Răzvan Voncu

Conf. universitar

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la apariţia romanului Moromeţii, al celui mai mare prozator român postbelic, Marin Preda. Sunt convins că aniversarea acestei capodopere va genera numeroase dezbateri şi comentarii. Unul dintre aceste comentarii, însă, interesează în mod special Basarabia, prin prisma demolării unui mit, pe care romanul o operează.

Raportul premierului Gaburici, după 100 de zile de mandat, conţine o lacună. Se vorbeşte în el despre una-alta, ca şi la Bucureşti, ca şi în alte capitale europene: legi, acorduri, creşteri şi scăderi. Nimic, însă, despre cultură. Ca şi cum Executivul de la Chişinău n-ar avea nici o obligaţie să le ofere cetăţenilor şi cultură, în contul impozitelor pe care aceştia le plătesc statului.

La recenta ediţie a Târgului de Carte Bookfest, de la Bucureşti, a fost lansată cartea Ioanei Diaconescu, „Marin Preda. Un portret în arhivele Securităţii”. Rezultat al unei cercetări ce a durat 10 ani, cartea examinează şi înfăţişează, prin documente originale, urmărirea lui Marin Preda de către fosta Securitate, aşa cum se vede ea în arhiva de la CNSAS.

  • Răzvan Voncu a publicat un nou articol acum 17 zile

    Una din caracteristicile spiritului mancurt este absenţa memoriei. Mancurtul trăieşte numai în prezent. Viitorul e ca o ruletă, fie ce-o fi, iar trecutul, ce a făcut ieri şi ce a spus alaltăieri, nu există.

  • Răzvan Voncu a publicat un nou articol luna trecuta

    Nu e cazul să fim mereu catastrofici cu privire la situaţia din Republica Moldova. Se întâmplă, ca peste tot, şi lucruri bune, de la cele naturale (cum este performanţa şcolară tot mai impresionantă a copiilor şi tinerilor) la cele rezultând din demersuri şi politici publice.

Vezi mai multe