Adevăruri de altădată:Traduceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două naţiuni interesează pe francezi: germanii şi anglo-saxonii. Nu numai fiindcă cei dintâi sunt marele pericol, iar ceilalţi marii aliaţi în faţa primejdiei comune. Dar fiindcă nemţii, englezii şi americanii de la nord reprezintă forme uneori înaintate, de civilizaţie sau de progres.

Interesul francezilor pentru anglo-saxoni şi germani se resfrânge, în mod automat, şi în domeniul literar. Curiozitatea de acum un sfert de secol pentru scrisul rusesc era o consecinţă a alianţei politice şi militare cu Rusia ţaristă. Astăzi, nici Rusia, nici Italia, nici Spania nu mai spun mare lucru francezilor, deci editorului parizian. Rusia e prea departe, prea nebuloasă, iar Grecia, Italia şi Spania au dat în trecut, toate motivele cari au putut inspira şi influenţa.

Viaţa citadină e singura care interesează pe lectorul modern. Luxul orăşănesc al filmelor nu mai permite romanului şi piesei de teatru un decor sărac şi-o lume necăjită. În goană după lumină, confort şi altitudini sufleteşti, elita unui popor caută alte elite. Bună sau rea, e singura tendinţă reală şi fecundă a zilei de azi. Or, marile centre anglo-saxone şi germane prezintă aspecte pe cari Parisul însuşi nu le poate ignora şi pe cari le adoptă încetul cu încetul, ca să nu rămâe în urmă.

Iată de ce literatura noastră, asemeni tuturor literaturilor din lumea de dincolo de Viena, spre Orient, nu poate interesa marile popoare occidentale. Ele au cunoscut, prin pleiada romancierilor ruşi, micul burghez şi ţăranul din vecinătatea Asiei. O replică română, slavă sau maghiară nu l-ar mai pasiona.

Înainte de a proclama inferioritatea literaturei româneşti s'a dat vina numai pe pauperitatea intelectuală a scriitorului nostru. Cei ce se plâng că nu suntem cunoscuţi peste hotare, trebuie să se gândească la împrejurările vitregi în cari se manifestă creatorul din ţările fără tradiţie şi la strivitoarea concurenţă pe cari o fac popoarelor mici puternicile naţiuni cari au cucerit pământul. 

(articol publicat de Victor Eftimiu în Adevărul, 1935)

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite