Ad Astra

Comunitate a oamenilor de ştiinţă români

Asociaţia Ad Astra cheamă în instanţă Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (M.E.C.S.) pentru refuzul acestuia de a face public bugetul total al competiţiei de proiecte Tinere Echipe 2014. Plângerea a fost înregistrată în data de 26.02.2015, cu numărul 6743/3/2015, la Tribunalul Bucureşti secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal.

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm (aritmie) întâlnită în practica clinică curentă. William Harvey, medicul regelui Charles I al Angliei, cel care descria pentru prima dată sistemul circulator, a fost şi primul care a descris fibrilaţia atrială la animale, în anul 1628 [1].

A trecut mai mult de o jumătate de secol de la descoperirea structurii ADN-ului [1] şi mai mult de un deceniu de la secvenţierea primului genom uman [2]. Se vorbea atunci despre medicina personalizată a viitorului, în care fiecare pacient va beneficia de un tratament propriu, în directă legătură cu bagajul genetic pe care acesta îl poartă.

Transformând idei ştiinţifico-fantastice în realitate, cercetătorii au conceput rachete în miniatură (nano-rachete) care străbat corpul omenesc pentru de a transporta medicamente în diverse locaţii, în misiuni medicale care pot salva vieţi.