Răzvan Voncu

Conf. universitar

Vorbim adesea de Basarabia, dar uităm că, odată cu ea, României i-au fost răpite de către URSS şi alte teritorii: Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi Insula Şerpilor. Ulterior, prin reorganizarea teritorială a nou-născutei „Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti“, Basarabia şi-a pierdut sudul, dăruit de conducerea sovietică Ucrainei.

Colegilor din presa de la Chişinău nu le-a scăpat faptul că Igor Dodon, leu-paraleu pe Bâc, nu există în afara teritoriului Republicii Moldova. (La drept vorbind, şi la Tiraspol când merge, parcă e un preşedinte de colhoz în audienţă la prim-secretarul de raion, dar asta e altă poveste).

Irelevant încă de la instalarea ca preşedinte, Dodon şi-a epuizat repede toate schemele primitive de discurs. Nici măcar insultele la adresa României, a poporului român şi a adevărului istoric nu mai produc nici un efect, pentru că dincoace de Prut nu-l bagă în seamă nici portarul de la Cotroceni, necum vreun oficial.

  • Răzvan Voncu a publicat un nou articol acum 17 zile

    Una din caracteristicile spiritului mancurt este absenţa memoriei. Mancurtul trăieşte numai în prezent. Viitorul e ca o ruletă, fie ce-o fi, iar trecutul, ce a făcut ieri şi ce a spus alaltăieri, nu există.

  • Răzvan Voncu a publicat un nou articol luna trecuta

    Nu e cazul să fim mereu catastrofici cu privire la situaţia din Republica Moldova. Se întâmplă, ca peste tot, şi lucruri bune, de la cele naturale (cum este performanţa şcolară tot mai impresionantă a copiilor şi tinerilor) la cele rezultând din demersuri şi politici publice.

Vezi mai multe