Mişcarea Populară, în chinurile facerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc şi Gabriel Oprea caută soluţii pentru a-şi maximiza rezultatele electorale
Emil Boc şi Gabriel Oprea caută soluţii pentru a-şi maximiza rezultatele electorale

PDL şi UNPR vor să-şi susţină candidaţii pentru alegerile locale ca un prim test pentru o alianţă.

Proiectul Mişcării Populare demarează cu o înţelegere neoficială între PDL şi UNPR de a avea candidaţi unici pentru posturile de primari, chiar fără a parafa o alianţă. Discuţiile s-au purtat în contextul în care planurile Puterii de a comasa alegerile în luna noiembrie au eşuat, iar alegerile locale vor avea loc în luna iunie. Până atunci au mai rămas doar trei luni, timp destul de scurt pentru impunerea numelui unei alianţe noi.

În aceste condiţii, PDL şi UNPR au discutat să nu prezinte candidaţi acolo unde aliaţii au primari în funcţie, cotaţi cu prima şansă să câştige la alegerile dintr-un singur tur de scrutin.

Un prim exemplu este cel al Capitalei, unde cele două partide şi-au împărţit,deja, neoficial, candidaturile la primăriile de sector. Potrivit acestui scenariu, UNPR nu va depune candidaţi în sectoarele 3 şi 6 unde democrat-liberalii îi vor arunca în luptă pe actualii edili Liviu Negoiţă şi Cristian Poteraş. În schimb, PDL nu va avea candidaţi în sectoarele 2 şi 4, conduse de primari racolaţi de UNPR -  Neculai Onţanu, respectiv Cristian Popescu Piedone.

Complicaţii la alegerile parlamentare

Pasul doi al colaborării ar fi candidaturile comune la alegerile parlamentare, sub sigla Mişcării Populare. Aici lucrurile se complică, pentru că UNPR vrea 25% din locurile eligibile. Pe ce se bazează pretenţiile partidului condus de Gabriel Oprea?

Liderii UNPR susţin că partidul lor are o structură puternică în teritoriu, că ar fi urcat la 5% în sondaje  iar   PDL este cotat  la 8-20%. Deocamdată, condiţia pusă de UNPR este considerată greu de acceptat de către liderii PDL. Aceştia sunt în faza tatonărilor şi cu celelalte formaţiuni de buzunar care ar putea intra sub umbrela Mişcării Populare. Este vorba de PNG, PNŢCD sau PER. Recent, liderul PNG Gigi Becali a anunţat că va colabora cu PDL la alegerile locale din Bucureşti, dar relaţia celor două partide la alegerile parlamentare nu este lămurită.

Declaraţii contradictorii

Liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a declarat că au existat discuţii cu pedeliştii conduşi de Emil Boc pe această temă, însă negocierile nu s-au finalizat. Până la definitiviarea negocierilor, liderii PDL dau declaraţii contradictorii despre alianţa pe care o pregătesc. Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a susţinut că arhitectura Mişcării Populare va fi definită după alegerile locale.  Un alt prim-vicepreşedinte al partidului, Sorin Frunzăverde, a afirmat, însă, că noua alianţă va fi lansată în luna martie.

Liderii PDL nu par să aibă aceeaşi părere nici despre componenţa Mişcării. Prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a vorbit despre o alianţă axată în jurul PDL şi UNPR, la care să se alăture şi alte formaţiuni mai mici.  În schimb, euroaparlamentarul Cristian Preda se împotriveşte acceptării UNPR sau PNG în Mişcarea Populară.

PDL renunţă la portocaliu

Mişcarea Populară pe care PDL intenţionează să o creeze după alegerile locale ar putea avea ca siglă inima, iar culoarea ar putea fi verde sau albastru, în loc de portocaliu, culoarea tradiţională a PDL. Despre înfiinţarea Mişcării Populare, în jurul PDL, s-a vorbit şi în 2011 în mediul politic. Preşedintele Traian Băsescu a rugat-o pe fiica sa, Ioana, să înregistreze în luna aprilie marca „Mişcarea Populară" la OSIM, spunând că trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. Şeful statului a încercat în acest fel să scoată PDL din izolare şi să declanşeze formarea unei alianţe de dreapta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite