Revoluţia, scoasă la pensie
0„Ultimul bal la Şarpele Roşu“, cea mai recentă carte a lui Dinu Săraru, va fi lansată astăzi, de la ora 17.00, la Restaurantul Marshall din Bucureşti. Academicianul Răzvan Theodorescu şi jurnalistul Ion Cristoiu se vor afla alături de scriitor, pentru a vorbi despre cartea apărută la Editura Adevărul Holding.
„Povestea e izvorâtă din realitate, dar rămâne o poveste. Orice încercare de a «descifra» în desfăşurarea ei «asemănări posibile» cu împrejurări sau personaje ce ar părea cunoscute este lipsită de temei. Povestea se citeşte fără nicio cheie, iar adevărul poveştii - se ştie - sublimează adevărul vieţii", avertizează Dinu Săraru, în prefaţa volumului.
„Cartea este într-o scriitură care îl caracterizează pe autor, şi care este năvalnică, aşa cum este viaţa din opera lui Dinu Săraru. Este oglinda ticăloşiei româneşti contemporane, a ridicolului şi a descompunerii în care se află clasa noastră politică, aproape fără excepţie", apreciază Răzvan Theodorescu. Academicianul spune că în roman apar câteva figuri memorabile, uşor de recunoscut şi altele pe care cititorul le poate desluşi mai greu, dar care au toate ca punct comun emergenţa lor după revoluţie.
Tarabagiii politici
„Aşa cum spune Dinu Săraru la un moment dat, sunt două expresii - revoluţia a ieşit la pensie şi cu ieşirea ei la pensie a ieşit şi din istorie, şi şi-a lăsat emanaţii - şi a doua: revoluţia s-a transformat într-o tarabă. Toţi cei care au fost la revoluţie, nu eroii, nu morţii, ci aceia care au profitat de revoluţie - derbedeii politici şi derbedeii culturali - care sunt nenumăraţi, au scos la tarabă tot ce era mai preţios, nu pentru ei, ci pentru naţiune", punctează Răzvan Theodorescu. Academicianul mai consideră că Dinu Săraru a surprins cu un ochi imparţial, „acel caracter de gaşcă politică, transpartinică".
„Spre deosebire de alţi scriitori români contemporani, pe Dinu Săraru nu l-au luat prin surprindere noile realităţi, zise şi postdecembriste. Pentru că, aşa cum se vede din romanele sale, indiferent că e comunistă sau capitalistă, dictatorială sau democratică, politica e aceeaşi: o lume în care nişte oameni se bat pentru binele lor, încercând să ne convingă că ei se bat pentru binele altora", comentează Ion Cristoiu.