Escrocherie din puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi prahoveni, încarceraţi la Penitenciarul Mărgineni pentru furt, au ajuns „parteneri de afaceri“ în spatele gratiilor şi au continuat cu infracţiunile. Gheorghe Ciurilă (34 de ani), închis la Penitenciarul Mărgineni, şi Cătălin Badea (23 de ani), aflat în închisoarea din Miercurea-Ciuc, dădeau ţepe prin telefon.

Gheorghe Ciurilă şi Cătălin Badea trimiteau, de după gratii, SMS-uri unor persoane alese la întâmplare, prin care le anunţau că sunt câştigătoarele unor premii, constând în sume importante de bani, susţin anchetatorii. În mesaj era menţionat şi un număr de telefon unde victimele urmau să sune pentru detalii. Acest număr era fie al lui Ciurilă, fie al lui Badea. Mai mulţi curioşi i-au contactat pe infractori, iar câţiva mai naivi au şi căzut în plasa acestora. În momentul în care sunau, victimele aflau că, pentru a intra în posesia importantului premiu, trebuie să trimită prin Western Union o sumă de bani care ar fi fost necesară pentru perfectarea unor acte. Banii erau ridicaţi de Adriana Ciurilă (39 de ani) din Vălenii de Munte, soţia lui Gheorghe Ciurilă.

Şapte persoane au fost păcălite în acest mod. Printre acestea se află şi o femeie de 56 de ani din Bucureşti. Aceasta a fost înşelată cu 3.700 de lei, prejudiciu încă nerecuperat.  Poliţia şi procurorii au găsit în celulele escrocilor telefoanele mobile utilizate la comiterea faptelor, iar la locuinţa Adrianei Ciurilă mai multe chitanţe de la băncile de unde aceasta ridica banii. Cei doi infractori se cunoşteau dinainte să fie încarceraţi. Apoi, Ciurilă şi Badea au fost până nu demult colegi de penitenciar la Mărgineni.  Cei doi deţinuţi sunt cercetaţi acum şi pentru înşelăciune.

Afacere de familie

Modul de operare al celor trei nu este nou. În toamna anului trecut, alţi patru prahoveni au reuşit să păcălească peste 100 de persoane, care le-au trimis bani pentru a putea ridica aşa-zisele premii. De fapt, era o afacere de familie foarte bine pusă la punct. Liderul reţelei coordona întreaga activitate de după gratii. Soţia, soacra şi concubinul acesteia erau „locotenenţii" lui. Metoda era simplă. Cei patru trimiteau mesaje unor persoane alese la întâmplare, în care le explicau că au câştigat diverse premii în urma unor concursuri.

Când credulii sunau să vadă despre ce este vorba, le răspundea o femeie care se prezenta ca reprezentant al unui important operator de telefonie mobilă. După verificarea datelor "participantului", apelul acestuia  era transferat către „Departamentul Premii", adică în puşcărie. Bărbatul le spunea că trebuie să trimită bani pentru a putea ridica premiul. Victimele depuneau banii prin mandat poştal. Astfel, cei patru au reuşit să strângă peste 40.000 de lei. Sute de reclamaţii au ajuns la poliţie. Anchetatorii au găsit, în urma percheziţiilor zeci de telefoane mobile şi cartele.

Un deţinut a oferit 17 premii fictive

În septembrie 2008, în timp ce se afla încarcerat în Penitenciarul Ploieşti, gălăţeanul Simion Virgil Bogdan (28 de ani) a trimis mesaje la diverse persoane, pe care le anunţa că sunt câştigătoarele unor sume de până la 20.000 de euro. Cei care-l sunau înapoi primeau instrucţiuni potrivit cărora, pentru a-şi putea ridica premiul, trebuiau să depună 200 de euro prin mandat poştal. Banii îi ridicau din Galaţi doi tineri. Ei au fost arestaţi în urma unui flagrant făcut de poliţie. Când anchetatorii au percheziţionat celula lui Simion Virgil Bogdan, acesta a scos cartela din telefon şi a înghiţit-o. În total, 17 persoane au fost păcălite în acest mod. Deţinutul a încercat escrocheria şi pe propriul avocat. Anterior, bărbatul mai fusese condamnat de cinci ori pentru infracţiuni contra patrimoniului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite