Stiri despre democratie

  670 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Raport Freedom House: Democraţia este în criză
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Raport Freedom House: Democraţia este în criză

  Drepturile politice şi libertăţile civile s-au deteriorat în întreaga lume, ajungând în 2017 la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Aceasta este una dintre concluziile raportului „Freedom in the World 2018“ („Libertatea în lume 2018“, în trad.), realizat de organizaţia neguvernamentală Freedom House.

 • Povestea unui imigrant în SUA: „Uşa Americii se deschide larg dacă ai numele potrivit, culoarea pielii potrivită“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea unui imigrant în SUA: „Uşa Americii se deschide larg dacă ai numele potrivit, culoarea pielii potrivită“

  Sayu Bhojwani a fost primul responsabil cu Imigraţia din cadrul Primăriei oraşului New York. „Visul meu ajustat m-a condus unde sunt azi: să antrenez imigranţi să candideze pentru funcţii publice şi să conduc o mişcare pentru o democraţie incluzivă“, declara ea, în 2016, pe scena TEDx. Acum este antreprenoare, speaker şi scriitoare.

 • România
2018: trezirea forţei şi contraatacul imperiului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România 2018: trezirea forţei şi contraatacul imperiului

  De regulă, trecerea într-un nou an este un prilej de rezoluţii. În ceea ce priveşte anul 2018, acesta va fi cu siguranţă unul istoric. Semnificaţiei sale simbolice (centenarul Marii Uniri) i se adaugă una cât se poate de concretă: este un an decisiv pentru supravieţuirea democraţiei româneşti.

 • Washington Post: Democraţia, în pericol în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Washington Post: Democraţia, în pericol în România

  Revoluţia democratică care a învinsese în Europa Centrală după prăbuşirea imperiului sovietic este în pericol să fie inversată. Din cauza că UE este incapabilă să descurajeze acest proces în Polonia şi Ungaria,  a treia ţară postcomunistă, România, se grăbeşte să inverseze reformele anticorupţie pe care le-a adoptat sub presiunea Bruxelles-ului, scrie într-un editorial Washington Post.

 • Crăciun 2017
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Crăciun 2017

  Recitesc textele scrise cu ocazia sărbătorilor de Crăciun ale anilor 2015 şi 2016. Primul dintre ele venea la scurtă vreme de la dezastrul de la #colectiv  care ne-a arătat tuturor nu doar felul în care corupţia ucide, ci şi cât de slabă, laşă şi puţin pregătită să guverneze este clasa politică din România, cel de-al doilea era scris după alegerile legislative din 11 decembrie, încheiate cu masiva victorie a social-democraţilor.

 • 22 decembrie 1989, primul gust al libertăţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  22 decembrie 1989, primul gust al libertăţii

  22 Decembrie, ora 12.06, acum 28 de ani. Dictatorul Nicolae Ceauşescu a fugit cu un elicopter de pe sediul Comitetului Central. Acel moment a fost prima speranţă de democraţie şi libertate, prima speranţă că o viaţă mai bună poate exista pentru fiecare român.

 • Funeraliile Naţionale ale democraţiei?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Funeraliile Naţionale ale democraţiei?

  România trece în aceste zile printr-o perioadă de tristeţe şi de doliu odată cu trecerea în nefiinţă a Regelui Mihai. La un alt nivel, se observă însă un strat de tristeţe şi de doliu pricinuit de posibila moarte a democraţiei.

 • Puciul din decembrie 2017 de la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Puciul din decembrie 2017 de la Bucureşti

  Şi-a pus PSD în cui întreg arsenalul de sentimente anti-monarhice, a folosit modelul lupului îmbrăcat strategic în piele de oaie, a instrumentalizat în scop propriu şi ticălos ziua revenirii pe veci în patrie a Regelui Mihai al României şi, în cârdăşie cu ALDE şi cu mereu foarte bine şi opotun(ist) reorientată UDMR a pregătit un puci anti-democratic.

 • 1x1=1!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  1x1=1!

  Ei, cum se face că Mihai Şora, Gabriel Liiceanu etc. au ajuns să fie manipulaţi, iar analfabeţii (cel puţin 50% din populaţia ţării) sunt cei cerebrali, omniscienţi, cei care poartă întotdeauna cumpăna şi firul de plumb cu ei -- statuile inteligenţei, incontestabilii specialişti ai mecanismelor democraţiei?

 • Revoluţionar: „În ’89 m-am ridicat pentru libertate şi dreptate, nu pentru hoţii, aranjamente de clan şi golăneală”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Revoluţionar: „În ’89 m-am ridicat pentru libertate şi dreptate, nu pentru hoţii, aranjamente de clan şi golăneală”

  „Adevărul“ a stat de vorbă cu actorul revoluţionar Vlad Vasiliu, care dezvăluie o serie de „subterane” ale evenimentelor din decembrie 1989, de la Galaţi, împrejurări în care el şi membrii primului comitet revoluţionar au fost, pe rând, eroi, terorişti şi, apoi, din nou eroi. Actorul crede că România nu este nici pe departe acolo unde au sperat, acum 28 de ani, cei care s-au ridicat împotriva regimului ceauşist.

 • Populismul şi democraţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Populismul şi democraţia

  E timpul să ne amintim că „democraţia nu constă în punerea episodică a unui buletin în urnă, în delegarea de putere aleşilor, pentru ca apoi să fii dezinteresat, să te abţii, să taci timp de cinci ani“, după cum avertiza fostul luptător din Rezistenţă şi prim-ministru francez Pierre Mendès France. Democraţia, sintetiza el, „este acţiunea continuă a cetăţeanului“.