Stiri despre geopolitica

  186 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ofensiva economică a
Turciei în Serbia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ofensiva economică a Turciei în Serbia

  La finalul lunii martie a.c., presa de la Ankara anunţa că Turcia negociază cu Belgradul acordarea unui împrumut de 400 milioane USD, bani ce ar urma să fie investiţi în dezvoltarea mai multor proiecte de infrastructură ale Serbiei.

 • Liderul în geopolitica marilor puteri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liderul în geopolitica marilor puteri

  Aproape fiecare dintre noi în gândurile secrete pe care le avem ne dorim să fim cel puţin miliardari. Dar cu mai multă putere ne dorim să conducem lumea şi să o facem perfectă – perfectă pentru interesele noastre, şi apoi perfectă pentru toţi cei pe care îi simţim aproape. Ce le oferim celorlalţi într-o lume condusă de noi e un pic diferit, sau poate chiar mult mai altfel.

 • 2018: Cine vor fi „Noii Protectori“?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  2018: Cine vor fi „Noii Protectori“?

  În opinia mea, aceasta va fi marea temă a jocurilor geopolitice din 2018. Tendinţa a început anul acesta, iar acum lucrurile par să iasă din zona confruntării subterane în cea cea deschisă, aducând noi incertitudini şi tensionând relaţiile internaţionale.

 • Erori geopolitice contemporane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Erori geopolitice contemporane

  De ce oamenii politici fac greşeli? Dintr-un motiv simplu: pe anumite domenii, sunt incompetenţi. Este politica o profesie? Nici pe departe. Ea este doar un aspect pe care ar putea să îl îndeplinească cei care sunt dedicaţi ideii de bine public, legalitate şi acceptare a ideilor specialiştilor.

 • Turcia şi noua dilemă de securitate regională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turcia şi noua dilemă de securitate regională

  Încă din 1952, anul accederii în cadrul NATO, Turcia a devenit un coridor de securitate ce a despărţit crizele din Orientul Mijlociu şi Caucaz de Uniunea Europeană, fiind totodată cel mai puternic actor al Alianţei în Regiunea Mării Negre.

 • Feudalism şi geopolitică în secolul XXI
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Feudalism şi geopolitică în secolul XXI

  Explicarea relaţiilor dintre state, precum şi a raporturilor dintre oamenii politici şi cetăţenii propriilor ţări se face din diferite unghiuri, mereu tinzând a se găsi ecuaţia perfectă ce surprinde toate comportamentele şi toate variabilele posibile.

 • O privire spre lumea de astăzi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O privire spre lumea de astăzi

  Trăim momente greu de crezut şi pentru cei mai pesimişti dintre noi. Amploarea violenţei şi creşterea tensiunilor între naţiuni au cote care ne îngrijorează. Conflictul civilizaţional s-a transformat deja în clivaj civilizaţional.

 • Moraliştii de serviciu ies la atac
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moraliştii de serviciu ies la atac

  După fiecare atentat care nu se petrece pe teritoriul Europei, moraliştii de serviciu ies la atac. De data asta, narativa sună cam aşa: „De ce nu vă afişaţi steagul Rusiei la profil? Nu vă pasă de oamenii care au murit?”

 • Axa
Rusia – Pakistan: Vechi rivali, actuali aliaţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Axa Rusia – Pakistan: Vechi rivali, actuali aliaţi

  Federaţia Rusă a anunţat recent că ia în calcul o intervenţie militară în Afganistan pentru a stopa ascensiunea ISIS, statul afgan fiind, alături de Libia, văzut drept un posibil viitor hub terorist odatată cu eradicarea  aşa numitului Stat Islamic din Siria şi Irak.

 • Lumea anapoda: în vârtejul prăbuşirii ordinii globale şi al bucuriei acestor lideri care se joacă de-a relaţiile internaţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lumea anapoda: în vârtejul prăbuşirii ordinii globale şi al bucuriei acestor lideri care se joacă de-a relaţiile internaţionale

  Prăbuşirea ordinii globale aşa cum o cunoaştem se accelerează simţitor. Lumea parcă a luat-o razna, e cu susu-n jos, anapoda, iar această schimbare vine şi cu cea mai mare colecţie de lideri inadecvaţi, populişti şi necunoscători, care se joacă de-a relaţiile internaţionale acum, când oricum zăngănitul armelor se aude pe holurile oricărei întâlniri diplomatice.

 • Coreea de Nord şi ecuaţia sa geopolitică. Scurt-issim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Coreea de Nord şi ecuaţia sa geopolitică. Scurt-issim

  Pentru mulţi oameni, Coreea de Nord este ceva atât de diferit, încât pare a fi de pe altă planetă. Manifestările publice cu scop politic sunt atât de stridente, încât nu pot fi admirate în mod obiectiv de nici un tiran de secol XXI, chiar dacă în sinea lui îşi doreşte exact acelaşi tip de adulaţie, pe stadioane şi largi bulevarde.

 • Europa, în Triunghiul Bermudelor Geopolitice - Trump, Rusia şi China
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Europa, în Triunghiul Bermudelor Geopolitice - Trump, Rusia şi China

  Săptămâna trecută, Donald Tusk, preşedintele Consiliului Europei, surprindea, în egală măsură, atât SUA, cât şi Europa, prin filipica sa, în care prima ţintă a criticii lui era Donald Trump. Abia ulterior, la Summitul UE din Malta, Tusk a acceptat ideea că premierul britanic, Theresa May, poate juca un rol important în refacerea încrederii liderilor UE în determinarea preşedintelui SUA, de a respecta angajamentele luate de ţara sa în cadrul NATO.