Adrian Fanaca

Specialist

Vineri încep la Budapesta Campionatele Mondiale de Nataţie. Este unul dintre cele patru mari evenimente sportive anuale de pe glob, cu premii totale de peste 5 milioane de euro. Va fi organizat a doua oară de un stat post-comunist, după Rusia acum doi ani, iar din reţeta succesului bineînţeles că nu au lipsit scandalurile. Federaţia Maghiară de Nataţie şi chiar Katinka Hosszu, cea mai bună înotătoare din lume, sunt la cote minime de încredere.

România are dacă nu mă înşel, 27 de miniştri, Ungaria are mai puţin de jumătate, la o populaţie tot jumătate. Mai mult, Germania are 15 miniştri la o populaţie de 4 ori mai mare. Dacă nu e cu supărare, PSD-ule, de ce vă trebuie atâţia miniştri, că oricum nu faceţi nimic? Ca să hrăniţi clientela imensă de partid, cumva? Clienţilor voştri le este ruşine să muncească la McDonald’s? Ştiu oameni cu doctorat în inginerie care au făcut-o.

Încerc să înţeleg de ce spun pesediştii că nu pot schimba nimic. Teoretic, ei au majoritatea în Parlament. Ar putea sa schimbe sistemul fără probleme. Vasile Dâncu este ultimul care sugerează, în ultimul număr al revista Sinteza, că elitele, adică el şi PSD-ul, înţeleg eu, sunt lipsite de putere în România. Are el dreptate şi dacă are, cum s-a ajuns aici şi ce e de făcut?

Sunt în gară în Budapesta. Am ajuns. Bolta arcuită a gării mă fascinează, deopotrivă cu mirosul de benzină ori motorină din aer. Niciodată nu am făcut diferenţa între mirosurile nucleelor aromate. Nu cunosc pe nimeni în acest oraş şi va trebui să stau aici pentru următorii doi ani. Am primit bursă de studii. Nu am bani foarte mulţi la mine, dar în momentul ăsta banii sunt ultima mea grijă. Trenul care m-a lăsat în gară deja a plecat.

Vezi mai multe