Unul din şapte liceeni bucureşteni a consumat alcool în incinta şcolii
0Unul din zece liceeni bucureşteni consumă băuturi alcoolice de două-trei ori pe săptămână, relevă o anchetă pe bază de chestionar, realizată de Asociaţia "Berarii României" împreună cu
Unul din zece liceeni bucureşteni consumă băuturi alcoolice de două-trei ori pe săptămână, relevă o anchetă pe bază de chestionar, realizată de Asociaţia "Berarii României" împreună cu Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii, în cadrul campaniei "Alcoolul nu te face mare!".
Cercetarea a avut în centrul ei nu mai puţin de 600 de elevi de la 12 licee din Capitală, două din fiecare sector. Dacă majoritatea celor intervievaţi - 82% - au declarat că obişnuiesc să bea numai la ocazii, un procent de 1,7% din total - adică 11 elevi - s-au declarat a fi consumatori zilnic de alcool. Un fapt îngrijorător pe care îl relevă cercetarea este că numai 2,4% dintre liceenii chestionaţi au afirmat că în familia lor nu se consumă niciodată alcool: 19,4% din copii au declarat că în familie se bea de 2-3 ori pe săptămână, iar 5,8 procente (34 de copii) au afirmat că părinţii beau alcool zilnic sau aproape zilnic. Întrebaţi câţi dintre prietenii lor se îmbată frecvent, 43,6% spun că fac acest lucru câţiva dintre prieteni, iar 3,5%, că majoritatea are acest comportament. Cele mai frecvente împrejurări în care liceenii chestionaţi au consumat pentru prima dată alcool au fost: cu ocazia unei petreceri intime (57,7%), într-un cerc restrâns de prieteni (49,2%), la discotecă (40,8%), la un bar sau la o terasă (37%), acasă la un prieten (23,5%). De ce-au băut, atunci când au băut prima dată? De curiozitate spun 47%, de plăcere spun 42%, alţi 2,7% susţinând că au fost constrânşi, şi cam tot atâţia că au "vrut să se dea mari". Dacă părinţii sunt curioşi să afle pe ce se duc banii de buzunar ai odraslelor, pot să stea liniştiţi (cel puţin, o parte din ei): 67,2% din elevi au spus că folosesc banii pe biscuiţi şi pe cornuri, 28,7% îşi cumpără haine, accesorii ori cărţi, şi doar 2,5% îşi cumpără băuturi alcoolice. Cercetarea scoate în evidenţă şi că aproape 15% din elevii chestionaţi au consumat alcool în incinta şcolii, semn că paznicul nu e imbatabil.