Mona Muscă rămâne Dana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel a hotărât că deputata PLD a făcut poliţie politică Deputata PLD Mona Muscă a devenit primul politician român a cărui calitate de informator al Securităţii a fost

Curtea de Apel a hotărât că deputata PLD a făcut poliţie politică

Deputata PLD Mona Muscă a devenit primul politician român a cărui calitate de informator al Securităţii a fost consfinţită de Curtea de Apel printr-o sentinţă judecătorească definitivă
şi irevocabilă.

Decizia Curţii face inatacabilă rezoluţia de poliţie politică emisă de CNSAS şi pune sub semnul întrebării veridicitatea declaraţiei pe proprie răspundere de necolaborare cu fosta Securitate pe care Mona Muscă a depus-o în 2004, când a candidat pentru un nou mandat de parlamentar.

Contestaţia depusă de deputatul PLD Mona Muscă împotriva deciziei CNSAS de poliţie politică a fost respinsă ieri de către Curtea de Apel, care s-a pronunţat astfel în favoarea valabilităţii rezoluţiei CNSAS. Mona Muscă, alias "Dana", cum este pomenită în notele informative ale Securităţii, riscă, conform Constituţiei şi Regulamentului Camerei Deputaţilor, să-şi piardă mandatul de parlamentar.

Stoica crede că Muscă nu-şi va pierde alegătorii

Apărătorul Monei Muscă, avocatul Valeriu Stoica, a susţinut ieri că deputata nu poate fi învinuită de fals în acte, decât dacă în cazul în care de acum înainte va mai semna o declaraţie potrivit căreia nu a făcut poliţie politică. "Nu înţeleg această soluţie!

Din respect pentru justiţie nu vreau să merg mai departe cu acest comentariu, deşi consider că această decizie nu este justă", a comentat Stoica verdictul Curţii de Apel. Avocatul şi-a exprimat speranţa că, în final, "cei care aleg vor judeca drept, îşi vor păstra încrederea în Mona Muscă" şi vor trece peste "acest incident nefericit din biografia ei".

"În fond, între ceea cea a făcut Ion Iliescu înainte de 1989 şi ceea ce a făcut Mona Muscă este o diferenţă de la cer la pământ", a mai spus Stoica. Coincidenţă sau nu, ieri, CNSAS a decis să menţină decizia de necolaborare în cazul senatorului PSD Ion Iliescu, considerând că nu au apărut noi elemente la dosarul acestuia, ne-au declarat surse din interiorul instituţiei.

Marcu Tudor, în colimatorul CNSAS

Fratele liderului PRM, C.V. Tudor, deputatul Marcu Tudor ar fi primit decizia de colaborare cu securitatea, potrivit unor surse din cadrul CNSAS. Procedura a fost însă aprig contestată de partizanii lui Marcu Tudor.

În favoarea rezoluţiei de colaborare cu fosta Securitate au fost exprimate cinci voturi pentru, în timp ce Constatin Buchet, secondat de Cazimir Ionescu şi Florian Chiriţescu au votat împotrivă, iar Ladislau Casendes a preferat să se abţină, au mai declarat sursele citate. Cornelui Turianu şi Laurenţiu Tănase au solicitat colegilor să-i considere absenţi de la vot, deşi participaseră la discuţiile tensionate în acest caz. Marcu Tudor nu s-a prezentat niciodată la audieri deşi a fost invitat în repetate rânduri.

CNSAS ar putea să sesizeze Parchetul

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 16 din 27 februarie 2006 pentru completarea şi modificarea legii Ticu, falsul în declaraţia pe propria răspundere privind apartenenţa, ca agent sau colaborator, la poliţia politică comunistă, constatat în justiţie, atrage pierderea demnităţii sau funcţiei publice a persoanei care a făcut declaraţia. Aceeaşi ordonanţă mai prevede că CNSAS trebuie să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi Camera Deputaţilor, despre neconcordanţa dintre declaraţia pe propria răspundere dată de Mona Muscă în 2004 şi rezultatul verificării CNSAS, confirmat în instanţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite