Ascultatul radioului, o crimă
0Acum 70 de ani Gestapo-ul îl arestează pe Walter Klingenbeck. Întrucât tânărul ascultă emisiuni de peste hotare la radio, împreună cu prietenii săi, complotând împotriva regimului nazist, este executat. Sfârşitul său se desfăşoară rapid. Execuţia, care conform autorităţilor statale decurge fără probleme, se petrece de la părăsirea celulei în decurs de un minut şi patru secunde.
Walter Klingenbeck moare la 19 ani, în după-amiaza zilei de 5 august 1943 în închisoarea de la München-Stadelheim, doar pentru că îşi petrecea timpul ascultând posturi de radio străine care promovau rezistenţa în faţa regimului criminal.
A asculta posturi non-germane reprezintă în cel de-al treilea Reich o crimă care putea să ducă lejer la internarea în lagărul de concentrare. Iar cine răspândea ştiri auzite la diverse emisiuni putea să sfârşească mult mai rău, în conformitate cu ”Dispoziţiile şi măsurile extraordinare privind ascultatul radioului”. În ciuda ameninţărilor perpetue şi propagandei masive împotriva împotriva ascultatului clandestin, milioane de germani ascultă pe furiş BBC sau alte programe, pentru a se informa în legătură cu situaţia războiului. Dar puţini, ce-I drept, merg atât de departe ca inculpatul Walter Klingenbeck. Ce îl împinge pe tânăr la o rezistenţă atât de încrâncenată, exact în momentul apogeului naţional-socialismului, când germanii stăpânesc aproape toată Europa?