Stiri despre radu preda

  229 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Criza sau celălalt nume al
Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criza sau celălalt nume al Europei

  Am participat de curând, la Academia Diplomatică din Viena, la o dezbatere despre Europa şi provocările la care este supusă. Cuvântul-diagnostic, cum altminteri?, a fost „criza“. Negativ interpretată. Ei bine, am încercat să scot partea bună de aici.

 • Memoria ca proiect de ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Memoria ca proiect de ţară

  Una dintre consecinţele schimbărilor rapide din ultimele decenii de după 1989 este impresia, bazată şi pe dovezi, că nu mai ştim ce şi cine suntem, că suferim, personal şi colectiv deopotrivă, de o îngrijorătoare şi cumplită amnezie.

 • Urmele trecutului recent
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Urmele trecutului recent

  Recent, spre final de ianuarie, a avut loc o nouă licitaţie cu obiecte care au aparţinut sau au fost folosite de Nicolae şi Elena Ceauşescu. Nu este prima dată când mă întreb, inclusiv pe căi administrative, cum s-a ajuns aici.

 • Femeia vieţii mele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Femeia vieţii mele

  Ştiu: ziua aceasta a femeii nu este lipsită de impurităţi ideologice şi este, oricum, exploatată crâncen de vânzătorii fără bon ai fericirii noastre de moment. Este o înscenare care, totuşi, ajunge să fie copleşită de sentimentele celor care o marchează.

 • Decapitarea societăţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Decapitarea societăţii

  Orice regim totalitar are printre primele sale obiective fie atragerea elitelor, primind astfel o legitimare simbolică, fie eliminarea celor care, la vârful profesiei lor aflându-se, contestă noua formă de putere.

 • Che e comunismul?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Che e comunismul?

  Am citit recent în paginile „Adevărului“ un interviu cu fratele mai mic al lui Che Guevara. Cu ce m-am ales? Cu apologia crimei politice, argumentată după logica „ucidem şi noi, nu doar duşmanii“.

 • Bartolomeu Valeriu Anania
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bartolomeu Valeriu Anania

  Azi se împlinesc şapte ani de la plecarea lui dintre noi. Motiv să ne uităm, de la distanţa pe care timpul o oferă, la anvergura celui supranumit „leul Ardealului“, admirat şi contestat deopotrivă.

 • Unire şi unitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unire şi unitate

  Anul românesc începe cu o unire mică, în ianuarie, şi se termină cu una mare, în decembrie. În acest arc te-ai aştepta să vezi semne ale unităţii, să simţi că, bucurându-ne de o asemenea încadrare memorială, ştim să înmulţim roadele unirii.

 • Caricatura totalităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caricatura totalităţii

  Un paradox dureros: pe cât de evidente sunt crimele comunismului – peste o sută de milioane în întreaga lume –, pe atât de lipsită de evidenţă este pentru unii, deloc puţini, natura criminală a aceluiaşi comunism.

 • Povestea 100
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea 100

  În câteva ore intrăm în anul centenar. Nu mă îndoiesc de faptul că majoritatea instituţiilor de cultură s-au gândit deja la propria lor contribuţie cum să marcheze cu sens acest soroc. Revin doar asupra câtorva preocupări.

 • Spiritualitatea regală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spiritualitatea regală

  Moartea Majestăţii Sale Mihai I al României a prilejuit un val de emoţii şi regrete: ce ar fi fost dacă... Legitim şi deloc antidemocratic, s-a iţit întrebarea, chinuitoare pentru unii, cum de nu am binemeritat un alt destin după căderea comunismului. De ce?

 • O iubire denunţată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O iubire denunţată

  Hotărât lucru: la noi, după decenii de neîncredere naţională, de antagonizare pe diferite criterii, de practicare cu entuziasm a ranchiunii, nu este bine nici dacă faci, nici dacă nu faci. E prea târziu sau prea devreme. Oricum ar fi, iese prost.

 • Directorul IICCMER: Ancheta în dosarul Braşov 1987 merge foarte greu. Sunt victime şi torţionari în viaţă, iar răul are un chip şi un nume
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Directorul IICCMER: Ancheta în dosarul Braşov 1987 merge foarte greu. Sunt victime şi torţionari în viaţă, iar răul are un chip şi un nume

  Directorul executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, spune că ancheta în dosarul revoltei anticomuniste din 15 noiembrie 1987 de la Braşov decurge foarte greu, nefiind făcute progrese. "Răul are un chip, un nume, un CNP, o pensie. Sunt victime, torţionari şi securişti încă în viaţă", a subliniat Preda.

 • Daţi jos crucea!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Daţi jos crucea!

  Acesta este programul, pe scurt, al neoateismului aflat în plină acţiune: de la deciziile de marketing ale unor firme private la cele ale unor autorităţi locale sau, la vârf, a unor garanţi strâmbi ai laicităţii înţeleasă în termeni antireligioşi.

 • Reacţia IICCMER la declaraţiile lui Nicolae privind rezistenţa anticomunistă: Jignesc profund memoria celor care au sfârşit sub gloanţele regimului popular
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reacţia IICCMER la declaraţiile lui Nicolae privind rezistenţa anticomunistă: Jignesc profund memoria celor care au sfârşit sub gloanţele regimului popular

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) spune că afirmaţiile lui Şerban Nicolae privind rezistenţa anticomunistă din România jignesc profund memoria unor oameni care, în condiţiile instaurării prin forţă şi minciună a regimului comunist, au sperat ca ţara să fie cruţată, totul, de „experimentul dictaturii proletariatului“.

 • Un veac de
inumanitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un veac de inumanitate

  Chiar în aceste zile se împlinesc o sută de ani de la revoluţia bolşevică din octombrie/noiembrie 1917. Un moment de cotitură pentru istoria mondială, prefaţa unei dominaţii demonice.