Stiri despre fascism

  86 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cum a ajuns Memorialul Victimelor Holocaustului platou de filmare
pentru formaţii muzicale VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a ajuns Memorialul Victimelor Holocaustului platou de filmare pentru formaţii muzicale VIDEO

  Memorialul Victimelor Holocaustului, aflat în centrul Capitalei, a fost folosit ca decor în mai multe videoclipuri muzicale. Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel“ care administrează memorialul, a declarat pentru „Adevărul“ că artiştii nu au avut acordul instituţiei pentru a filma, iar de vină sunt paznicii monumentului.

 • Extremismul în modă: criminalul erou, ajuns vedetă pe tricou
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extremismul în modă: criminalul erou, ajuns vedetă pe tricou

  Zelea Codreanu strigă „Prezent!“ la Charlottesville, SUA, Lenin îndeamnă sfătos şi apăsat, în limbajul capitaliştilor marshallizaţi, „To learn, to learn, to learn“, în timp ce Che Guevara priveşte aspru spre un orizont nevăzut, nebănuit, nefast. Sunt doar câteva dintre personajele care apar astăzi pe accesoriile şi hainele tinerilor din lumea liberă. Idealizarea şi romantizarea anti-eroilor istoriei începe, subtil, de aici.

 • Om sau animal? VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Om sau animal? VIDEO

  A, FRICA! Ca în mai toate filmele sale, şi în „Safari“ regizorul austriac Ulrich Seidl face o critică a machismului care distruge civilizaţia occidentală, a „omului alb“, alegându-şi de data aceasta ca subiect vânătoarea de „trofee“ în deşertul sud-african.

 • Trumpismul şi virusul american al rasismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trumpismul şi virusul american al rasismului

  Xenofobia din discursul populismului naţionalist susţinut de către administraţia Trump trebuie văzută în legătură cu lunga şi nefericita istorie a rasismului american. Întoarcerea „naţionalismului alb” în politicile noii administraţii de la Casa Albă şi promovarea unor strategii cu caracter naţionalist pot avea efecte negative pe termen lung.

 • In Trump we Trust, sau despre trumpizare şi efectele trumpismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  In Trump we Trust, sau despre trumpizare şi efectele trumpismului

  Suntem „Martorii Erei Trump”. Pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump, multimiliardarul multimedia, va deveni în mod oficial preşedintele Statelor Unite. Al patruzeci şi cincilea preşedinte american marchează o nouă eră în istoria politică a lumii. Nu e doar o nouă administraţie a SUA, ci este şi o nouă epocă în politica globală, în care destinele umanităţii pot fi schimbate definitiv. Ce este „trumpismul” şi ce presupune „trumpizarea”?

 • ANALIZĂ George Friedman: Naţionalismul e în creştere, nu fascismul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ANALIZĂ George Friedman: Naţionalismul e în creştere, nu fascismul

  Recent, au apărut mai multe articole şi declaraţii care afirmă că fascismul este în creştere în Europa şi că Donald Trump este un exemplu american de fascism. Aceasta este o denaturare a unui fenomen foarte real. Statul naţional se reafirmă drept principalul vehicul al vieţii politice.

 • Cât de europeană este Europa noastră?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de europeană este Europa noastră?

  Tot mai mulţi europeni de oră recentă ridică vocea împotriva Vestului „decadent”, împotriva unei „Europe slabe”. La noi, exced supăraţii pe multiculturalism, ridicoli într-o ţară în care minorităţile reprezintă sub 10% din populaţie. Aceşti vajnici apărători ai „valorilor europene” se grăbesc să acuze liderii din Germania sau din Franţa pentru „criza” lor morală şi politică. De fapt, care sunt valorile Europei?

 • Povestea gălăţeanului care a avut curajul să se ridice împotriva dictaturii regelui Carol al II-lea. Era cunoscut drept un mare economist al lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea gălăţeanului care a avut curajul să se ridice împotriva dictaturii regelui Carol al II-lea. Era cunoscut drept un mare economist al lumii

  Preocupat în mod deosebit de problemele de politică socială, gălăţeanul Virgil Magdearu s-a remarcat de-a lungul vieţii ca redactor-şef al unor reviste economice. Nu a fost de acord cu liberalii, cu fraţii Brătianu, devenind un membru de vază al Ţărăniştilor, dar şi unul dintre cei mai cunoscuţi economişti români la nivel internaţional.

 • Controversa antisemitismului lui Nae Ionescu, din prefaţa la cartea lui Mihail Sebastian, a ajuns, după 80 de ani, în Marea Britanie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Controversa antisemitismului lui Nae Ionescu, din prefaţa la cartea lui Mihail Sebastian, a ajuns, după 80 de ani, în Marea Britanie

  Sub titlul „«Îmi este ruşine să fiu trist»: remarcabila poveste a unui student evreu în România anilor 1920“, scriitorul britanic Paul Bailey publică, în „The Guardian“, o cronică amplă a volumului lui Mihail Sebastian „De două mii de ani“, apărut în ediţia originală cu o prefaţă antisemită semnată de Nae Ionescu, ceea ce va face din Sebastian, paradoxal, ţinta ideologilor de stânga şi de dreapta, deopotrivă.

 • Memoria holocaustului şi Legea Oprea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Memoria holocaustului şi Legea Oprea

  În ultima perioadă a început o dezbatere în mass media pe tema memoriei holocaustului şi a ororilor comunismului. Discuţie grea, pentru că antrenează multă mitologie. Fără să se fi epuizat alte dimensiuni, acum discuţia se poartă în domeniul juridic, mai exact în jurul Legii 217/2015, supranumită şi „legea antilegionară”. Începând de astăzi, discuţiile se vor purta şi pe marginea unui proiect de lege ce vizează memoria comunismului.

 • Arestarea unei unelte a statului criminal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Arestarea unei unelte a statului criminal

  Am auzit persoane care au spus: „ce folos că îl mai arestează pe Vişinescu acum, la vârsta asta? Apoi, asta îi mai întoarce pe morţi?” Nu, nicio condamnare a unui criminal nu învie victima acestuia. Condamnarea este pentru buna funcţionare a societăţii, pentru ca oricine să conştientizeze faptul că nu poate încălca legea fără să i se întâmple nimic. Chiar dacă acest lucru i se întâmplă înainte de a muri.

 • DEZBATERE Cazul Vintilă Horia şi memoria culturală. Cum se aplică Legea 217/2015 privind crimele împotriva umanităţii şi crimele de război
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  DEZBATERE Cazul Vintilă Horia şi memoria culturală. Cum se aplică Legea 217/2015 privind crimele împotriva umanităţii şi crimele de război

  Condamnat pentru „crime de război“ de Tribunalul Poporului în 1946, autor al unei opere literare remarcabile, personalitatea scriitorului Vintilă Horia este una controversată în ochii opiniei publice. Pe de-o parte, Institutul „Elie Wiesel“ îl acuză în continuare pentru că „s-ar fi pus în slujba hitlerismului sau fascismului“, pe de altă parte, scriitori, academicieni şi jurnalişti cer anularea sentinţei dată în urmă cu 70 de ani