condiment - ultimele știri
Pe măsură ce ne îndreptăm spre sezonul sărbătorilor, există un condiment la care probabil că veți apela mai des: scorțișoara. Dacă vă place, sunt șanse mari să o folosiți și în alte preparate, nu doar în dulciuri. Condimentul are un gust delicios de chili pe cartofii dulci și friptură.
Scorțișoara, popularul condiment aromat, ar putea face mai mult decât să vă trezească papilele gustative și să contribuie la îmbunătățirea memoriei.
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.
Există nenumărate modalităţi de a savura o ceaşcă de cafea, care diferă de la o ţară la alta, de pe un continent pe altul, în funcţie de tradiţia pe care fiecare popor şi-a cultivat-o de-a lungul timpului.
Tipuri de cafea tadiţională pe glob: cu whisky, brânză, lămâie, lapte sau piper, caldă sau cu gheaţă
Galerie foto adevarul.ro: Tipuri de cafea tadiţională pe glob: cu whisky, brânză, lămâie, lapte sau piper, caldă sau cu gheaţă
Preţuit în vechime pentru calităţile sale vindecătoare, astăzi, hreanul este folosit mai mult pe post de condiment alimentar. Totodată, este un leac ieftin şi la îndemână. Din rădăcina de hrean se fac tincturi, sirop, vin, oţet, făină sau macerat.
Turmericul este un condiment exotic, folosit nu doar pentru că dă culoare şi o aromă aparte preparatelor, ci şi pentru proprietăţile sale terapeutice. Principalul condiment al bucătăriei indiene este considerat a avea beneficii majore pentru corpul u...
Bucătarul reşiţean Uica Mihai povesteşte de perioada din "Epoca de Aur", când condimentele la pungă aduse de sârbi în vestul ţării erau la mare căutare....
Considerat antibiotic natural, un antiinflamator, dar şi un afrodisiac la îndemâna oricui, aromatul hrean, cu miros înţepător şi gust arzător, este ideal pentru anemii, sinuzite şi bronşite. Deşi oferă beneficii extraordinare, condimentul nu este pen...
Piperul negru are efect antioxidant si antibacterian, menţinând starea de sănătate a tractului digestiv. De asemenea, îmbunătăţeşte digestia şi ajută la sănătatea intestinală....
Sarea dă gust preparatelor culinare. Nu este însă foarte indicat, mai ales pentru anumite persoane, să folosească în exces acest condiment. Nutriţionistul arădean Dan Merişca vorbeşte pentru adevarul.ro despre cât de multă sare trebuie adăugată în mâ...
Leuşteanul este numit şi paznicul grădinii, iar în Antichitate se credea că are puteri magice şi poate aduce iubirea. În credinţa populară românească, oamenii credeau că dacă fură cineva leuşteanul din grădină, toate plantele se ofilesc pentru că nu ...
Nu este doar un simplu condiment, ci şi un adevărat leac natural. Busuiocul, supranumit şi “Regele” mirodeniilor, conţine numeroase vitamine, minerale şi alţi nutrienţi necesari corpului uman pentru o bună funcţionare....
Indiferent dacă foloseşti un grătar pe lemne în aer liber, cuptorul aragazului sau tigaia grill, vei avea nevoie de doar câteva minute pentru a găti cotletele de miel sau coastele împănate de miel pentru a obţine friptura perfectă....
Folosit în multe bucătării ale lumii, graţie aromei sale plăcute ce derivă din lista lungă de uleiuri esenţiale conţinute, cimbrul este la fel de valoros şi în fitoterapie, fiind recomandat pentru tratarea a zeci de afecţiuni medicale. Totuşi, nu ori...
Dacă eşti amatoare de gusturi picante şi vrei să slăbeşti, dieta cu ardei iute este cea mai potrivită pentru tine. Acest condiment este renumit pentru arderea grăsimilor din organism şi pentru faptul că accelerează metabolismul....
Alături de chimen, fenicul şi mărar, din a căror familie de plante face parte, anasonul, unul dintre cele mai vechi condimente din lume, este un excelent medicament natural. Are puternice efecte antibacteriene, calmante, antioxidante şi imunostimulat...
Egiptenii mestecau seminţele de cardamon pentru a-şi curăţa dinţii, în timp ce indienii foloseau acest condiment ca remediu împotriva obezităţii. Studiile recente au arătat că, împreună cu alte mirodenii, poate ajuta digestia, dar este şi o soluţie e...
Unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, după vanilie şi scorţişoară, cardamomul nu este doar un afrodisiac, ci şi un excelent tratament natural pentru tulburările digestive şi „aspirator“ pentru toxinele din organism....
Bucătarul bănăţean cunoscut sub numele de Uica Mihai susţine că ocoleşte multe restaurante unde a simţit că mâncarea fost “îmbunătăţită” cu un praf de condimente.
Folosit cu precădere în fel şi fel de preparate, ghimbirul are virtuţi terapeutice de luat în seamă. El alungă greaţa, calmează arsurile la stomac şi îmbunătăţeşte metabolismul. Dar, planta este de ajutor şi în cosmetică....
Leacurile naturale sunt cele mai bune medicamente atunci când tusea sâcâitoare nu ne dă pace. Folosite încă din vechime, datorită proprietăţilor sale uimitoare, acestea au efecte analgezice, antiinflamatoare şi uşor antibiotice. Pătlagina este prima ...
