Stiri despre razboi informational

  46 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Un caz test al războiului informaţional rus: livrarea de motoare de rachete Coreei de Nord
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un caz test al războiului informaţional rus: livrarea de motoare de rachete Coreei de Nord

  Recent, s-a derulat un episod clasic din războiul informaţional rus care a vizat pasarea responsabilităţii vizând livrarea de motoare de rachetă Coreei de Nord. Este vorba despre elementele care au făcut ca Phenianul să facă un salt tehnologic deosebit şi neaşteptat de trei ani, fiind azi capabil să livreze arma nucleară.

 • „Fake news“ ca armă strategică în acţiunile de dezinformare contra României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Fake news“ ca armă strategică în acţiunile de dezinformare contra României

  Manualele care prezintă diverse tehnici specifice ale războiului informaţional, codifică şi seria de procedee care implică folosirea de „fake news“ pentru atingerea unor obiective strategice. Ideea nu este nouă, deloc, zvonurile, ştirile false pentru manipularea oamenilor fiind folosite, pesemne, odată cu apariţia primelor lucrări de strategie militară.

 • Comunicarea în război: cum menţine un Guvern susţinerea pentru un „război lung“ sau bătălia pentru „ştirile bune“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Comunicarea în război: cum menţine un Guvern susţinerea pentru un „război lung“ sau bătălia pentru „ştirile bune“

  Una din marile probleme actuale ale mass-mediei este reprezentată, din perspectiva războiului informaţional, de instrumentarul şi actorii responsabili de dirijarea percepţiilor şi construcţiei naraţiunilor, de cine este cel care produce ştirile, cine creează naraţiunea şi spune povestea. De aceea, devine extrem de important orice studiu care acoperă un fragment al răspunsului la întrebarea cine face agenda publică?

 • Agresiunile informaţionale: războiul viitorului sau viitorul războiului?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Agresiunile informaţionale: războiul viitorului sau viitorul războiului?

  La un sfert de veac de la disoluţia URSS, Federaţia Rusă nu poate tolera “frontierele strâmte” şi urmăreşte să fie înconjurată de „zone-tampon” precum Kaliningrad, Belarus, Ucraina, Transnistria, Osetia de Sud şi Abhazia, asupra cărora să-şi poată exercita influenţa şi care să-i permită accesul la Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Caspică, o „străpungere” a „rimland”-ului euroatlantist.

 • Războiul informaţional ca război civilizaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul informaţional ca război civilizaţional

  Monitorizarea media s-a dovedit până acum o strategie eficientă de developare a războiului informaţional. Întrebarea textului e dacă, şi cum, se poate insera teoria relaţiilor internaţionale în studierea războiului informaţional, un câmp de cercetare aflat deocamdată într-o fază descriptivă, pre-academică.

 • Ucraina în flăcări, sub presiunea militară şi războiul informaţional al Rusiei la Casa Albă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ucraina în flăcări, sub presiunea militară şi războiul informaţional al Rusiei la Casa Albă

  Ucraina revine din nou în prim planul agendei de securitate globale. După ce Directorul National Intelligence de la Casa Albă, Dan Coats, a făcut o depoziţie incendiară în faţa Comitetului Select pentru Intelligence al Senatului American, au fost date publicităţii presiunile, subminarea generală şi strategia Rusiei pentru a bloca Ucraina de a se alătura Occidentului.

 • Dezinformarea şi centenarul Marii Uniri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezinformarea şi centenarul Marii Uniri

  În contextul „războiului informaţional” purtat cu metode tot mai sofisticate, se cuvin luate măsuri de contracarare a propagandei neprietenoase. Factorii de decizie din România au menirea şi obligaţia de a scoate adevărul (atât cât este omeneşte posibil) la lumină şi de a-l face cunoscut.

 • Destabilizare în războiul informaţional rus: nava cu oi româneşti din Bosfor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Destabilizare în războiul informaţional rus: nava cu oi româneşti din Bosfor

  Războiul informaţional al Rusiei în România şi Republica Moldova a suferit o înfrângere majoră săptămâna trecută, când o navă cu oi româneşti a scufundat în Bosfor o navă rusească de spionaj SYGINT a Federaţiei Ruse. Impactul ştirii a distrus doi ani de construcţie minuţioasă a sute de troli şi a aruncat pe geam sute de milioane bune de dolari peste noapte.

 • România şi proiectul european sunt în pericol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România şi proiectul european sunt în pericol

  Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS) este o reuşită a Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române. Felicitări prof. Dan Dungaciu şi tuturor colegilor şi colaboratorilor săi pentru această realizare, necesară şi simbolică pentru vremurile noastre.