Stiri despre minoritati

  167 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Un mit şi un paradox
unguresc: revendicările ungurilor ar fi legitimate de Rezoluţia Unirii din 1
Decembrie 1918?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un mit şi un paradox unguresc: revendicările ungurilor ar fi legitimate de Rezoluţia Unirii din 1 Decembrie 1918?

  Deşi maghiarii nu recunosc Unirea de la Alba Iulia, o invocă întotdeauna ca argument pentru legitimarea revendicărilor lor, indiferent dacă solicită drepturi referitoare la educaţie sau cultură ori autonomie teritorială. Pe cât de hulită este Rezoluţia Unirii din 1 Decembrie 1918, pe atât este de mistificată în mentalul colectiv unguresc. Dar nici politicienii, nici istoricii maghiari nu citesc corect documentul din 1 Decembrie 1918.

 • Capcanele UDMR-ului
din legea utilizării limbii maghiare în administraţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Capcanele UDMR-ului din legea utilizării limbii maghiare în administraţie

  Dispus la orice compromis pentru a-l demite pe Grindeanu, Liviu Dragnea a acceptat cererile UDMR-ului de a adopta câteva legi în Parlament favorabile maghiarilor, printre care şi o lege despre utilizarea limbii maghiare în administraţie. Textul propus de UDMR conţine însă câteva capcane, care vor costa viitoarele guvernări. Atenţie la terminologia folosită de UDMR în legile pe care le promovează!

 • Cum sunt respectate drepturile românilor din Ucraina. Interviu cu Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum sunt respectate drepturile românilor din Ucraina. Interviu cu Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuţi

  Interviu realizat cu Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuţi, o regiune în care trăiesc peste 200 de mii de români, ce reprezintă peste 20% din totalul populaţiei. Diplomatul român vorbeşte despre situaţia românilor din Ucraina, în perioada tensionată a războiului, despre modul în care le sunt respectate drepturile dar şi despre eforturile care se fac pentru românii din afara graniţelor.

 • Veste bună pentru maghiari. Iohannis a promulgat Legea privind asigurarea de personal vorbitor de limbă maternă în instituţiile de sănătate şi servicii sociale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Veste bună pentru maghiari. Iohannis a promulgat Legea privind asigurarea de personal vorbitor de limbă maternă în instituţiile de sănătate şi servicii sociale

  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri actul normativ pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art. 41 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, care prevede asigurarea în instituţiile de sănătate şi servicii sociale şi a personalului cunoscător al limbii minorităţilor naţionale din zona respectivă.

 • Kelemen: Este clar că instituţiile de forţă sunt îndreptate împotriva noastră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kelemen: Este clar că instituţiile de forţă sunt îndreptate împotriva noastră

  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la Cluj, la Congresul FUEN (Uniunea Federativă a Naţionalităţilor Europene), că ”instituţiile de forţă sunt îndreptate împotriva” minorităţilor şi în special împotriva minorităţii maghiare, el subliniind că proiectul Minority Safe Pack este perceput ca fiind unul separatist, deşi scopul său este să ridice nivelul de protecţie al minorităţilor naţionale din competenţa exclusivă a statelor UE.

 • PNL şi PMP contestă la CCR o lege privind folosirea limbii materne în spitale, pe care au susţinut-o însă în Parlament. Kelemen: Băsescu e de vină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PNL şi PMP contestă la CCR o lege privind folosirea limbii materne în spitale, pe care au susţinut-o însă în Parlament. Kelemen: Băsescu e de vină

  Parlamentarii PNL şi PMP au depus o sesizare la CCR cu privire la o lege UDMR care instituie obligativitatea folosirii limbii materne şi în spitalele şi centrele de asistenţă socială din localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20%. UDMR critică obiecţia ridicată la CCR, acuzând un comportament "ostil" al opoziţiei, în condiţiile în care PNL şi PMP au votat proiectul în Parlament.

 • Marşul vieţii împreună
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marşul vieţii împreună

  Ne facem unii altora chip cioplit. Ne alegem reprezentatul cel mai rău al oponentului şi ne certăm cu el, indiferent cu cine vorbim. Toţi ceilalţi sunt nişte oameni de paie cu chip cioplit. Faptul că majoritatea suntem oameni rezonabili e desconsiderat ca truism. Teoretic om fi, practic ne comportăm toţi ca nebunii şi îi tratăm pe ceilalţi la fel.

 • Băsescu: Ucraina a fost întotdeauna agresivă la adresa României, problemele minorităţilor nu sunt o prioritate pentru Kiev
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Băsescu: Ucraina a fost întotdeauna agresivă la adresa României, problemele minorităţilor nu sunt o prioritate pentru Kiev

  Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că Ucraina a fost întotdeauna agresivă la adresa României, diplomaţia românească neavând în această ţară instabilă un partener de dialog pentru problema drepturilor minorităţii româneşti, acestea nefiind o prioritate pentru Kiev.

 • Povestiri din Ţigănime (sau de ce nu se rezolvă „chestiunea ţigănească”). Partea I
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestiri din Ţigănime (sau de ce nu se rezolvă „chestiunea ţigănească”). Partea I

  Nu sunt uşor impresionabil. M-a înduioşat, însă, nespus şi cumva nefiresc - pentru mine - articolul domnului Gelu Duminică, cel cu seminţele, (poate mai puţin partea în care era fălos nevoie-mare de virilitatea mitico-erotică a bărbaţilor ţigani). M-am decis, astfel, să vă împărtăşesc o poveste adevărată despre ţigani, atât de rară şi de neverosimilă, încât poate părea un basm.

 • VIDEO REPORTAJ Iohannis, protejat de
„furia” gay-ilor cu Jandarmeria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO REPORTAJ Iohannis, protejat de „furia” gay-ilor cu Jandarmeria

  Sâmbătă a avut loc, în Capitală, „Marşul Diversităţii", parada anuală a minorităţii LGBT din România. În timpul manifestaţiei, un banner afişat de doi tineri a pus pe jar Jandarmeria Română şi s-a lăsat cu discuţii prelungite între organizatori şi reprezentanţii legii.

 • Trei milioane de jupâni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei milioane de jupâni

  Cele peste trei milioane de semnături strânse de Coaliţia pentru Familie arată o gândire de jupân. În Evul Mediu, jupânul era un stăpân. În 2016, un grup reactualizează acest statut de jupân, de stăpân într-o tentativă care urmăreşte revizuirea Constituţiei şi redefinirea familiei.

 • Construcţia Moscheei la Bucureşti, miza
vizitei lui Iohannis în Turcia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Construcţia Moscheei la Bucureşti, miza vizitei lui Iohannis în Turcia

  De cel puţin patru ori am scris pe blogul Adevărul despre proiectul construcţiei Moscheei de la Bucureşti. Am încercat să explic prin punctele de vedere exprimate că modalitatea propusă de statul turc, cât şi metodele prin care se va construi această cea mai mare, devenită o simplă moschee, nu cadrează cu tradiţia, cultura şi specificul nostru naţional.