legume baleni - ultimele știri
România are capacitatea de a produce legume în cantități mari, dar se pune problema depozitării și a păstrării lor în condiții optime. Fondurile europene sunt ca o gură de oxigen pentru producători, dar sunt și producători care își pun la bătaie fondurile proprii.
Piețele abundă în această perioadă de trufandalele. Grădinarii din Băleni, județul Dâmbovița, care au și solarii, au produs salată verde, ceapă verde și ridichi mai ceva ca la început de vară. Bineînțeles, nimic nu se face fără muncă, dar răsplata este pe măsură.
În Dâmbovița, județul lipit Capitalei, se găsesc o sumedenie de fructe, legume, zarzavaturi, arbuști și pomi de cumpărat, numai bune pentru cei care vor să-și umple cămara și grădina cu sănătate verde.
Legumicultorii din Băleni, județul Dâmbovița, au înțeles că doar împreună pot răzbi în lupta cu marii producători din țară și străinătate. Astfel, 40 de producători s-au asociat sub brandul „Nu oricum“ și au început să producă după standardele de livrare cerute de centrul de colectare din zonă.
Cum ne preparăm singuri delicioasa boia de ardei iute sau dulce: „ Fără coloranți și fără chimicale”
Într-o perioadă în care se pune la îndoială calitatea legumelor consumate, dar mai ales a semințelor, „a pune ceva sănătos pe masă” devine primordial. Legumicultorii se plâng tot mai des de calitatea semințelor și nu de puține ori sunt nevoiți să arunce la gunoi toată recolta.
Legumele se îngrijesc cu sudoarea frunții și în condiții greu de suportat pentru cei obișnuiți cu confortul oferit de aparatele de aer condiționat. Dacă afară sunt 30-34 grade Celsius, la umbră, în solarii, valoarea din termometre aproape că se dublează, ajungând la 60 grade Celsius.
Roșiile care cresc în ghiveci sau chiar și într-o găleată pot fi soluția orășenilor de a produce legume chiar pe balcon. Este vremea răsadurilor, așa că cei care vor să mănânce legume cât mai naturale trebuie să înceapă plantatul.
Trufandalele de primăvară au ajuns pe mesele românilor. Piețele sunt pline de salată, ceapă verde, usturoi, ridichi și pătrunjel, însă, ca în fiecare an, țăranii care trudesc pământul rămân cu un gust amar când fac bilanțul.
Elena Dima, o femeie în vârstă de 67 de ani din localitatea dâmboviţeană Băleni, s-a încăpăţânat să fie în pas cu vremurile. Agricultoarea a ajuns celebră prin pieţe din regiune, după ce şi-a creat o pagină de Facebook intitulată „La Lenuţa din Bălen...
A început cel mai mare post din an, iar agricultorii din Băleni se grăbesc să îşi ducă marfa la piaţă. Trufandalele de primăvară sunt arătoase, gustoase şi mai ales sănătoase, iar pentru cei care ţin post sunt numai bune. Anul acesta s-a dublat produ...