Cum e vremea la Bilbor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că, acum vreo câteva luni, românii ajunseseră să fie foarte preocupaţi de cum e vremea în Bilbor.

Cum se întâlneau pe stradă, primul lucru care apărea în discuţiile lor, după ce se salutau, era: „Oare o fi înnorat la Bilbor sau e soare?". O ţară întreagă nu mai putea să doarmă de grija vremii probabile din Bilbor, aşa că Realitatea TV a venit în întâmpinarea acestei necesităţi populare şi a început să prezinte, zilnic, şi ce se-ntâmplă acolo. Altfel nu ne putem explica de ce fata de la Meteo ne spunea care vor fi temperaturile din principalele oraşe ale ţării (Craiova, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca etc.) şi - în mod constant - Bilbor.Vă întrebaţi, probabil, e ce Bilbor ăsta? E o comună din Harghita cu până în 3.000 de locuitori. De ce este aşa de importantă încât să afle o ţară întreagă cum e vremea acolo? Misterioase sunt căile televiziunii şi cum ştie ea ce-şi doreşte poporul să afle!...

Misterul interesului subit, vreme de câteva săptămâni, al celor de la Realitatea TV pentru comuna harghiteană s-a elucidat ceva mai târziu, când am putut vedea, tot la televizor, reclama pentru o nouă apă minerală, izvorâtă dintr-un „loc pe care natura l-a protejat cum a ştiut mai bine". Este vorba - ne spune o voce cavernoasă din off, care aproape că-ţi dă fiori - despre „ţinutul neatins al Bilborului". „Neatins"? La o populaţie de 3.000 de locuitori, se poate spune şi aşa. Îl ating doar ei, nimeni altcineva!

Despre ce vorbim aici? Nu ne interesează neapărat discursul spotului, care „ne abureşte" - pentru că multe alte reclame fac la fel, ascunzându-se în spatele aşa-ziselor metafore şi hiperbole. Problema este cu ceea ce s-a întâmplat înainte, când cei de la Realitatea TV ne-au servit, pe nepusă masă, teaser-uri, în cadrul emisiunii Meteo. Fără marcarea în vreun fel a faptului că era vorba de reclamă - deci publicitate mascată, vândută ca informaţie de interes public.

Exemplul acesta este grăitor pentru felul în care suntem păcăliţi, ca telespectatori, de către televiziuni. Ceea ce pare că deserveşte interesul public este de multe ori animat de calcule comerciale sau politice, de aranjamente de culise, de intenţii manipulatorii. Tot ce trebuie să facem noi este să ne plesnim cu palma peste frunte de minunăţiile pe care le vedem la televizor, pentru ca, în cele din urmă, să scoatem, cuminţi, banul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite