Stiri despre libertate

  385 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Legendele tinerei Finlande şi ale frumoasei Americi. Despre toamna şcolilor şi primăvara educaţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legendele tinerei Finlande şi ale frumoasei Americi. Despre toamna şcolilor şi primăvara educaţiei

  Mai întâi am fost cu toţii fascinaţi de „exotismul“ modelului finlandez, dar ne-am înclinat repede cu respect în faţa rezultatelor evidente. Finlanda are cel mai performant sistem de învăţământ din Europa de Vest. Finlanda are şi cele mai puţine ore de curs - 20 de ore pe săptămână, cu tot cu pauze. Nu au teste standardizate, nu au şcoli speciale, nu au învăţământ particular.

 • Democraţie controlată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Democraţie controlată

  Chiar şi proliferarea de partide şi partiduleţe, organizaţii neguvernamentale, civice şi de tot felul, din ultimii doi/trei ani, ne sugerează că avem o democraţie controlată. O democraţie controlată care ne-a adus partide –bebe în Parlament fără măcar să fi împlinit 1 an de viaţă! Sub masca reformării clasei politice româneşti se simte suflul sistemului care controlează şi dezvoltă după propriile interese democraţia originală.

 • Adio, democraţie sau despre naşterea statului iliberal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adio, democraţie sau despre naşterea statului iliberal

  România intră abrupt în conul de umbră al iliberalismului. Dacă ne uităm în jurul nostru vedem că modelul iliberal se extinde cu repeziciune şi că tot mai multe ţări din „lumea liberă” sunt în pericol să se dez-democratizeze pe măsură ce însăşi natura politică a democraţiei pare să se schimbe. Victoria Coaliţiei pentru familie este doar primul pas al triumfului iliberalismului în România.

 • INTERVIU Harry Tavitian, despre muzică şi libertate: „În comunism, unul dintre cele mai mari proteste se întâmpla la un festival de jazz“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Harry Tavitian, despre muzică şi libertate: „În comunism, unul dintre cele mai mari proteste se întâmpla la un festival de jazz“

  Harry Tavitian, muzician român de origine armeană, este considerat unul dintre cei mai importanţi jazzmani români contemporani. Are o carieră de peste 45 de ani, fiindcă a intrat în lumea muzicii la numai 6 ani. A cântat alături de nume grele ale jazzului românesc şi are discuri scoase inclusiv la case de producţie din Londra, Grecia şi Bulgaria. Prin muzica sa a întreţinut spiritul de libertate interioară în timpul comunismului.

 • Mai avem nevoie de presă liberă în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai avem nevoie de presă liberă în România

  Presa românească este cangrenată de tonomate, manipulatori de profesie, ofiţeri acoperiţi sau descoperiţi, falşi jurnalişti, aşa zişi formatori de opinie şi tot felul de alte vedete, care otrăvesc permanent mediul şi societatea românească. Opinia publică are mari semne de îndoială privind presa românească. Societatea românească în ansamblu, este afectată grav de această toxicitate.

 • România e o
democraţie semiconsolidată, o ţară liberă, cu o presă parţial liberă, arată raportul anual al Freedom House
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România e o democraţie semiconsolidată, o ţară liberă, cu o presă parţial liberă, arată raportul anual al Freedom House

  Astăzi, în spaţiul euro-asiatic există mai multe regimuri autoritare decât democraţii consolidate, atrage atenţia Freedom House, în raportul său anual. România a înregistrat un mic progres, iar statele care au suferit o degradare mai mare a democraţiei sunt Polonia şi Ungaria. Probleme ridică şi Bulgaria, Cehia şi Slovacia, iar anul trecut inamicul public la nivel european a fost populismul, mai arată raportul.

 • O instanţă din România l-a lăsat în libertate pe Purcel, un bărbat acuzat că a lovit un poliţist cu pumnul în faţă, spărgându-i un dinte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O instanţă din România l-a lăsat în libertate pe Purcel, un bărbat acuzat că a lovit un poliţist cu pumnul în faţă, spărgându-i un dinte

  Un clujean este cercetat sub control judiciar după ce la o petrecere de Dragobete l-ar fi lovit cu pumnul în faţă pe şeful de post al Poliţiei Gilău, Ioan Arion. Parchetul a cerut arestarea preventivă, însă înstanţa a considerat că „există o bază factuală a acuzaţiei aduse inculpatului”, dar nu există „o starea de pericol pentru ordinea publică”. Inculpatul nu recunoaşte acuzaţiile.

 • Teatru despre calvarul din temniţele comuniste. Regizoare: Spunem orice pe reţelele de socializare. Cum ar fi dacă nu am mai avea această
opţiune?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teatru despre calvarul din temniţele comuniste. Regizoare: Spunem orice pe reţelele de socializare. Cum ar fi dacă nu am mai avea această opţiune?

  „Cred că e foarte important să ai oameni în jur care să se inspire“, spune Alexandra Felseghi, regizoarea piesei „Supravieţuitorul“, inspirată dintr-o carte de mărturii ale oamenilor care au îndurat ani la rând, după gratii, teroarea comuniştilor. O nouă reprezentaţie va avea loc pe 25 februarie la Scout House/Casa Cercetaşilor din Cluj.

 • Puşcăria de pe strada Libertăţii…
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Puşcăria de pe strada Libertăţii…

  Aflarăm, cu toţii, din CV-ul Domnului Florin Iordache, că ministrul nostru de Justiţie provine din oraşul oltenesc Caracal, pe seama căruia circulă în public, de mult timp, gluma savuroasă că aici „s-a răsturnat carul cu proşti!”.

 • Cioloş: Progresele în Justiţie sunt ireversibile cât timp cei mulţi, care cred în dreptate, nu vor ceda celor câţiva care vor să-şi „cumpere“ puţină libertate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cioloş: Progresele în Justiţie sunt ireversibile cât timp cei mulţi, care cred în dreptate, nu vor ceda celor câţiva care vor să-şi „cumpere“ puţină libertate

  Fostul premier Dacian Cioloş şi-a exprimat, joi, pe Facebook, încrederea că ”progresele obţinute în Justiţie sunt ireversibile” atât timp cât ”cei care cred în dreptate nu vor ceda celor câţiva care vor să-şi cumpere puţină libertate”, el afirmând că faptul că CSM a avizat negativ proiectele de OUG privind graţierea şi modificarea Codurilor penale este un semn că progresele făcute de Justiţie nu vor fi afectate de politicieni.

 • Klaus Iohannis şi balaurul de aur!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Klaus Iohannis şi balaurul de aur!

  În timp ce Klaus Iohannis se expune în ţară criticilor venite din partea opozanţilor politici şi a celor căzuţi în plasa unui fals naţionalism, în afara României el este văzut ca unul dintre acei lideri europeni, care „apără valorile şi realizările noastre (europene) comune şi care nu se îndoiesc de ideea europeană”.

 • Un patriotism al libertăţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un patriotism al libertăţii

  În ziua de 1 Decembrie am asistat din nou, ca spectatori ai televiziunilor, la un festivism necritic dedicat Zilei Naţionale. O paradă a vorbelor goale ne-a împiedicat să reflectăm profund asupra semnificaţiei loialităţii faţă de ţară. Nu avem încă răspunsuri la ceea ce Simone Weil a numit „nevoia noastră de înrădăcinare”.