Adevăruri de altădată:Proiecte eşuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost făcut comandor al Legiunii de onoare căpitanul în rezervă Georges Ortoli, unul dintre cei mai destoinici aviatori francezi, care a doborât în timpul marelui războiu 11 aeroplane inamice.

Corsican de origină, după războiu, Ortoli a intrat în afaceri. Director al revistei „L'Europe illustrée", al ziarului „Le bâtiment", el este reprezentantul şi animatorul unui important grup de constructori. L'am cunoscut în Orientul-Express, acum vreo şapte-opt ani. Se ducea în România, să plaseze capitaluri în imobile grandioase. Îl aştepta compatriotul său de Marçai, care-a construit hotelul Athenée Palace, cazinoul din Sinaia, Hotelul Capşa-Palace etc.

Ne-am împrietenit. I-am propus să ridice Palatul Dalles, pe locul imens unde se află azi mica fundaţie. Am făcut planurile împreună. Era o lucrare gigantică. Ar fi rămas, după 25 de ani, proprietatea Academiei, aducându-i venituri importante şi mult mai multe săli decât are azi. Lucrarea ar fi costat 150 de milioane lei, pe cari Ortoli le punea la dispoziţie. Dar Academia Română a întârziat aşa de mult până să ia o hotărâre, încât Ortoli a renunţat, edificând aiurea. Iar Academia Română, ca să nu piardă avantagiile testamentului, a improvizat, la repezeală, cu bani puţini, modesta fundaţie de azi, strivită de imobilele bulevardului Brătianu...

Mai târziu, când i-am propus Palatul Cultural, care s'ar fi ridicat pe ruinele de azi ale himericului Senat de mâine şi i-am arătat avantagiile unui asemenea edificiu, Georges Ortoli mi-a oferit două sute de milioane de lei. Aveam înalta aprobare, locul necesar, banii necesari,consensul factorilor determinanţi. Iată însă că ministrul de finanţe, vechiul meu prieten Virgil Madgearu, găsi că e momentul să ridice în piaţa Senatului, un mare minister al finanţelor şi se opuse să dea culturei un teren pe care nu-l văzuse niciodată. Colaboratorii mei dau toată vina pe mine. Ei spun că Palatul Cultural nu s'a făcut fiindcă nu l-am pregătit în taină. Ca şi când ar fi fost vorba de o escrocherie. 

(articol publicat de Victor Eftimiu în Adevărul, 1935)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite