Geopolitics.ro

Portal de analize geopolitice

"Într-o lume globalizată, distanţele fizice între doi parteneri nu mai constituie un obstacol. Distanţa de un sfert de Ecuator între  Europa şi Japonia nu înseamnă nimic atunci când este vorba de cooperare în domeniul cosmic şi ambele părţi au un potential imens pentru a desfăşura activităţi în acest domeniu", consideră Dumitru Prunariu.

Recrudescenţa extremismului are explicaţii mai subtile ce ţin mai degrabă de ideologii – moduri distorsionate de gândire şi percepţie a realităţilor care apar la persoane vulnerabile, frustrate şi incapabile să conceapă o altfel de comunicare în afara violenţei, şi care deseori se ascund sub eticheta religiei în interpretări distorsionate.

În urmă cu câteva zile, am avut onoarea de a-i lua un interviu domnului Dumitru Prunariu despre recentul congres al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic ce a avut loc luna aceasta în China, atingând cu această ocazie şi subiectul programului spaţial chinez.

Atunci când analizăm o zonă geografică din punctul de vedere al potenţialului existent de a se transforma într-un nexus geopolitic în decursul timpului, trebuie analizată nu numai capacitatea respectivei regiuni de a focaliza interesele marilor puteri şi ale puterilor regionale, ci şi capacitatea ei de a emite “unde geopolitice” în exterior.