Actorul Adrian Titieni, despre „Mariţa“: „Suntem surzi la lumea din jur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trofeul Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul“, desfăşurat la Sfântu-Gheorghe, a fost câştigat de lungmetrajul „Mariţa“, regizat de Cristi Iftime, premiul fiind ridicat de actorul Adrian Titieni.

Adrian Titieni este cel mai prolific actor de film al momentului în România. În dreptul numelui său figurează doar în anul acesta nu mai puţin de 12 roluri în filme de scurt şi lungmetraj. Pe 13 august, a ridicat Trofeul Anonimul, la Festivalul de la Sfântu Gheorghe, în numele echipei filmului „Mariţa“. Festivalul Internaţional de Film Independent „Anonimul“ s-a desfăşurat în perioada 7-13 august în Deltă.

„Mariţa“, regizat de Cristi Iftime, este un road-movie care încearcă să surprindă un moment de trecere din existenţa unui tânar - acela al desprinderii de tată. Miza este aceea ca spectatorii să petreacă suficient timp cu tatăl, să se familiarizeze atât de mult cu prezenţa şi cu poveştile lui, încât să li se pară lor înşile greu să se despartă de el.

Despre rolul din „Mariţa”, Adrian Titieni mărturiseşte că a fost unul extraordinar: „Nu ştiu dacă am reuşit să mă ridic la înălţimea scriiturii. E mai mult decât tentant şi provocator rolul din „Mariţa”, pentru că ni se întâmplă să creăm lumi paralele, să considerăm că numai valorile şi persoana noastră sunt importante şi să traversăm viaţa asta făcând victime colaterale cu zâmbetul pe buze. Ori, dacă este să vorbim despre personajul din „Mariţa”, cam aşa a făcut. Sigur, filmul se opreşte asupra unei tentative de cvasi-conciliere sau de conciliere, nereuşite în final, descoperim nişte dependenţe, pe care le crează viaţa, dar, în acelaşi timp, nu reuşim să ajungem la numitor comun şi la sincronicitate. Ceea ce este un mare păcat, pentru că, dincolo de ecuaţia asta a familiei, cred că românii, în individualitate, sunt excepţionali, în colectiv, funcţionează dificil. Primează întotdeauna interesele personale şi mai puţin cele de grup. De asta am fost tentat să joc în film“, a declarat Titieni.

Instinct de conservare

image

Adrian Titieni, primind Trofeul „Anonimul” de la directorul festivalului, Miruna Berescu

Abordarea unui asemenea rol a fost mai simplă, pentru că mărturiseşte că s-a regăsit în rolul lui „Sandu”: „Mă regăsesc, pentru că, cel mai greu pe lumea asta, este să găseşti oameni care te ascultă şi monologul nostru interior ni se pare cel mai important. Indiferent ce înseamnă el. Eu îl regăsesc şi la mine. Sunt situaţii în care relaţionez cu cineva şi, la final, îmi dau seama că de fapt problemele lui au trecut pe planul doi şi am tendinţa să îmi pun în valoare propriile probleme“, a precizat actorul, pentru news.ro

„Am conştientizat asta şi o fac din ce în ce mai rar. De obicei, dacă suntem atenţi, cred că instinctul de conservare cu cel de autopromovare sunt cele două componente ce crează un ego puternic şi, pur şi simplu, suntem surzi la lumea din jur, la nevoile celorlalţi. Cred că personajul în care mă recunosc - probabil că multă lume se regăseşte, dacă are o întoarcere cvasi-obiectivă asupra propriei persoane - vorbeşte despre asta”, a adaugat Adrian Titieni, care a mai lucrat cu regizorul Cristi Iftime la un scurtmetraj şi că îl cunoaşte încă dinainte de a fi student la Regie.

Adrian Titieni este preferatul tot mai multor regizori, fie că vorbim de cei cu experienţă şi filmografie impresionantă, fie că vorbim de debutanţi sau chiar de studenţi. Adrian Titieni (54 de ani) a lucrat în ultima perioadă cu nume precum Călin Peter Netzer („Ana, mon amour”), Anca Damian (două fime, „Perfect sănătos” şi „Moon Hotel Kabul”), Andrei Creţulescu („Charleston”), Emanuel Pârvu („Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, care tocmai a avut premiera în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo) sau Cristi Iftime („Mariţa”). Cu acesta din urmă a primit Trofeul Anonimul, la recent încheiata ediţie a 14-a.

Pe 14 august, Adrian Titieni a mai bifat o premieră cinematografică, de data aceasta la Sarajevo, cu debutul în lungmetraj al lui Emanuel Pârvu. Asta în condiţiile în care la Anonimul, săptămâna trecută, proiecţia în avanpremieră a debutului lui Sorin Marin, „Capace”, s-a bucurat de public numeros şi de un public entuziast la final. În ambele filme Titieni joacă roluri-cheie. Despre rolul din „Meda”, actorul a mărturisit că personajul său „încearcă să aplice ce am putea numi alternativ în educaţie într-o comunitate restrânsă. Cert e că e împotriva violenţei, care se întâmplă să fie acasă la ea şi pe lângă dimensiunea de a-i educa pe cei mici îşi arogă şi martiriul de a-i educa şi pe cei mari. Se vrea o luminiţă în satul respectiv, gândindu-se serios la nevoile şi viitorul copiilor. Cu alte cuvinte, funcţionează diferit de ce se întâmplă în sat, în ţară. Este un rol complet diferit de cel din ”Mariţa”.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite