Stiri despre radu preda

  225 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Decapitarea societăţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Decapitarea societăţii

  Orice regim totalitar are printre primele sale obiective fie atragerea elitelor, primind astfel o legitimare simbolică, fie eliminarea celor care, la vârful profesiei lor aflându-se, contestă noua formă de putere.

 • Che e comunismul?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Che e comunismul?

  Am citit recent în paginile „Adevărului“ un interviu cu fratele mai mic al lui Che Guevara. Cu ce m-am ales? Cu apologia crimei politice, argumentată după logica „ucidem şi noi, nu doar duşmanii“.

 • Bartolomeu Valeriu Anania
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bartolomeu Valeriu Anania

  Azi se împlinesc şapte ani de la plecarea lui dintre noi. Motiv să ne uităm, de la distanţa pe care timpul o oferă, la anvergura celui supranumit „leul Ardealului“, admirat şi contestat deopotrivă.

 • Unire şi unitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unire şi unitate

  Anul românesc începe cu o unire mică, în ianuarie, şi se termină cu una mare, în decembrie. În acest arc te-ai aştepta să vezi semne ale unităţii, să simţi că, bucurându-ne de o asemenea încadrare memorială, ştim să înmulţim roadele unirii.

 • Caricatura totalităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caricatura totalităţii

  Un paradox dureros: pe cât de evidente sunt crimele comunismului – peste o sută de milioane în întreaga lume –, pe atât de lipsită de evidenţă este pentru unii, deloc puţini, natura criminală a aceluiaşi comunism.

 • Povestea 100
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea 100

  În câteva ore intrăm în anul centenar. Nu mă îndoiesc de faptul că majoritatea instituţiilor de cultură s-au gândit deja la propria lor contribuţie cum să marcheze cu sens acest soroc. Revin doar asupra câtorva preocupări.

 • Spiritualitatea regală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spiritualitatea regală

  Moartea Majestăţii Sale Mihai I al României a prilejuit un val de emoţii şi regrete: ce ar fi fost dacă... Legitim şi deloc antidemocratic, s-a iţit întrebarea, chinuitoare pentru unii, cum de nu am binemeritat un alt destin după căderea comunismului. De ce?

 • O iubire denunţată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O iubire denunţată

  Hotărât lucru: la noi, după decenii de neîncredere naţională, de antagonizare pe diferite criterii, de practicare cu entuziasm a ranchiunii, nu este bine nici dacă faci, nici dacă nu faci. E prea târziu sau prea devreme. Oricum ar fi, iese prost.

 • Directorul IICCMER: Ancheta în dosarul Braşov 1987 merge foarte greu. Sunt victime şi torţionari în viaţă, iar răul are un chip şi un nume
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Directorul IICCMER: Ancheta în dosarul Braşov 1987 merge foarte greu. Sunt victime şi torţionari în viaţă, iar răul are un chip şi un nume

  Directorul executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, spune că ancheta în dosarul revoltei anticomuniste din 15 noiembrie 1987 de la Braşov decurge foarte greu, nefiind făcute progrese. "Răul are un chip, un nume, un CNP, o pensie. Sunt victime, torţionari şi securişti încă în viaţă", a subliniat Preda.

 • Daţi jos crucea!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Daţi jos crucea!

  Acesta este programul, pe scurt, al neoateismului aflat în plină acţiune: de la deciziile de marketing ale unor firme private la cele ale unor autorităţi locale sau, la vârf, a unor garanţi strâmbi ai laicităţii înţeleasă în termeni antireligioşi.

 • Reacţia IICCMER la declaraţiile lui Nicolae privind rezistenţa anticomunistă: Jignesc profund memoria celor care au sfârşit sub gloanţele regimului popular
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reacţia IICCMER la declaraţiile lui Nicolae privind rezistenţa anticomunistă: Jignesc profund memoria celor care au sfârşit sub gloanţele regimului popular

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) spune că afirmaţiile lui Şerban Nicolae privind rezistenţa anticomunistă din România jignesc profund memoria unor oameni care, în condiţiile instaurării prin forţă şi minciună a regimului comunist, au sperat ca ţara să fie cruţată, totul, de „experimentul dictaturii proletariatului“.

 • Un veac de
inumanitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un veac de inumanitate

  Chiar în aceste zile se împlinesc o sută de ani de la revoluţia bolşevică din octombrie/noiembrie 1917. Un moment de cotitură pentru istoria mondială, prefaţa unei dominaţii demonice.

 • Domnul Radu Preda şi argumentum ad
hominem
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Domnul Radu Preda şi argumentum ad hominem

  Ȋntr-un articol recent postat pe blogurile adevarul.ro, domnul Radu Preda se lansează într-o serie de acuzaţii defăimătoare care nu îi fac cinste, cu atât mai mult cu cât se prezintă ca teolog, conferenţiar al „singurei catedre de teologie socială ortodoxă“ şi preşedinte executiv al unei instituţii guvernamentale: „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)“.

 • Problema
moaştelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Problema moaştelor

  Nu este inedită indignarea unora faţă de ceea ce se petrece la marile pelerinaje ortodoxe de la noi. De data aceasta, încurajate de recentele scandaluri din Biserică, vocile critice par să fie mai multe, mai obraznice. Se simt pe val.

 • Un trecut comun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un trecut comun

  Câteva cifre pe care le tot repet: din cele 16 Biserici Ortodoxe locale, autonome sau autocefale, 12 sunt în Europa. Dintre acestea, nu mai puţin de opt se află în ţări membre ale Uniunii Europene. Ce înseamnă aceasta?

 • Lecţiile lui Dumnezeu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lecţiile lui Dumnezeu

  Pentru cei care nu au înţeles sau nu vor să înţeleagă: orice catastrofă, oricât de mare, are în logica credinţei creştine un miez pedagogic, oricât de revoltaţi şi chiar îngroziţi am fi de cele petrecute. Ceea ce nu înseamnă că răul este aliatul lui Dumnezeu.