparaţiilor. Faptul că acolo învaţă, în aceste condiţii, peste 150 de elevi îmi dă, pur şi simplu, fiori. Acolo am învăţat şi eu, în primii mei ani de şcoală”,  declară Ştefan Teişanu, preşedintele Asociaţiei Nord.

Fostul director general al Arhivelor Naţionale ale României, istoricul Dorin Dobrincu, susţine campania pentru strângerea fondurilor care să ajute la repararea Şcolii Vechi şi face apel la mobilizare: ne putem implica noi toţi, fără să aşteptăm soluţii salvatoare de la alţii.

image

„O şcoală în adevăratul sens al cuvântului a apărut relativ târziu la Darabani, ca urmare a eforturilor făcute de oameni care au înţeles rostul educaţiei pentru comunitatea locală. Din păcate, patrimoniul iniţial s-a risipit, pe de o parte pentru că s-a înţeles în prea mică măsură importanţa acestuia pentru comunitate, pe de altă pentru că oamenii par să creadă în proporţie tot mai mare că prezervarea acestuia este exclusiv treaba altora, a Primăriei, a statului, eventual a intelectualilor sau a celor avuţi.

Eu cred că de fapt este şi responsabilitatea noastră, a cetăţenilor, să susţinem proiectele de interes public. Tocmai din acest motiv, la care se adaugă cele sentimentale – am făcut acolo clasele a II-a şi a III-a – susţin această campanie pentru strângerea fondurilor care să ajute la repararea Şcolii Vechi”, afirmă istoricul Dorin Dobrincu.

La rândul lor, oamenii din comunitate şi câţiva foşti elevi care au studiat aici încep să se mobilizeze şi să sprijine iniţiativa festivalului Zilele Nordului de a reabilita şcoala.

„Am trăit 18 ani la Darabani şi aproape încă pe atâta departe de casă. Faptul că putem în fiecare an să facem ceva pentru Darabani împreună, cei de acasă şi cei care locuim în alte oraşe sau ţări, e o şansă şi o bucurie. În acest an, când festivalul se mobilizează pentru a ajuta Şcoala Veche, unde am şi învăţat în ciclul primar, sunt cu atât mai dornic să mă implic şi îi chem pe toţi cei care au studiat acolo de-a lungul timpului să facă la fel”, spune Constantin Meţler, dărăbănean stabilit în Bucureşti.

Zilele Nordului încep joi, 17 august, la Darabani, cel mai nordic oraş din ţară şi includ concerte în Poiana Teioasa, în curtea Conacului Balş şi la amfiteatrul de la Pomârla, tururi ghidate în Nord şi Moldova neştiută, Întâlnirile Nordului cu personalităţi din diverse domenii de activitate, ateliere, maraton MTB, turneu de tenis demonstrativ, film la miez de noapte, teatru şi expoziţii.

Intrarea la toate concertele este liber, iar programul complet pe zile şi pe ore îl găsiţi pe http://www.zilelenordului.ro/program/.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite