Stiri despre poezie

  502 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Green Hours găzduieşte un eveniment dedicat poetului Eugen Suciu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Green Hours găzduieşte un eveniment dedicat poetului Eugen Suciu

  Între 21 şi 27 august, Muzeul Naţional al Limbii şi Literaturii Române organizează spectacole de teatru, dezbateri, concerte de muzică folk, ateliere de manufacturat hârtia şi tururi ghidate cu scriitori, muzeografi pentru o zi. Printre aceste evenimente se numără şi cel de miercuri, 23 august, de la ora 19.00, de la Green Hours, dedicat lui Eugen Suciu.

 • Români de geniu. Nichita Stănescu: Prietenul tuturor, pe care puţini l-au cunoscut cu adevărat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Români de geniu. Nichita Stănescu: Prietenul tuturor, pe care puţini l-au cunoscut cu adevărat

  Nichita Stănescu a deschis uşile casei pentru o mulţime de poeţi şi-aproape toţi au încercat în tinereţe să scrie versuri în stilul lui, până şi-au găsit o voce. Deşi era voios şi îşi dorea să fie înconjurat de oameni, să le citească poemele recente şi să le povestească despre copacul Gică din faţa balconului, Nichita avea şi momente de melancolie, la care nu asista oricine.

 • Jurnalul
unei crize
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jurnalul unei crize

  Nimic deliberat, o simplă întâmplare faptul că am citit Zodia Cancerului - Jurnal 2012-2015, cartea poetului şi profesorului sibian Radu Vancu (Editura Humanitas, Bucureşti, 2017), în zilele celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalului Internaţional de la Sibiu. Evocat indirect în carte printr-o referire la Divina Comedie a lui Nekrošius, spectacol văzut de Radu Vancu la ediţia din anul 2013 a FITS.

 • VIDEO „Moş Crăciun şi prietenii săi“, viralul care l-a făcut celebru pe „cunoscutul fabulist şî epigramist Petre“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO „Moş Crăciun şi prietenii săi“, viralul care l-a făcut celebru pe „cunoscutul fabulist şî epigramist Petre“

  O secvenţă dintr-o emisiune realizată în urmă cu mai bine de 10 ani la o televiziune locală face senzaţie pe internet. În imagini apare moderatorul şi invitatul său, Petre, „un cunoscut fabulist şî epigramist”. Mai mulţi timişoreni au declarat că filmarea a fost realizată în studioul unei televiziuni locale din Timişoara.

 • Români din umbră. Leonid Dimov, poetul urmărit de Securitate pentru „manifestări duşmănoase”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Români din umbră. Leonid Dimov, poetul urmărit de Securitate pentru „manifestări duşmănoase”

  Considerat de Mircea Cărtărescu şi Emil Brumaru maestrul lor, poetul Leonid Dimov a dus o viaţă plină de complexe şi de însingurare, în timpul căreia nu i-a fost recunoscută adevărata valoare a operei poetice. Adevarul.ro continuă seria "Români din umbră" cu prezentarea vieţii poetului care a vrut doar „să îşi vadă de literatura sa”- după cum spunea poetul Dumitru Ţepeneag - lucru care, însă, i-a fost îngreunat, mai ales de Securitate.

 • Aura Christi, cu poezia prin Peninsulă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aura Christi, cu poezia prin Peninsulă

  Pentru Aura Christi Peninsula e un loc magic, care a inspirat ultimele sale volume de poeme: Orbita zeului (Editura Contemporanul, 2016) şi romanul în versuri – Geniul inimii (Editura Contemporanul, 2017) – şi unde a găsit un loc nepreţuit în inimile cititorilor noi.

 • SOV şi Ruşanu- şanse mari la premiul Nobel pentru
literatură!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SOV şi Ruşanu- şanse mari la premiul Nobel pentru literatură!

  Veşti îmbucurătoare pentru toţi cei interesaţi de prezentul, viitorul şi şansele de nobelizare ale literaturii noastre. Nu ne-a ieşit cu Cărtărescu, certitudinile lui Varujan Vosganian s-au dovedit nişte simple iluzii, însă lucrurile s-ar putea să dobândească o nouă turnură graţie contribuţiilor esenţiale datorate lui Sorin Ovidiu Vântu şi lui Dan Radu Ruşanu.

 • „Poezie contemporană, Muzică şi Vin“, pe terasă şi în grădină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Poezie contemporană, Muzică şi Vin“, pe terasă şi în grădină

  Pe 14 iulie începe cea de-a treia ediţie a proiectului „21 de Nocturne. Poezie contemporană,  Muzică şi Vin”. Printre poeţii care îşi vor citi versurile se numără Svetlana Cârstean, Claudiu Komartin, Alex Văsieş, Dina Frînculescu, Radu Niţescu sau Răzvan Ţupa. Nocturnele se vor desfăşura vinerea, de la ora 21.00, fie pe terasa blocului Magheru One, fie la Rezidenţa Scena 9.

 • INTERVIU Barbu Cioculescu, poet, fiul criticului literar Şerban Cioculescu: „Tata abia aştepta comunismul“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Barbu Cioculescu, poet, fiul criticului literar Şerban Cioculescu: „Tata abia aştepta comunismul“

  Barbu Cioculescu face o radiografie a celor aproape 90 de ani uluitori pe care i-a parcurs în viaţă şi vorbeşte despre relaţia cu tatăl său, Şerban Cioculescu, care privea cu mari speranţe la viitorul comunist al ţării. Aşteptările celebrului critic literar aveau să-i fie spulberate încă din primii ani de la instaurarea la putere a noului regim opresiv, sucindu-se din simpatizant în oponent vehement al comunismului.

 • Jandarmul care converteşte dramele de la serviciu în versuri. Cum au ajuns nebunii străzilor şi cerşetorii personaje de poezie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jandarmul care converteşte dramele de la serviciu în versuri. Cum au ajuns nebunii străzilor şi cerşetorii personaje de poezie

  Un cerşetor murdar şi olog, un căruţaş şi calul lui, o tânără cu ochii mari, o bancă prea înaltă sau chiar o ceaşcă de cafea sunt persoane şi lucruri pe lângă cei mai mulţi dintre noi trecem zilnic, fără să le remarcăm în mod special, nu şi Florin Tudoran (44 de ani), jandarmul din Ploieşti devenit cunoscut printre colegi în mod special pentru versurile sale.

 • Cărţi de luat în vacanţă: poezia din rucsac
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţi de luat în vacanţă: poezia din rucsac

  N-am mai citit de ceva vreme liniştită acasă la mine, ca omul, pe pat sau pe un fotoliu, atentă doar la ce se întâmplă în carte. Mereu apare câte ceva, mereu trebuie să mă întrerup pentru că-mi amintesc ce ar mai fi de făcut, aşa că am ajuns să citesc mai bine când sunt în tramvai, în drum spre lucru, de exemplu. Prind uneori dimineaţa chiar şi 40 de minute bune de citit în aglomeraţie, când, culmea, mă pot concentra cel mai bine.