Geopolitical Futures

Centru de analiză fondat de George Friedman

Mai multe ţări situate la graniţa dintre Rusia şi restul Europei îşi schimbă liderii - dar nu şi politica externă. Politicienii pro-ruşi au câştigat alegerile prezidenţiale din Bulgaria şi Republica Moldova. Pe 9 noiembrie, Parlamentul eston a adoptat o moţiune de cenzură împotriva guvernului aflat la putere, care ar putea duce la crearea unei noi coaliţii de guvernare condusă de Partidul Central, o formaţiune politică pro-rusă.

Nu m-am aşteptat niciodată să folosesc aceste litere ca titlu pentru un text scris de mine, dar în timp ce mă gândeam la situaţia politică actuală, am realizat că nimic altceva nu ar putea concluziona mai bine momentul. Pentru cei care se simt ofensaţi, WTF înseamnă „well, that's fine”. (Şi pentru cei care au crezut altceva, să vă fie ruşine.)

În ultimele săptămâni, nord-coreenii au tot lansat rachete din submarine şi, în urmă cu puţin timp, au testat încă un dispozitiv nuclear, aparent cel mai mare pe care l-au testat până acum. După aceste evenimente, două întrebări au nevoie de răspunsuri. În primul rând, cât de semnificative sunt aceste teste din punct de vedere militar? În al doilea rând, care sunt intenţiile politice ale Coreei de Nord cu privire la aceste teste?

Piloţii care au fost implicaţi în doborârea avionului rus care, în noiembrie, a violat pentru scurt timp spaţiul aerian al Turciei au fost arestaţi de autorităţile turce. Un oficial turc a spus că arestările au legătură cu tentativa eşuată de lovitură de stat. Cu acest eveniment, unul dintre principalele rezultate ale tentativei de puci devine evident.