Stiri despre societate

  1128 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • CES-ul nou şi drumul vechi...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  CES-ul nou şi drumul vechi...

  Pentru că mă întreabă lumea cum este să fii membră în Consiliul Economic şi Social (CES), adică aproximativ 6 ore/săptămână, fără să număr timpul de pregătire, am considerat potrivit să povestesc dilemele mele. Altfel, pentru o dare de seamă: mă strădui să paticip, în fiecare zi de marţi, la şedinţele de Plen şi Birou Executiv, să mă pregătesc înainte şi să contribui cu ce ştiu sau înţeleg (mai bine).

 • Andrei Pleşu, dubla personalitate şi/sau bătrîneţea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu, dubla personalitate şi/sau bătrîneţea

  După ce a atacat virulent „corectitudinea politică“ într-un text pe care îl găsiţi mai jos, domnul Pleşu se plînge de „poluarea“ aerului pe care îl respirăm. Dualitatea unui astfel de comportament ar trebui să îl pună pe gânduri. Este însă posibil ca la vârsta dânsului să nu-şi mai amintească ce a scris fie şi cu doar câteva zile în urmă.

 • De la „lipsa la cântar” la lipsa cântarului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la „lipsa la cântar” la lipsa cântarului

  „(…) într-un haos ca acesta de astăzi, într-o vreme în care s-a răsturnat cu totul scara de valori şi s-a falsificat etalonul de măsură, într-o epocă în care se confundă aşa de lesne talentul cu îndrăzneala, inteligenţa cu gălăgia, sau energia cu lipsa completă de scrupule.

 • Familia tradiţională nu e reală, este un basm
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Familia tradiţională nu e reală, este un basm

  Dom'le, când o afirmă Mircea Cărtărescu nu poţi decât să te gândeşti cu mai mare atenţie la conotaţiile acestei afirmaţii! Oare ce vrea să zică? Că nu poate fi o afirmaţie aruncată la întâmplare. Scriitorul nu ne lasă în suspans, nici nu face declaraţii gratuite şi nesusţinute ori din rea voinţă.

 • Despacito
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despacito

  Mai vrea cineva o dovadă (încă una!) că sunt expirat? Că sunt imaginea de manual a bătrînului defazat, inapt să mai dialogheze cu spiritul timpului? Că sunt emblema însăşi a constipaţiei intelectuale? Iat-o: mă stupefiază ideea că un clip intitulat „Despacito“ a reuşit performanţa unică de a aduna peste 3 miliarde de vizualizări!

 • Alăptare, discriminare şi modul în care argumentăm
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alăptare, discriminare şi modul în care argumentăm

  Săptămâna trecută, un grup de iniţiativă format din actuale şi viitoare mame mi-a solicitat implicarea (parlamentară) într-o chestiune care, la prima vedere, părea relativ exotică: situaţiile în care alăptatul într-un context „public“ poate provoca o reacţie discriminatorie

 • Chiar nu se poate face nimic?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Chiar nu se poate face nimic?

  Chiar nu se poate face nimic în faţa puterii discreţionare, absolute, totalitare a celor aflaţi la guvernare? Chiar şi când sunt încălcate cele mai elementare norme morale sau legale, oare nimeni şi nimic nu mai poate opri acest tăvălug distructiv? Chiar şi când sunt încălcate principii de bază ale societăţii democratice, oare singurul lucru pe care îl putem face este să nu facem nimic?

 • Privind cu mânie către autorităţile vinovate de sechestrarea copilăriei unei fetiţe de 9 ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Privind cu mânie către autorităţile vinovate de sechestrarea copilăriei unei fetiţe de 9 ani

  Zilele acestea, o fetiţă în vârstă de 9 ani, dintr-un sat gălăţean parcă uitat de lume, a fost răpită şi sechestrată de un individ de 42 de ani, consătean de-al ei. Copila a povestit cum a fost luată din faţa unui magazin, pe o ploaie violentă, i s-a pus cuţitul la gât şi apoi a fost închisă în locuinţa individului. Un ins fără ocupţie, fără familie, beţiv şi, pe deasupra, şi fost puşcăriaş.

 • Ghetoul şi politica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ghetoul şi politica

  A trecut un an de când Gigel şi cei cinci fraţi ai lui vin la teme la sfârşit de săptămână. Acum un an, Gigel nu cunoştea literele şi nici toate cifrele. Acum citeşte binişor şi nu greşeşte deloc la testele de împărţiri şi de înmulţiri.

 • Recorduri româneşti şi depresia cea de toate zilele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recorduri româneşti şi depresia cea de toate zilele

  Ce şi-ar spune D-zeu şi poporul, dacă şi-ar vorbi fără intermediar? Nu ştiu, că nu-s profet. Dar îmi pot imagina că şi-ar reproşa mutual aceeaşi lipsă: Una generatoare de crize şi depresii tot mai multe. Au oare leac?

 • Promisiuni legendare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Promisiuni legendare

  Citesc un afiş publicitar în care brandul unui antiperspirant îmi promite „48 de ore de protecţie legendară împotriva mirosurilor neplăcute şi a transpiraţiei“. Două zile şi două nopţi de „protecţie legendară“ – ce promisiune tare!

 • Poporul şi ura pe puterea lui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poporul şi ura pe puterea lui

  Ce învăţăm din dosarul acuzelor contra DNA? Dacă democraţia se defineşte ca putere a poporului, nu toate popoarele îşi iubesc propria putere. Unele naţiuni par hotărâte să vitregească acest tip de ordine politică.

 • Nuntă în România „à la otomanu'”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nuntă în România „à la otomanu'”

  Am văzut pe o televiziune de ştiri de la noi imagini de la o nuntă ţigănească în care participanţii declarau că, profund impresionaţi de serialul turcesc despre viaţa lui Suleiman, au decis să reproducă costumaţia şi să trăiască, măcar câteva ore, în iluzia unei lumi imaginare şi fascinante pentru ei.