Adrian Niţă

Conf. univ. Filosofie

Un alt proverb românesc în care crede 60 la sută din populaţia României (în acord cu un recent sondaj de opinie), susţine că „Bătaia este ruptă din rai“. Folosit în general de către părinţi pentru a-şi educa copiii, proverbul consfinţeşte o realitate tristă în România secolului 21: majoritatea adulţilor nu ştiu, nu vor sau nu pot să înţeleagă cât este de nocivă violenţa.

În plin secol 21, mentalul colectiv românesc este dominat de numeroase idei şi credinţe despre hoţie ce ţin de perioada medievală (deşi, sunt convins că acestea nu se regăseau nici măcar în medievalitate în ţări europene ca Germania sau Anglia). Există câteva proverbe româneşti care dau seama de această tristă realitate, din care cel mai sugestiv, dar şi cel mai periculos, este cel care susţine că „hoţul neprins e negustor cinstit“.

Anul ce stă să se încheie marchează în istoria recentă a României o serie de elemente extrem de îngrijorătoare. Pe lângă problemele macroeconomice, ale căror efecte se văd în scăderea nivelului de trai al populaţiei, în accentuarea sărăciei, în amplificarea abandonului şcolar etc., problemele cu impact mediu şi lung sunt de văzut în alte zone ale vieţii oamenilor.

Vezi mai multe