sciencedaily - ultimele știri
În perioadele de incertitudine, cum ar fi apariţia bruscă a unei pandemii globale, oamenii pot fi mai predispuşi la paranoia şi la acceptarea unor teorii ale conspiraţiei, spun cercetătorii de la Universitatea Yale.
Cercetătorii americani au analizat datele despre pacienţi din 10 ţări şi au găsit o corelaţie între nivelurile scăzute de vitamina D şi sistemele imune hiperactive, care par să provoace cele mai mari complicaţii, inclusiv moartea pacienţilor. Constat...
„Până acum, nu putem spune că SARS-CoV-2 a devenit din ce în ce mai letal şi mai contagios", au susţinut cercetătorii britanici după ce au analizat 7.500 de persoane infectate cu COVID-19 din toată lumea. Studiul a identificat aproape 200 de mutaţii ...
Nu există o diferenţă semnificativă în eficacitatea măştilor chirurgicale faţă de măştile de protecţie respiratorie (de tip N95) pentru prevenirea gripei sau a altor boli respiratorii virale, este rezultatul celui mai mare studiu realizat vreodată pe...
Cercetătorii americani au descoperit recent că o proteină care apare în mod natural în organism atunci când facem mişcare a imitat beneficiile exerciţiului fizic la muşte şi şoareci.
Adulţii sunt foarte buni să-şi concentreze atenţia selectiv, asupra unui anumit element, în timp ce copiii nu ignoră nimic. Această diferenţă îi poate ajuta pe copii să se descurce mai bine decât adulţii în unele situaţii de învăţare, sugerează un no...
Corpul uman este un câmp de luptă între celulele sănătoase şi cele mutante cu potenţial cancerigen. Un nou studiu arată că dozele mici de radiaţii echivalente cu trei tomografii, care sunt considerate sigure, oferă celulelor mutante un avantaj faţă d...
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham au descoperit că o ceaşcă de cafea poate stimula „grăsimea brună”, care ar putea fi cheia pentru combaterea obezităţii şi diabetului.
Oamenii din aproape toate regiunile lumii nu consumă alimentele necesare unei vieţi sănătoase, se arată în studiul „Global Burden of Disease” de urmărire a tendinţelor consumului a 15 factori alimentari esenţiale, din 1990 până în 2017, în 195 de ţăr...
Expunerea consumatorilor la metil-mercur toxic apare atunci când consumă peşte. Cercetătorii americani au determinat care este factorul principal care determină cantitatea de mercur din ton şi acesta nu ţine de zona de unde este capturat.
Facebook, Snapchat şi Instagram pot să nu fie benefice pentru bunăstarea ta personală. Primul studiu care examinează utilizarea mai multor platforme sociale arată că există o legătură cauzală între timpul petrecut în aceste medii sociale şi creşterea...
Un produs natural care se găseşte în multe fructe şi legume contribuie la eliminarea celulelor deteriorate din corp, ceea ce îmbunătăţeşte substanţial sănătatea şi durata de viaţă, se arată într-un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea ...
Consumul de alcool este dăunător pentru sănătate indiferent de cantitatea consumată, relevă cel mai cuprinzător studiu realizat până acum în domeniu. Aceasta arată că în 2016 aproape trei milioane de decese la nivel global au fost atribuite consumulu...
Copiii aflaţi în pragul obezităţii sau al supraponderabilităţii în primii doi ani de viaţă au avut scoruri mai mici în ceea ce priveşte coeficientul de inteligenţă decât copiii cu greutate normală la testele efectuate la cinci şi opt ani, conform unu...
Dependenţa digitală este similară cu orice alt tip de abuz de substanţe, spun cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din San Francisco. În plus, dependenţa de social media poate cauza izolarea tinerilor şi chiar instalarea depresiei.
Cercetătorii de la universităţile din Bristol, Minnesota şi Heidelberg au analizat care sunt factorii ce determină comportamentul cooperativ în societate şi la locul de muncă. Rezultatele obţinute au un impact important asupra politicilor de educaţie...
Mâncarea nesănătoasă, bogată în grăsimi şi cu multe calorii, determină o reacţie a sistemului imunitar similară cu cea pe care o are la o infecţie bacteriană, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Bonn.
Avantajele pentru sănătate ale exerciţiilor fizice de intensitate ridicată sunt cunoscute, dar un nou studiu realizat de Universitatea McMaster din Canada indică un alt beneficiu major: o memorie mai bună. Rezultatele ar putea avea implicaţii pentru ...
Industria băuturilor energizante, o afacere de 10 miliarde de dolari doar în SUA, prosperă. Cercetătorii de la Harvard atrag atenţia că, deşi sunt prezentate ca băuturi sănătoase care îmbunătăţesc performanţele fizice şi mintale, pe termen lung riscu...
Privarea de somn – administrată într-un mediu controlat, în regim de internare - reduce rapid simptomele de depresie la aproximativ jumătate din pacienţi, arată un studiu publicat de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania.