Peste 23.000 de morti in urma cataclismului din Asia
0* Zeci de occidentali au fost ucisi de tsunami, iar cateva zeci de mii asteapta sa fie repatriati din statiunile calamitate * Mai multe state au trimis deja echipe de salvare la fata locului si avioane cu ajutoare * Numarul mare de victime este pus pe seama deficientelor sistemului de avertizare seismica
Valurile ucigase generate de cutremurul de ieri din apropiere de insula indoneziana Sumatra au lasat in urma cel putin 23.000 de morti in noua tari, transformand paradisuri turistice in peisaje apocaliptice. Pe masura ce apele se retrag, noi si noi cadavre sunt descoperite, iar echipele de salvare estimeaza ca si acest ultim bilant ar putea sa creasca. La ore bune dupa cutremur valurile au ajuns pana in Maldive, unde peste 80 de persoane au murit sau au fost declarate disparute, apoi au atins coastele Africii, in Somalia fiind disparuti peste 100 de pescari, in timp ce un om s-a inecat in Kenya. In tarile cel mai grav afectate, numarul mortilor si disparutilor a depasit 11.000 (Sri Lanka), 6.200 (India) si 4.700 (Indonezia). Principalii lideri mondiali, in frunte cu George W. Bush, Vladimir Putin, Jacques Chirac au transmis condoleante tarilor afectate si au deblocat fonduri pentru ajutoare de urgenta, promitand sume mai mari, odata ce necesitatile reale vor fi cunoscute. Totusi, cele 3 milioane euro trimise de Comisia Europena sau cele 4,8 milioane pe care preconizeaza sa le stranga Crucea Rosie Internationala, precum si ajutorul australian de 7,7 milioane de dolari par insuficiente pentru sutele de mii de oameni ramasi fara adapost. Alte milioane de oameni refuza sa se intoarca in locuinte de teama unor replici ale cutremurului, circa 800.000 de persoane fiind in aceasta situatie numai in Sri Lanka. Pana sa ajunga banii la cei aflati in nevoie, mai importanta este trimiterea unor specialisti in calamitati naturale, care sa reuseasca, atat cat mai este posibil, gasirea unor supravietuitori intre cei disparuti, evacuarea supravietuitorilor si evitarea unor epidemii prin recuperarea rapida a cadavrelor. SUA, Japonia, Rusia si China au trimis echipe de salvare si avioane cu ajutoare in Indonezia si Sri Lanka, in vreme ce statele UE isi indreapta atentia spre Indonezia, Thailanda si Insulele Maldive, unde se afla blocati zeci de mii de turisti europeni.
Cursa contra cronometru pentru recuperarea turistilor europeni
Valurile uriase de duminica s-au propagat intr-una dintre zonele turistice cele mai ravnite din lume, indeosebi de europeni. Un aparat urias alcatuit din functionari ai ministerelor de Externe, angajati ai agentiilor turistice si ai companiilor de transport lucreaza neintrerupt de mai bine de 48 de ore pentru a afla de soarta celor peste 10.000 de turisti britanici, 5.000 de francezi si 5.000 de italieni aflati in tarile afectate. Alte mii de turisti din tari UE precum Germania, Irlanda, Danemarca si Suedia se afla in zona. Cifrele deceselor confirmate pana ieri seara par relativ mici (11 italieni, 11 britanici, 4 germani, 3 francezi, 3 austrieci etc.), insa ele cresteau de la ora la ora. In ceea ce priveste numarul disparutilor, acesta este de ordinul sutelor. Numai in Thailanda, unde bilantul mortilor si disparutilor atinsese cifra de 2.200 de persoane, se estima ca o treime din acestia ar fi straini, iar in Sri Lanka s-a confirmat moartea a cel putin 70 de turisti. Majoritatea celorlalti turisti straini provin din Japonia, China, SUA, Canada, Australia si Noua Zeelanda. Operatiunile de cautare a persoanelor disparute s-au desfasurat cu dificultate, duminica, deoarece replicile cutremurului au produs valuri destul de puternice chiar si la 16 ore dupa seism.
Reactia lenta a autoritatilor din zona a sporit numarul pierderilor
O seama de oficiali din statele asiatice afectate de seism au recunoscut ieri, potrivit AP, ca nu au reusit sa lanseze avertismente publice imediat dupa cutremur. Pe de alta parte, autoritatile din tarile calamitate au insistat asupra faptului ca nu au putut obtine informatii despre adevarata natura a amenintarii, intrucat in Oceanul Indian valurile uriase se produc foarte rar si exista un sistem international de avertizare. Retelele seismografice au inregistrat cutremurul, dar, in lipsa senzorilor de unde in regiune, nu s-a putut stabili directia pe care se putea propaga un tsunami. Valurile au lovit Thailanda la aproximativ o ora dupa producerea cutremurului. La mai putin de 3 ore, valurile parcursesera aproximativ 1.600 de kilometri si au devastat zone extinse din India, Sri Lanka, Malayezia, Insulele Maldive, Myanmar si Bangladesh. in replica la declaratiile oficialilor asiatici, Thammasarote Smith, un fost inalt oficial din cadrul Departamentului Meteorologic al Thailandei, a afirmat ca autoritatile "au avut la dispozitie o ora pentru a emite un avertisment si pentru a evacua oamenii, dar nu au facut acest lucru" si ca "valurile tsunami, care apar imediat dupa producerea unui seism, sunt previzibile".