Turmericul este unul dintre cele mai utile condimente, deoarece are proprietăţi antiîmbătrânire, antiinflamatoare şi antioxidante. Iar acest ingredient minunat poate fi de mare ajutor în tratarea a numeroase afecţiuni....
Plantă valoroasă foarte apreciată, bogată în vitaminele A, C, E şi K, precum şi fibre, fier, magneziu, vitamina B6, calciu şi potasiu, oregano este vestit pentru beneficiile sale asupra organismului. Denumită popular măghiran, condimentul este recuno...
Folosit în preparate culinare ca şi condiment cărora le dă o savoare inconfundabilă, banalul mărar are proprietăţi uimitoare. Efectele sale miraculoase au fost menţionate încă din Egiptul Antic. De exemplu, puţini ştiu că uleiul de mărar poate opri s...
Mărarul este un condiment folosit încă din Evul Mediu. Are proprietăţi miraculoase, ajută sistemul digestiv, calmează nervii, combate respiraţia urât mirositoare, alungă durerea şi ne poate scăpa de sforăit....
Chimionul este un condiment popular în India, Mexic şi Orientul Mijlociu. Cercetările arată că această mirodenie are proprietăţi antioxidante, ajută digestia, înlătură insomnia, tratează diabetul şi protejează împotriva pierderii de memorie, printre ...
Scorţişoara, apreciată în sezonul rece pentru aromatizarea băuturilor calde, precum şi a prăjiturilor, nu doar că ne trezeşte simţurile şi ne introduce în atmosfera sărbătorilor, dar are şi o serie de proprietăţi benefice pentru sănătate....
Unul dintre cele mai populare condimente lume, folosit în trecut ca monedă se schimb, piperul, nu numai că ne condimentează viaţă, prin savoarea deosebită pe care o dă preparatelor culinare, ci ne ajută să ne menţinem şi sănătoşi. Are proprietăţi dig...
Există un condiment-medicament despre care cercetătorii spun că are o valoare incontestabilă pentru sănătatea şi bunăstare organismului. Iar dacă mai este adăugat şi în preparatele culinare sau în băuturi, poate să trateze până la 600 de boli....
Busuiocul este o plantă utilizată în bucătărie, dar şi un medicament natural. Reduce febra, scade nivelul colesterolului, luptă cu infecţiile, ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi ne apără de ţânţari.
Cea mai folosită şi scumpă aromă din lume este un excelent remediu pentru diverse afecţiuni. În afara parfumului plăcut şi delicat, vanilia are şi proprietăţi antispasmodice, antiseptice şi digestive, dar este şi un bun afrodisiac....
Un extraordinar antiseptic, rozmarinul a fost folosit pentru purificarea aerului până în secolul XX în spitalele din Europa, prin arderea de crenguţe. Proprietăţile binefăcătoare ale plantei sunt date de diferite tipuri de antioxidanţi pe care le con...
Ghimbirul este considerat condiment-minune şi este cel mai puternic medicament natural. Specialiştii în nutriţie au explicat, pentru ”Adevărul”, că această plantă are o serie de beneficii asupra organismului şi poate fi consumată şi în timpul curelor...
Este timpul să adăugaţi în dulapul din bucătărie încă un condiment, un ingredient care nu numai că dă un gust aparte mâncării, ci ne va ajuta şi să scăpăm mai repede de kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor.
Concurenţii „MasterChef“ au gătit bucate inspirate de tradiţia romanilor şi au fost martorii unei demonstraţii de măiestrie din partea chefilor. Paul Sisserman, unul dintre cei mai vulcanici participanţi, a strârnit iarăşi controverse prin atitudinea...
Îl folosim pentru a condimenta preparatele culinare, iar proprietăţile sale terapeutice se cunosc de mii de ani. Alimentul te apără de afecţiunile inimii, iar lista beneficiilor nu se opreşte aici....
Un condiment, inclus în mod obişnuit în curry, poate potenţa abilitatea creierului de a se autovindeca, potrivit unui studiu al cercetătorilor germani în neuroştiinţe.
Cercetătorii au descoperit că există un condiment care are capacitatea de a micşora tumorile. Mai mult decât atât, acesta este mai eficient decât multe medicamente administrate pacienţilor cu cancer....
Te-ai plictisit să găteşti cu aceleaşi condimente şi ai vrea să încerci ceva nou, care să adauge un plus de savoare preparatelor? Ei bine, un anumit tip de ardei iute foarte popular în bucătăria specifică Orientului Mijlociu a devenit în ultimii ani ...
Originar din India şi Sri Lanka, cardamomul este unul din cele mai scumpe condimente din lume, ale cărui beneficii îl recomandă pentru utilizare în numeroase preparate culinare....
Este fructul unei plante tropicale, poate avea culori şi arome diferite, este cel mai comercializat condiment din lume şi au existat momente în istorie când a fost folosit ca monedă de schimb.
Bobiţele de muştar alb, care asezonează atât de savuros carnea de vită, şi care dau un gust excelent marinatelor, fac deliciul gospodinelor de mai bine de 3000 de ani....
De cele mai multe ori nu ne aşteptăm să găsim condimentele preferate încuiate cu cheia, dar la supermarketul din California pe care îl frecventa, în 1980, Anthea Gerrie, blogger pentru „The Independent“, şofranul era foarte bine păzit. Cumpărătorii l...
Friptura-i parcă mai bună atunci când este asezonată cu o crenguţă de rozmarin. Dar, dincolo de asta, ştiai că îmbietorul condiment se situează la loc de cinste în topul celor mai eficiente plante medicinale? Iată doar câteva din leacurile în care es...