Festivalul Filmului Românesc de la Seattle îl are în prim plan pe regizorul Radu Gabrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Radu Gabrea
Regizorul Radu Gabrea

Regizorul Radu Gabrea şi actriţa Victoria Cociaş vor participa la Romanian Film Festival din Seattle, SUA, un eveniment care are tema "One Eye Laughing, One Eye Crying: Tales of Resistance" şi care se va desfăşura în perioada 20 - 22 noiembrie.

În zilele de 21 şi 22 noiembrie, vor fi proiectate două dintre filmele reprezentative ale regizorului, "O poveste de dragoste, Lindenfeld" (2013), cu Victoria Cociaş în rolul principal, şi documentarul "Moştenirea lui Goldfaden" (2004), dedicat întemeietorului teatrului modern Avram Goldfaden, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorului Radu Gabrea şi a actriţei Victoria Cociaş, fiind urmate de câte o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Pe 22 noiembrie, în cadrul American-Romanian Cultural Intersections, un eveniment special din programul festivalului, Victoria Cociaş va interpreta spectacolul "Maria Callas - La Divina", după "Master Class", de Terrence McNally, în regia lui Radu Gabrea, piesă multipremiată şi aclamată internaţional.

De asemenea, regizorul Radu Gabrea va fi omagiat la New York, într-o retrospectivă organizată la Institutul Cultural Român din oraşul american, pe 16 noiembrie, când vor fi prezentate documentarele "Şi s-au dus ca vântul…/ Baraseum, Baraseum" (2010) şi "Evrei de vânzare" (2012).

Cu peste 45 de ani de carieră, Radu Gabrea este unul dintre cei mai prolifici regizori români contemporani.

Radu Gabrea s-a născut în 1937, la Bucureşti. În 1956, student în anul II la Institutul de Construcţii, Radu Gabrea este arestat pentru intenţia de a participa împreună cu alţi studenţi la o manifestaţie de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria. După 9 luni de arest, acesta este eliberat şi apoi readmis la Facultatea de Construcţii, pe care a absolvit-o, devenind inginer în construcţii civile şi industriale. Câţiva ani mai târziu, se înscrie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Bucureşti.

Lungmetrajul său de debut, "Prea mic pentru un război atât de mare", realizat în 1969, după un scenariu de D. R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno în 1970 şi selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes, în acelaşi an.

A doua ciocnire majoră cu regimul comunist are loc în 1974. Filmul său, "Dincolo de nisipuri", după un roman de Fănuş Neagu, cu Dan Nuţu, George Constantin, Mircea Albulescu, Emil Botta şi Gina Patrichi, este oprit din ordinul personal al lui Nicolae Ceauşescu. Filmul a fost selectat la Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, în acelaşi an. Cariera fiindu-i compromisă, regizorul Radu Gabrea se hotărăşte să emigreze în Germania, ţara de origine a mamei, în 1975.

În cei 20 de ani petrecuţi în această ţară, Gabrea realizează o serie de filme în limba germană, printre care şi "Un bărbat ca Eva", închinat cineastului Rainer Werner Fassbinder.

După Revoluţie, se întoarce în România, unde regizează o serie filme ca "Struma", "Noro", "Moştenirea Goldfaden", "Cocoşul decapitat", "Călătoria lui Gruber", "Mănuşi roşii", "Moartea Ceauşeştilor - Trei zile până la Crăciun" şi "O poveste de dragoste, Lindenfeld".

În 2002, regizorului Radu Gabrea i se acordă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, din partea preşedinţiei României, pentru ca în februarie 2011 să primească Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Evenimentul din Seattle este organizat de American Romanian Cultural Society, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York, Ministerului Afacerilor Externe şi al Universităţii Washington.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite