Festivalul Mostra de la Veneţia, o ediţie „întunecată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Douăzeci de proiecţii se află în competiţia pentru Leul de Aur
Douăzeci de proiecţii se află în competiţia pentru Leul de Aur

Cea de-a 70-a ediţie a celui mai vechi festival de film din lume, Mostra de la Veneţia, se desfăşoară în perioada 28 august – 7 septembrie şi a fost anunţată drept una „întunecată“, reflectând actualele crize „economice, sociale şi familiale“.

 Personajele de pe ecranul ediţiei din acest an par să se dea în vânt după tatuaje, cămile şi şobolani pe post de animale de companie şi ţigări. Astfel, personajul Clarei, interpretată de Alba Rohrwacher în filmul „Via Castellana Bandiera“, are imprimată o linie neagră fină care pleacă de la lobul urechii stângi şi coboară de-a lângul gâtului până la umăr şi se continuă pe mână. 

Nicolas Cage, alias „Joe“ în filmul regizat de David Gordon Green, are braţele tatuate în întregime, lucru ce evocă trecutul de deţinut al personajului său. De asemenea, Tom, alias Xavier Dolan din „Tom à la ferme“, un thriller psihologic, dezvăluie o parte a corpului decorată cu multe tatuaje. „Jean Cocteau, apoi căderea lui Icar de Matisse“, a precizat tânărul regizor, actor şi scenarist canadian, prezentându-şi tatuajele. Pe unul dintre antrebraţe, cineastul are tatuat un simbol pentru fiecare dintre filmele sale, unul dintre acestea reprezentând „o mică fermă descoperită pe internet“.

Cămile şi şobolani pe post de animale de companie

Totodată, animalele sunt prezente în numeroase filme din competiţie: „Diggidy“ este un fidel câine negru care călătoreşte alături de Robyn Davidson (Mia Wasikowska) în filmul „Tracks“ de John Curran, care prezintă traversarea deşertului austalian în care tânăra aventurieră este însoţită în plus de patru cămile. Tot un câine, de această dată un pitbull, veghează asupra lui Joe, protejându-l pe acest personaj din filmul omonim de un alt reprezentant al rasei canine. 

Abuzuri sexuale, violenţe comise asupra femeilor, disoluţia legăturilor familiale, crize ale valorilor. Cineaştii nu dau semne de optimism Alberto Barbera, directorul festivalului

În „The Zero Theorem“, de Terry Gilliam, şobolanii îşi fac simţită prezenţa, iar în „Amazonia“ a lui Thierry Ragobert, prezentat în afara competiţiei, care va închide, sâmbătă, Mostra, o micuţă maimuţă capucin, născută în captivitate, este eroul poveştii. 

Ţigara din colţul gurii, nelipsită

În „Fumer tue“, cei mai mulţi protagonişti erau dependenţi de fumat. De altfel, Hayao Miyazaki, maestrul japonez la filmelor de animaţie, şi-a atras criticile militanţilor anti-fumat din Japonia, întrucât multe dintre personajele sale sunt fumători înrăiţi în cel mai recent film al său, „Kaze Tachinu“

Terry Gilliam, regizorul filmului „The Zero Theorem“, a găsit o soluţie ingenioasă: personajele sale fumează, însă ţigările lor sunt invizibile. Joe, interpretat de Nicolas Cage, este şi el un fumător înverşunat, care tuşeşte foarte mult în film tocmai pentru că fumează zi şi noapte.

Cu toate acestea, festivalul a demarat într-o manieră strălucitoare, cu americanul George Clooney şi compatrioata lui Sandra Bullok, protagoniştii din „Gravity“, un thriller ştiinţifico-fantastic regizat de cineastul mexican Alfonso Cuaron. Prezentat în afara competiţiei şi în 3D, filmul spune povestea unui astronaut experimentat şi a unei experte în ingineria medicală, rămaşi singuri în spaţiu, după explozia navetei lor spaţiale.

Cineaşti cu renume şi un juriu pe măsură

„Abuzuri sexuale, violenţe comise asupra femeilor, disoluţia legăturilor familiale, crize ale valorilor. Cineaştii nu dau semne de optimism“, a declarat directorul festivalului, Alberto Barbera, dezvăluind programul festivalului veneţian, în iulie, la Roma.

Printre cineaştii aşteptaţi se numără scenaristul american Peter Landesman care debutează ca regizor cu „Parkland“, un opus despre asasinarea preşedintelui american John Fitzgerald Kennedy, a cărui lansare în cinematografe este prevăzută pe 22 noiembrie, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la moartea lui JFK.

Printre concurenţi se află câteva nume mari din circuitul cinematografic mondial precum regizorii britanici Stephen Frears („Philomena“) şi Terry Gilliam („The Zero Theorem“), israelianul Amos Gitai („Ana Arabia“) şi japonezul Hayao Miyazaki („Kaze Tachinu“), singurul asiatic în competiţie alături de regizorul din Taipei Tsai Ming-Liang („Jiaoyou“).

În total, 53 de filme sunt prezentate în cele 10 zile de proiecţii de la Lido, dintre care 20 se află în competiţia pentru Leul de Aur, care va fi decernat în ultima zi a festivalului, pe 7 septembrie.

Juriul va fi prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, în vârstă de 73 de ani, secondat mai ales de regizoarea şi scriitoarea britanică Andrea Arnold, actriţa franceză Virginie Ledoyen, regizorul de imagine franco-elveţian Renato Berta şi actriţa germană Martina Gedeck

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite