Copiii moldoveni la Strasbourg: „Vrem să fim consultaţi de adulţi“
0Doi adolescenţi moldoveni au vorbit în faţa Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei despre respectarea drepturilor copiilor. Robert Cinciuc de 14 ani, din Bălţi, şi Victoria Lungu, în vârstă de 15 ani, din Chişinău, au făcut recomandări pentru oficialii de la Strasbourg.
Au lăsat ghiozdanele de-o parte, s-au îmbrăcat la patru ace şi au pornit spre Consiliul Europei pentru a prezenta sugestiile Comitetului de Minişti, care ulterior va elabora recomandări pentru guvernele ţărilor membre cum să îmbunătăţească participarea copiilor şi a tinerilor.
Robert Cinciuc şi Victoria Lungu spun că a fi copil în Moldova nu este uşor, dar ştiu că pot schimba lucrurile doar prin participare. La Strasbourg, cei doi au prezentat 12 recomandări făcute în urma unor întâlniri cu zeci de copii din ţară.
Sărăcia, violenţa, migraţia părinţilor, lipsa locurilor de joacă amenajate, a oportunităţilor egale de participare şi de implicare în activităţi extraşcolare sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă copiii moldoveni, potrivit celor doi delegaţi trimişi la Strasbourg. Astfel, Victoria şi Robert au sugerat Comitetului de Miniştri al Consiului Europei că în Republica Moldova ar trebui să se organizeze campanii şi traininguri de informare despre participarea activă a copiilor la diferite programe. Mai mult, aceştia spun că adolescenţii merită să fie informaţi şi despre politică sau alte domenii.
„Copiii trebuie să fie consultaţi de către adulţi la luarea diferitor decizii care privesc nu numai cultura, distracţia sau concursurile copilăreşti, dar şi din domeniul politic sau bugetar", mai spune Victoria Lungu.
„VREAU CA TOŢI PICII SĂ SE BUCURE DE COPILĂRIE"
Cei doi puşti sunt obişnuiţi cu plecările în străinătate pentru că anterior au mai participat şi la alte proiecte ale Consiliul Europei. Ei spun că şi-ar dori să devină preşedinţi de ONG-uri ce protejază drepturile copiilor. „În ţara noastră avem multe de schimbat ca drepturile copiilor să fie respectate. Vreau să fiu de folos ţării şi să contribui ca toţi copii din Moldova să se bucure de o copilarie frumoasă", spune Victoria. „Este pentru prima dată când Consiliul Europei cere părerea copiilor", a declarat Claudia Danii, coordonator de proiect în cadrul Centrului de Informare şi Documentare pentru Drepturile Copilului, care i-a însoţit pe cei doi la Strasbourg.
RECOMANDĂRILE VOR AJUNGE ÎNTR-UN STUDIU
Recomandările copiilor au fost solicitate în cadrul unui studiu realizat de către Consiliul Europei, la care au participat reprezentanţi din trei ţări - Moldova, Finlanda şi Slovacia. Comitetul de Miniştri urmează să adopte recomandările sale în luna decembrie, iar mai târziu acestea vor fi transmise către guvernele ţărilor membre ale Consiliului Europei.
Sărăcia, violenţa, migraţia părinţilor sunt problemele cu care se confruntă copiii moldoveni