Stiri despre democratie

  614 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Dacă prin minune...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dacă prin minune...

  Ce-ar fi dacă, prin minune, am scăpa de autocraţi? De cei care, cu Liviu Dragnea între ei, restaurează dictatura, conferindu-i forme noi, în timp ce pun umărul la a trage Europa către fascistoida Rusie? Ce ne-ar salva?

 • Postcomunismul şi democraţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Postcomunismul şi democraţia

  Banal, dar nu mai puţin adevărat: căderii comunismului nu avea cum să îi urmeze instaurarea spontană şi fără rest a democraţiei. Deloc teoretică, tranzitologia este acea ştiinţă care măsoară anvergura şi durata trecerii de la un regim la altul.

 • Înainte de nimic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Înainte de nimic

  Democraţia? Păcat de întrebare! O suficienţă neobosită a transformat întrebarea asupra democraţiei în sora ei mai mică: întrebarea asupra banalităţii permanente. Exemplu: mîine, mai e gravitaţie? Cu varianta suplimentară şi divergentă: dar poimîine? Prea multă lume inteligentă sau deloc inteligentă dar amatoare de inteligenţă a ajuns să creadă că democraţia e o alcătuire nedemontabilă.

 • Protestele,
societatea civilă şi consolidarea democratică în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Protestele, societatea civilă şi consolidarea democratică în România

  Forţa societăţii civile şi rolul său în apărarea statului de drept şi a bunei guvernări reprezintă un factor esenţial pentru consolidarea democratică a României. Prin promovarea şi continuarea luptei împotriva corupţiei, a abuzurilor şi a derapajelor democratice, protestele din România sunt un model pentru întreaga regiune a Europei Centrale şi de Sud-Est.

 • Despre fariseii din noi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre fariseii din noi

  Da, mă, ştiu! Nu ne plac manele, urâm corupţia şi suntem apărătorii drepturilor omului. Suntem cu „statul de drept”, iubim meritocraţia, ne place cu UE şi, mai nou, suntem o sursă de inspiraţie pentru Europa. Avem tineri „frumoşi şi deştepţi”, principii solide de viaţă şi convieţuire, şi apărăm democraţia, inclusiv prin nesupunere civică.

 • ...craţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ...craţia

  Toată istoria ţării noastre poate fi descrisă în trei verbe: trebuia, trebuie, ar trebui. După un sfert şi ceva de veac de la Independenţă, tot penibili suntem. Şi pe verticală, şi pe orizontală. Semnele maturizării ca stat şi naţiune întârzie să apară. Iar democraţia ne-a luat pe nepregătite.

 • Despre dinţii concetăţenilor noştri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre dinţii concetăţenilor noştri

  Un filosof, proprietar al unei afaceri de zeci de milioane de euro şi şofer capabil al unui bolid de zeci de mii de euro, deplânge faptul că unii dintre concetăţenii săi au dantura stricată. El este reprezentativ pentru un tip de „trădare a intelectualilor” de care suferă România contemporană. Intelectualii de la noi nu sunt preocupaţi de faptul că sistemul medical nu asigură cetăţenilor servicii medicale, ci de faptul că oamenii sunt ştirbi.

 • Antidemocraţia în America
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Antidemocraţia în America

  Lucifer însuşi s-ar fi învoit de la serviciu, după o lună atît de istovitoare. Nu Donald Trump! Marele tartor american continuă, fără pauză de cafea cu sulf sau sînge de copil, să-şi  chinuie compatrioţii, familia şi planeta.

 • Cum am fost trollat de aparatul de propagandă. Al cui?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum am fost trollat de aparatul de propagandă. Al cui?

  Fac un autodenunţ. E în termenul (mai nou redus) de şase luni. Sunt un manipulat. Oculta mondială, Soros şi multinaţionalele m-au scos la protest, nu principiile şi ataşamentul faţă de ceea ce ar trebui să fie o democraţie autentică.

 • România first sau România the last?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România first sau România the last?

  Teoria spune că noi trăim consecinţele acumulărilor generaţiilor anterioare, a cutumelor sau comportamentelor culturale care se răsfrâng involuntar asupra fiecăruia dintre noi. Şi asta se întâmplă fără să putem controla bagajul genetic şi cultural moştenit de la strămoşi.

 • Ce facem mai departe: moţiune civică pentru România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce facem mai departe: moţiune civică pentru România

  În aceste zile se scrie istoria României. Sunt cele mai ample manifestaţii civice din istoria noastră post-decembristă. După mai bine de un sfert de secol în care ne-am acuzat şi am fost acuzaţi că suntem un popor resemnat, neinformat şi divizat, ne-am trezit.