Eugen Hriscu

Specialist în sănătate mintală

Scena telefoanelor aprinse în Piaţa Victoriei a devenit momentul cel mai reprezentativ al mişcărilor de protest din această iarnă. Dar, în aceeaşi seară, s-a mai produs un eveniment care ar putea să se dovedească, pe termen lung, a fi un germene de schimbare mult mai important decât fotografia-simbol a luminilor. Pe 5 februarie, 300.000 de români au tăcut împreună.

Recent, un om politic important a declarat că banii domnului Soros au finanţat răul din România. În aceste condiţii, mă simt obligat să fac un autodenunţ - eu însumi sunt parte din răul expus de domnul Dragnea. În 1993, un băiat de şaisprezece ani din Iaşi şi care nu mai ieşise din ţară niciodată a obţinut o bursă cu care a studiat cinci luni în Statele Unite. Apoi am făcut rău, foarte mult rău şi nu cred că mă mai pot opri vreodată.

Un reportaj recent al unui post de televiziune condamna înmulţirea practicanţilor de terapii alternative, a vindecătorilor care fac apel la forţe obscure, la credinţă şi magie. În această vânătoare de vrăjitoare, în sensul propriu al expresiei, sunt luaţi drept purtători de lance profesori universitari, academicieni şi însuşi preşedintele Colegiului Psihologilor.

Aproape nimeni nu se aştepta ca Donald Trump să câştige, nici măcar Donald Trump. Forţe de dincolo de tărâmul raţiunii l-au purtat spre victorie. Oamenii au ascuns cu ruşine opţiunea lor politică şi au votat cu durere împotriva valorilor pe care le declarau public. Ideea pe care o susţin este că aceste procese care lucrează împotriva eului pot fi structuri inconştiente ale unui nucleu traumatic colectiv.