Stiri despre democratie

  627 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Adio, democraţie sau despre naşterea statului iliberal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adio, democraţie sau despre naşterea statului iliberal

  România intră abrupt în conul de umbră al iliberalismului. Dacă ne uităm în jurul nostru vedem că modelul iliberal se extinde cu repeziciune şi că tot mai multe ţări din „lumea liberă” sunt în pericol să se dez-democratizeze pe măsură ce însăşi natura politică a democraţiei pare să se schimbe. Victoria Coaliţiei pentru familie este doar primul pas al triumfului iliberalismului în România.

 • Mai avem nevoie de presă liberă în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai avem nevoie de presă liberă în România

  Presa românească este cangrenată de tonomate, manipulatori de profesie, ofiţeri acoperiţi sau descoperiţi, falşi jurnalişti, aşa zişi formatori de opinie şi tot felul de alte vedete, care otrăvesc permanent mediul şi societatea românească. Opinia publică are mari semne de îndoială privind presa românească. Societatea românească în ansamblu, este afectată grav de această toxicitate.

 • Vecinii necunoscuţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vecinii necunoscuţi

  Organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi de Fundaţia Konrad Adenauer, în aceste zile se derulează şcoala internaţională de primăvară „Tinerii şi memoria în Europa postcomunistă“.

 • 72 de ore în Bolivia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  72 de ore în Bolivia

  În a doua zi de Paşte, am plecat în Bolivia, alături de alţi patru colegi din comisia pentru drepturile omului a Parlamentului European. Ţara e foarte săracă şi, politic vorbind, paradoxală. Mă mărginesc să notez aici doar trei dintre lucrurile pe care le-am înţeles de la interlocutorii întâlniţi săptămâna trecută.

 • Tot mai mulţi austrieci vor un lider autoritar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tot mai mulţi austrieci vor un lider autoritar

  Sprijinul pentru sistemul democratic din Austria s-a redus în ultimii zece ani, aproape un sfert din populaţie dorind un lider autoritar. Aceasta este concluzia unui sondaj de opinie privind tendinţele democratice realizat de Institutul de studii sociologice SORA, transmite DPA.

 • USR şi excesul de democraţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  USR şi excesul de democraţie

  Recentele învălmăşeli feisbuciste din USR, în care diverşi membri ai formaţiunii de tip Frankenstein de la noi se atacă reciproc, denotă un sindrom nefericit al democraţiei. USR este acum mai degrabă o grădină zoologică decât un amfiteatru academic. Şi, nefiind o uniune politică în sens clasic, ci un mozaic de interese şi ideologii, ridicarea poalelor în cap din USR atrage atenţia asupra pericolelor aduse de excesul de democraţie.

 • De ce România ar trebui să marşeze pe Europa cu mai multe viteze
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce România ar trebui să marşeze pe Europa cu mai multe viteze

  Pe agenda publică a lumii în general şi a Europei în mod special, evoluţia Uniunii Europene redevine o temă de interes central. De data aceasta, în contexul Brexit şi al discursului populist în ascensiune, miza este însăşi supravieţuirea UE.

 • Problema istorică, nerezolvată a puterii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Problema istorică, nerezolvată a puterii

  Incurabila problemă majoră care a perpetuat legendara „ciumă roşie” în România.Călcâiul lui Ahile pentru actuala putere din România? Vulnerabilitate a marilor câştigători ai alegerilor? Cel mai mare şi puternic partid din ţara noastră, care domină scena politică de la Revoluţie încoace, are o repetabilă problemă. O piatră de gât, accesorizată cu numeroasele schelete istorice în dulap, de care nu poate să scape.

 • România e o
democraţie semiconsolidată, o ţară liberă, cu o presă parţial liberă, arată raportul anual al Freedom House
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România e o democraţie semiconsolidată, o ţară liberă, cu o presă parţial liberă, arată raportul anual al Freedom House

  Astăzi, în spaţiul euro-asiatic există mai multe regimuri autoritare decât democraţii consolidate, atrage atenţia Freedom House, în raportul său anual. România a înregistrat un mic progres, iar statele care au suferit o degradare mai mare a democraţiei sunt Polonia şi Ungaria. Probleme ridică şi Bulgaria, Cehia şi Slovacia, iar anul trecut inamicul public la nivel european a fost populismul, mai arată raportul.

 • Dacă prin minune...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dacă prin minune...

  Ce-ar fi dacă, prin minune, am scăpa de autocraţi? De cei care, cu Liviu Dragnea între ei, restaurează dictatura, conferindu-i forme noi, în timp ce pun umărul la a trage Europa către fascistoida Rusie? Ce ne-ar salva?

 • Postcomunismul şi democraţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Postcomunismul şi democraţia

  Banal, dar nu mai puţin adevărat: căderii comunismului nu avea cum să îi urmeze instaurarea spontană şi fără rest a democraţiei. Deloc teoretică, tranzitologia este acea ştiinţă care măsoară anvergura şi durata trecerii de la un regim la altul.