Cronică de moravuri: Evreul Süss

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un film de propagandă antisemită, comandat de guvernul nazist, este subiectul unei pelicule germane intrată luna aceasta în sălile de cinema din Germania şi Austria.

Ieri. În 1940, Joseph Goebbels, ministrul propagandei în timpul regimului nazist, îi ordona realizarea unui film de ficţiune companiei de producţie Terra Filmkunst, o peliculă ce avea să funcţioneze ca propagandă antisemită pentru poporul german. Intitulat „Jud Süss", filmul regizat de Veit Harlan, a cărui acţiune era plasată în secolul al XVIII-lea, spunea povestea unui evreu, Süss Oppenheimer, care, folosindu-se de puterea financiară, reuşeşte să preia conducerea ducatului Württemberg, şantajându-l pe ducele Karl Alexander. Süss violează o femeie germană ce refuzase să se căsătorească cu el şi care, mai târziu, se va sinucide. Oppenheimer este pedepsit în final şi executat. În linii mari, pelicula ilustra şi exagera aproape toate prejudecăţile formulate vreodată la adresa evreilor. Mult îndrăgit de Goebbels, filmul a fost un succes imens în Germania anului 1940, înregistrând 20 de milioane de spectatori. Se spune chiar că Heinrich Himmler le-a ordonat tuturor membrilor SS şi ai poliţiei să-l vizioneze. Ca urmare a acestei popularităţi, Ferdinand Marian, interpretul principal, a devenit un fel de vedetă în timpul regimului nazist.

Azi. Producţia germană din 2010, intitulată „Jew Süss: Film ohne Gewissen" şi regizată de Oskar Roehler, repetă povestea filmului comandat de Goebbels, interzis astăzi în Germania, şi analizează ascensiunea şi decăderea actorului Ferdinand Marian, interpretul personajului Oppenheimer în filmul din 1940. Debutant la vremea respectivă, Marian fusese descoperit de Goebbels însuşi şi şantajat să joace în film, fiind căsătorit cu o evreică. Neavând încotro, actorul acceptase rolul şi îşi câştigase ulterior o faimă neaşteptată. Totuşi, acelaşi succes îi adusese şi ruina. Părăsit de soţia dezgustată de noua personalitate a soţului, Marian a ajuns alcoolic şi a căzut în dizgraţie după sfârşitul regimului nazist. Proiectat în cadrul competiţiei Berlinalei din 2010, „Jew Süss: Film ohne Gewissen" a fost huiduit de public, amintind poate că unele tabuuri trebuie lăsate în întuneric. Filmul a intrat în sălile de cinematograf din Germania săptămâna trecută.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite