taiatul porcului - ultimele știri
20 decembrie este ziua Ignatului, în care, conform tradiției, se sacrifică porcul. Românii păstrează la sate acest obicei ancestral, chiar dacă viața în orașele civilizate nu mai permite menținerea acestor tradiții.
O componentă importantă a ritualului tăierii porcului o reprezintă pregătirea mesei pentru toţi cei care au luat parte la eveniment. Printre delicatesele care se gătesc în această perioadă în zona rurală a Sălajului se numără friptura misăraşului adi...
Opt echipe de măcelari din România şi din străinătate au participat la un festival-concurs inedit, desfăşurat în comuna sălăjeană Nuşfalău, unde şi-au pus în valoare talentele de a sacrifica şi a prepara mâncăruri gustoase din carne de porc.
Tăiatul
porcului în Finteuşu Mare, satul unde vieţuieşte cel mai longeviv cor de bărbaţi din România
În Maramureş, porcii se taie după aceleaşi obiceiuri de sute de ani, de Ignat, în preajma Crăciunului. Fiecare operaţiune este executată după ritualul respectat cu stricteţe şi este stropită cu câte un pahar de pălincă. Ziua în care se taie porcul în...
Dacă astăzi ritualul sacrificării porcului de Crăciun se programează în funcţie de timpul liber, în vechime se păstra cu sfinţenie o anumită zi, legată, ca atâtea alte sărbători, de ritualuri precreştine, peste care s-au suprapus sărbători ortodoxe.
Lunile noiembrie şi decembrie vin în Banat şi cu tradiţionalul tăiat al porcului. Bănăţenii au reţete proprii de a găti şi a păstra fiecare bucăţică din porc, de la celebra clisă, până la cârnaţii care atârnă săptămâni bune în afumătoare.
Jocul Ursului, tăiatul porcului şi „piţăratul” sunt obceiuri vechi de mii de ani, pe care românii le-au păstrat de la daci. Aceste tradiţii mai sunt încă respectate, mai mult în sate, unde tinerii şi copii încearcă să ducă mai departe o moştenire cul...
Tăiatul porcului este un obicei care se încheie cu o pomană a porcului tocmai sacrificat, în care se regăsesc cele mai bune bucăţele de carne şi de organe ale guiţătorului, sfârâite în untură. Vă propunem o reţetă de pomana porcului cu niscai mujdei ...
Sărbătorile creştine de Crăciun s-au suprapus peste obiceiuri păgâne precum Brumalia, Saturnalia sau Calendele. Tăiatul porcului are la bază sărbătoarea romană închinată lui Saturn, zeul muncilor agricole, când godacii erau jertfiţi la răspântie de d...
Nu multe evenimente din cursul anului reuşesc să reunească toţi membrii familiei în acelaşi loc. Unul dintre ele este considerat şi cel mai barbar dintre obiceiurile româneşti: tăiatul porcului, care deşi îşi pierde din autenticitate rămâne un prilej...
Ghiţă a redevenit, de câteva zile, personajul-vedetă în casele de la sate. Gospodarii – nici gând să uite de obiceiurile din străbuni, iar singurele norme, UE sau nu, de tăiere a porcului de Crăciun rămân înjunghiatul şi pârlitul pe paie, în mijlocul...
Un bistriţean din Ragla a fost surprins zilele trecute de un şofer de TIR în timp ce-şi trăgea porcul legat de maşină pe drumul judeţean ce traversează localitatea. Filmuleţul, care a fost postat pe Facebook în urmă cu nicio zi, a fost distribuit de ...
Porcul a ajuns un mijloc de atragere a turiștilor și implicit de a face bani. Zeci de pensiuni din Bucovina le oferă turiștilor un spectacol inedit....
Doar o parte din ritualul tăierii porcului se mai păstrează; chiar şi Ignatul se mută după weekend: acum, a fost „devansat“ cu două zile. Gospodarii au început deja să taie porcii pe care i-au crescut tot anul, pentru a avea timp să pregătească pe-nd...